Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

[FOTO] FILMSKI SCENARIJ Majka osumnjičenika za racije kroz prozor bacila vreću sa 120.000 kuna ravno pred noge policijskom inspektoru

01.06.2020. 13:51


Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske u koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru proveli su kriminalističko istraživanje nad braćom P.Ž. (36)  i T.Ž. (30) iz Kruševa zbog kaznenih djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.
– Sumnja se da je 36-godišnjak u razdoblju od sredine travnja do prošlog petka, 29. svibnja ove godine prema prethodnim dogovorima na različitim lokacijama u Zadru i okolici kao i na šibenskom i gospićkom području konzumentima i preprodavačima prodavao drogu kokain i to u najmanje 76 navrata, a po cijeni od 500,00 kuna za gram. S druge strane 30-godišnjaka se sumnjiči da je na obrovačkom području konzumentima i preprodavačima prema prethodnim dogovorima prodao drogu kokain u najmanje 3 navrata kao i drogu marihuana u 2 navrata. Također, obojicu ih se sumnjiči da su u međusobnom dogovoru u najmanje 7 navrata neovlašteno prenosili, posredovali u prodaji, posjedovali, vagali i pakirali te prodavali kokain te je  nedvojbeno utvrđeno kako su obojica u navedenom periodu preprodali najmanje 163,5 grama kokaina i 100 grama marihuane, pri čemu su stekli nepripadajuću protupravnu imovinsku korist veću 85.000,00 kuna. Kasnijom pretragom njihovih vozila, gospodarskih  i privatnih prostorija pronađeno je još 55 grama kokaina i oko 200 tisuća kuna u različitim valutama, eurima i dolarima. Sumnjiče se za preporodaju i posjed 218 grama kokaina čija se ulična vrijednost kreće oko 110 tisuća kuna.Radi se o kokainu iznimno visoke čistoće te su ga preprodavači mogli miješati s bar još tolikom količinom drugih pripravaka, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare, Bore Mršić, voditelj kriminalističke Službe PU zadarske.
Braća, od kojih jedan ima prebivalište u Zadru, a drugi u Kruševu drogu su preprodavali osobama  u dobi od 23 do 43 godine. Osim u Zadru prodavali su u Obrovcu, Kruševu, Jasenicama, Karinu gornjem i Karinu donjem, Benkovcu, Stankovcima, Smilčiću, Novigradu, Posedarju, Jovićima, Poličniku, Murvici, Briševu, Sukošanu, u Svetom Roku kod Gospića i na šibenskom području.
Prema Mršićevim riječima, u petak, 29. svibnja nakon kupnje kokaina u Zadru na Jadranskoj cesti uhićen je 25-godišnjak  koji je tada pokušao pobjeći policijskim službenicima, a pri tome je odbacio mobitel  i 10 grama kokaina. Nedugo zatim u Zadru na ulici, dok je  čekao 31-godišnjeg kupca, uhićen je 36-godišnjak  kod kojeg su pronađena 2 paketića s po gram kokaina i manji novčani iznos.
Gotovo filmski scenarij odvijao se istu večer, u Kruševu u obiteljskoj kući gdje živi T.Ž. (30).  Nakon predstavljanja policijskih službenika majka osumnjičenih pokušala je kroz prozor kuće odbaciti novčani iznos veći od 120.000,00 kuna i vrećicu s duhanom u čemu nije uspjela jer su objekti već bili pod nadzorom policije, a vreća je pala tik uz noge policijskog inspektora koji je na navedenoj poziciji stajao upravo kako bi spriječio bijeg osumnjičenog te uništavanje dokaza.  Navedeni predmeti su  poslije oduzeti od 30-godišnjaka, a kako doznajemo, protiv majke osumnjičenih za sada nije podignuta kaznena prijava zbog pokušaja odbacivanja dokaza.
Temeljem naloga Suca istrage Županijskog suda u Zadru izvršene su pretrage njihovih vozila, obiteljske kuće i gospodarskih objekata na području Obrovca, pri čemu je T.Ž. (30) prije pretrage izručio 12, 5 kilograma duhana, skraćenu pušku nepoznate marke, manju količinu streljiva, digitalnu vagu za precizno mjerenje i novčani iznos veći od 50. 000,00 kuna u raznim valutama. Pretragom gospodarskih objekata pronađeno je 43 grama kokaina namijenjenog daljnjoj prodaji kao i digitalna vaga za precizno mjerenje. Isto tako pretragom stana u Zadru u vlasništvu 36-godišnjeg P.Ž.  pronađeno je više paketića s ukupno 9,6 grama kokaina i više od 11. 000,00  kuna u kunama, eurima i američkim dolarima.
Braća P.Ž (36) i T.Ž (30) kaznena djela, osim na području PU zadarske, činili su i na području Policijskih uprava Ličko-senjske i Šibensko-kninske.
Protiv P.Ž.  ODO-u u Zadru podnesena je kaznena prijava zbog više kaznenih djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a protiv T.Ž. i zbog kaznenih djela Nedozvoljena trgovina i Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Obojica braće, kako je istaknuo Mršić, istaknuti su pojedinci u činjenju nelegalne proizvodnje i preprodaje droge, no do sada nisu bili prijavljivani zbog toga, ali su policiji poznati od ranije zbog imovinskih i nekih drugih djela.
U subotu, 30. svibnja, obojica su predani pritvorskom nadzorniku, nakon čega su ispitani na Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, a zatim im je Sudac istrage Županijskog suda u Zadru nakon ročišta odredio istražni zatvor.