Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Udruga koja okuplja one koji vole talijanski jezik, kulturu, običaje, ali i kuhinju…

03.06.2018. 14:04
Udruga koja okuplja one koji vole talijanski jezik, kulturu, običaje, ali i kuhinju…


Iako je osnovana još 1995. godine, u javnosti se o njoj i ne zna baš previše, a riječ je o zadarskoj Udruzi Dante Alighieri. Od 2010. godine nalazi se u novoouređenom prostoru i na novoj adresi u samom srcu Varoši, a predsjednik je Boško Knežić. On je preuzeo vođenje ove Udruge u veljači ove godine i pun je planova kako okupiti sve one koji vole talijanski jezik, kulturu, običaje, ali i kuhinju…


Od jeseni tečajevi konverzacije
– Uduga zapravo postoji još od kraja 19. stoljeća, a osnovao ju je i pokrenuo talijanski pjesnik Carducci koji je svojim radom proširio udruge po cijeloj Italiji, ali i izvan nje, po svijetu – priča Boško Knežić.
Udruga trenutačno broji 32 člana i to je jedno šaroliko društvo jer među njima ima studenata i profesora i ljudi raznih struka koji su zainteresirani za rad Udruge ili pak, jednostavno žele što više naučiti i znati o talijanskoj kulturi.
– Trenutačno radimo i na sređivanju naše knjižne građe. Imamo oko 1.500 knjiga, časopisa, pa i stručnih edicija na talijanskom jeziku i tu našu biblioteku želimo otvoriti ne samo našim članovima, već i javnosti. Dakle, svima onima kojima treba neka knjiga ili pak, brošura moći će doći u našu Udrugu i posuditi. Mislim da će to puno pomoći i studentima talijanistike – objasnio doc.dr.sc. Boško Knežić koji je ujedno i profesor na Odsjeku za talijanistiku Sveučilišta u Zadru.
 Aktivnosti koje uspješno provode već dugi niz godina su u prvom redu tečajevi talijanskog jezika koji se odvijaju po ciklusima i za manje skupine zainteresiranih. Obično ih u svakoj grupi bude po desetak.
– Radi se o tečaju koji traje 60 sati. Ti tečajevi prate međunarodne, europske okvire. Stupnjevi su od A1 do C2. Nakon toga polaznici dobiju ADA povrdu o završenom stupnju tečaja. Od jeseni ćemo krenuti i s tečajevima konverzacije koje će voditi izvorni govornici talijanskog jezika, a na njima ćemo razgovarati o aktualnim političkim temama, umjetnosti, općenito drušvenim zbivanjima u Italiji, ali i šire – najavio je Knežić.
Također, njihova Udruga izdaje i potvrdu, odnosno PLIDA certifikat. U tom je slučaju uglavnom riječ o ljudima koji žele testirati svoje znanje talijanskog jer im je taj certifikat potreban kao potvrda znanja jezika ako se žele zaposliti u Italiji.


Tjedan talijanske kuhinje
– Testiranje znanja talijanskog jezika je u ovom slučaju, prilično zahtjevno i to se održava kad vidimo da je u Rimu na mrežnim stranicima objavljen natječaj za mogućnost pristupanja testiranju. Planiramo i novi ciklus tečajeva, ali za ciljane skupine poput ekonomista, stomatologa, pomoraca, kojima znanje treba zbog posla i imamo već priličan broj zainteresiranih – dodaje Knežić.
Udruga posljednjih godina organizira i realizira i projekt pod nazivom In Viaggo con Dante u povodu obilježavanja Dana udruge u svijetu, pa tako svi oni koji žele mogu doći u prostorije Udruge, a svake se jeseni organzira i tjedan talijanske kuhinje, pa svi koji žele modu doći i kušati talijansku spizu. Česta su i zanimljiva predavanja, a likovne radionice osobito za djecu osnovnih škola, održavaju se svake subote.
– Nama je velika želja i cilj okupljati ljude koji su poslom, kulturom, obrazovanjem  – na bilo koji način vezani uz Italiju, ali prije svega želimo biti most između talijanske i lokalne sredine. Imamo podršku i Grada i Županije koji su nam već i dodijelili neka sredstva kako bismo neke projekte mogli i realizirati. No, naravno imamo veliku potporu i naše središnjice u Rimu – rekao je na kraju predsjednik zadarske Udruge Dante Alighieri pozivajući sve one koji žele da im se pridruže.