ODO: Izvidi još traju jer je riječ o maloljetniku

Slika korisnika anamarijabilan
SLUČAJ ŽIGOSANJE Zašto ni nakon četiri mjeseca istraga još nije završena?
Izvidi još nisu završeni jer se radi o maloljetnoj osobi te je slučaj specifičan, budući da su u njega uključeni defektolozi i Centar za socijalnu skrb, kaže općinski državni odvjetnik, Ivica Škara
Zadarski list
Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu hrvatska javnost upoznala je u negativnom svjetlu po slučaju žigosanja učenice

Iako su od slučaja žigosanja u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi na Puntamici prošla četiri mjeseca, izvidi zadarskog  tužiteljstva još uvijek traju. Potvrdio nam je to općinski državni odvjetnik, Ivica Škara, pojašnjavajući zbog čega se ovaj slučaj provodi ovoliko  vremena:  

- Izvidi još nisu završeni jer se radi o maloljetnoj osobi te je slučaj specifičan, budući da su u njega uključeni defektolozi i Centar za socijalnu  skrb, kazao nam je Škara. 

Naime, riječ je o slučaju koji je šokirao hrvatsku javnost kada je učenik  prvoga razreda srednje škole užarenim  predmetom u obliku slova 'U', za  koji je kasnije utvrđeno da je riječ o upaljaču, opekao školsku kolegicu te  još jednog kolegu. Do žigosanja, kako se ovaj događaj kasnije nazivalo u  javnosti, došlo je za vrijeme nastave, zbog čega je pokrenuta istraga.  Učenica je tada za naš list izjavila:

Nazvali ovo "dječjom igrom" 

- Isprva nisam smjela reći profesorici što se dogodilo jer mi je jedna   cura iz razreda zaprijetila da će me ozlijediti i objesiti ako ikome kažem   jer se to radi drukerima. No kad smo došli na sat tjelesnog odgoja, tamo  sam bila u odjeći kratkih rukava i profesorica je primijetila kako imam  opekotinu na ruci te me upitala što je bilo. Tada sam rekla što se dogodilo te nas je sve skupa poslala kod pedagoginje koja mi je namazala ruku i  nazvala razrednicu, ispričala nam je učenica, nakon što je zatražila  liječničku pomoć. 

I njezin otac, Adem Shala, sve je vrijeme izražavao ogorčenost zbog  ovog događaja, s obzirom da je ravnatelj škole  Jozo Dragić, između ostalog kazao kako   se u ovom slučaju radilo o "dječjoj igri".

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak zbog toga je u školu poslala  Prosvjetnu isnpekciju, koja je nakon obavljenog nadzora predložila razrješenje ravnatelja Dragića. O tom prijedlogu je potom trebao odlučiti  Školski odbor, no odmah potom je predsjednik Odbora, vjeroučitelj Ante  Ćoza, nakon kritika javnosti otišao  na bolovanje. Ćoza je nakon ovog događaja na svom Facebook profilu napisao: "Dajem punu podršku svom  ravnatelju Jozi Dragiću koji trpi uvrede, podmetanje i zlostavljanje hrvatskih medija!" te dodao: "Nemam riječi. Mi smo uzorna škola, ali Sotona  uvijek nađe načina da unese nemir". 

Kritika Ministarstva 

Školski odbor je ipak jednoglasno odlučio kako neće prihvatiti prijedlog za smjenu Dragića, no Ministarstvu obrazovanja nije se dopao ovakav stav škole  te je ministrica  Divjak smijenila ravnatelja  Dragića. Predsjednik Odbora,  Ante Ćoza, nije smijenjen, ali saznajemo kako ga na poslu nema već četvrti mjesec. O tome kako Školski odbor uopće funkcionira bez predsjednika,  pitali smo v. d. ravnateljicu škole, Zdenku Sršen  Juričević.

- Imamo zamjenika predsjednika Odbora, a gospodin Ćoza je do daljnjega na bolovanju  i dostavlja nam svu dokumentaciju. Zadarska nadbiskupija u zakonskom je roku poslala zamjenu za njega. Dakle, Školski  odbor funkcionira sa zamjenikom koji je preuzeo sve ovlasti predsjednika, a što će biti u budućnosti vidjet ćemo u kojem će tijeku ići to bolovanje, kaže ravnateljica.

Pitali smo je i kada će biti raspisan natječaj za ravnateljicu ili ravnatelja, budući da je ona u v. d. statusu, a Sršen Juričević kaže kako će on  uskoro biti raspisan.

"Ravnatelj nije primjereno djelovao"

Ostaje čekati odluku Općinskog državnog odvjetništva o njihovom  maloljetnom učeniku, odnosno hoće li protiv njega biti podignuta optužnica. Uskoro će se znati i kada se Ćoza vraća na posao te koliko će dugotrajan biti njegov stres zbog kritika javnosti. Naime, osim što se za ovaj  slučaj stizale kritike sa svih strana, i ministrica Divjak školi je tada poručila:

- Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana   pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je   učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao. To je, nažalost,   sve češća pojava u svim sferama našeg društva i tome zaista treba stati   na kraj, pojasnila je ministrica poručujući zadarskim ravnateljima, koji  su se u otvorenom pismu protivili smjeni ravnatelja Dragića,  kako  na svima nama leži odgovornost za izgradnju otvorene i tolerantne Hrvatske  te treba pokazati svojim primjerom kako se to radi.

 
 

Ravnateljica: Nakon izricanja  pedagoške mjere, učenik normalno  pohađa nastavu

Vršiteljicu dužnosti ravnateljice Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Zdenku Sršen Juričević, pitali smo kakva je sudbina učenika osumnjičenog za žigosanje:
- Ravnatelj koji je bio ovdje za vrijeme tog slučaja učeniku je izrekao pedagošku  mjeru te on sada normalno pohađa nastavu, kao i učenica, kaže ravnateljica.
 
 

Ćoza: Zbog stresa sam još na  bolovanju

Provjeravajući što je s predsjednikom Školskog odbora, vjeroučiteljem Antom  Ćozom, je li se nakon proteka četiri mjeseca vratio na svoje radno mjesto u saznajemo kako je još uvijek na - bolovanju. Naime, u o razlozima ovako dugotrajnog bolovanja i povratku na posao, jučer nam je u telefonskom razgovoru kazao:  
- Još patim od posljedica stresa, imam i nesanicu te zbog svega toga  primam lijekove. Ali, vratit ću se se na posao, obrazložio nam je Ćoza, potvrđujući da je još uvijek predsjednik Školskog odbora.
 
 

Adopta upriličuje radionicu za  učenike 

Adopta – udruga za potporu posvajanju upriličila je   u petak i subotu u Zadru Vikend posvojenja, a čiji je dio programa i radionica  namijenjena učenicima Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole. Radi se o psihoedukativnoj radionici za mlade na  kojoj će se učenicima na zanimljiv način pružiti konkretni alati za intervenciju ukoliko dožive nasilje ili svjedoče nasilju u svojoj okolini. Uz to razvijat će i vještine nenasilnog rješavanja sukoba te učiti kako pružiti podršku žrtvama i počiniteljima nasilja.
 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno