Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uhićen muškarac za kojeg se sumnja da je odbjegli krijumčar migranata iz Donjeg Srba

02.06.2018. 13:00
Uhićen muškarac za kojeg se sumnja da je odbjegli krijumčar migranata iz Donjeg Srba


Zadarska policija u petak je uhitila stranog državljanina za kojeg se sumnja da je u srijedu navečer iz BiH kombijem Ford tuarego pokušao iz BiH u Hrvatsku, kod Donjeg Srba, ilegalno prevesti 29 migranata iz Irana i Afganistana, točnije četiri obitelji s 15-ero djece. 
– U PU zadarsku na kriminalističko istraživanje doveden je strani državljanin koji se dovodi u vezu s događajem od srijede navečer na području Donjeg Srba. Obrada događaja je u tijeku i nakon što bude okončana moći ćemo reći više, kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, a isto potvrđuje i Jelena Bikić, glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova dodajući kako će, ukoliko se ispostavi da je sumnja osnovana, strani državljanin biti prepraćen pritvorskom nadzorniku, a potom i Županijskom državnom odvjetništvu, te nadležnom Županijskom sudu radi određivanja pritvora. Kako je istragom na terenu rukovodilo karlovačko Županijsko državno odvjetništvo, za pretpostaviti je da će osumnjičeni stranac iz PU zadarske biti otpremljen u Karlovac na daljnju obradu i postupanje, kao i pred tamošnji Županijski sud. 
Na ovom slučaju hrvatska policija je surađivala s kolegama iz sudjedne BiH, a neslužbeno doznajemo kako je vozač migranata upravo njihov državljanin, ali i Republike Srbije. 
Podsjetimo, zadarska policija  sumnjivi kombi za teretni prijevoz uočila je u srijedu oko 21.30 na području Donjeg Lapca, no usprkos svjetlosnim i zvučnim upozrenjima on se nije zaustavio već je nagazio gas i pobjegao im. Ličko-senjski policajci odmah su upozorili kolege iz PP Donji Srb koji su vozaču pripremili barikadu no on je i i nju probio i nastavio suludu vožnju dalje. Na punktu kod Raštela nedaleko Srba, nakon što je vozač probio i tu barikadu i oglušio se na svjetlosna i zvučna upozorenja te se zaletio na policijske službenike, oni su otvorrili vatru po njemu, odnosno zapucali mu u vjetrobransko staklo i gume. Sto metara dalje kombi se zaustavio, a vozač je dao petama vjetra i nestao u obližnjoj gustoj i slabo prohodnoj šumi. Policajci su tek tada otkrili da se u teretnom kombiju nalazi 29 migranata, među kojima 15-ero djece, od kojih je dvoje, 12-godišnji dječak i djevojčica, zadobilo prostrijelne rane u predjelu lica, a sedam osoba imalo je lakše ozljede zadobivene u opasnoj vožnji. Dvoje djece prevezeno je u OB Zadar gdje im je pružena liječnička pomoć.
Policija u sklopu kriminalističkog istraživanja traga i za organizatorima krijumčarenja ljudi koji zbog ratnih zbivanja u svojim domovinama riskiraju živote u nastojanju da se domognu europskih, uređenih država, a tamo i priliku za normalan život. Krijumčari, međutim, koriste njihove teške životne situacije i uz cijenu od oko 2.000 eura obećavaju prijevoz do željenih destinacija.