Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za njih više nema Sabora? Neka poznata politička imena možda su završila parlamentarnu karijeru

01.06.2020. 14:30


Slaganje lista za Sabor uvijek je u svakoj stranci naročito osjetljiv posao.
U ovom trenutku, iako je jedna od najaktivnijih zastupnica SDP-a u Saboru, te je i potpredsjednica kluba zastupnika SDP-a, Sabina Glasovac iz Zadra tako nije imala sreće da je njena županijska organizacija ponovno predloži kao kandidatkinju za izbore za Sabor.
Umjesto toga, Predsjedništvo Županijske organizacije je predložilo Renatu Sabljar Dračevac, Tonija Herendu, Radoslavu Gregov i Franka Vidovića.
To je izazvalo oštru reakciju gradskog vijećnika SDP-a Jure Zubčića, koji je na društvenim mrežama napisao:
– Već dvadeset godina šutimo za dobrobit stranke. A nažalost, pokazalo se da ništa od te dobrobiti nismo dobili. Vidi se to i s prijedlozima zadarskog ŽO SDP-a koji je predložio Franka Vidovića iz Šibenika, ali ne i jednu od najaktivnijih saborskih zastupnica u Hrvatskoj, Sabinu Glasovac. Šutjeti za dobrobit stranke? Opet? Ovaj put za dobrobit stranke treba govoriti. Jasno i glasno. Točka. Kad su prijedlozi moje stranke protivni interesima moga grada, moja obveza je da govorim, napisao je ovaj gradski vijećnik.


Nesrazmjer glasova
No, iako je čak i koordinator SDP-a za provedbu izbora u 9. izbornoj jedinici, te član nacionalnog Predsjedništva stranke, Franka Vidovića za novi saziv predložio je Zadar, ali to nije učinio i njegov matični Šibenik.
Vidović nam nije želio komentirati postupak svoje baze, nego nas je uputio na svoju objavu na društvenim mrežama, u kojoj je pobrojao broj glasova koji su dobivali drugi zastupnici, u usporedbi s onima koje je dobivao on:
– Lako možete uočiti nesrazmjer između broja glasova koje sam dobio i mjesta na listi. Nikad niti slova o tom nisam prozborio, nisam plakao na ramenu predsjednika i u interesu stranke sam to primio dostojanstveno. Pa i zato jer po Statutu predsjednik SDP-a predlaže liste, a Glavni odbor ih potvrđuje, a ja sam legalist! Tko sam ja da se bunim u toj situaciji i ugrožavam rezultat stranke i svih ljudi koji su vrijedno radili za te rezultate? To zaista mislim! Kad mi već neki stranački prijatelji odriču moj trud i rad, činjenica je da sam SDP iz nemoguće situacije doveo na vlast u Šibeniku 2009. kad nitko nije stavljao niti pet para na nas… Inače sam član SDP-a od 1990., a reevidentiran od 1997. Što još treba odraditi?
Nikad o stranci i ljudima u stranci nisam negativno govorio u javnosti, a posebno ne u offu i to znaju svi novinari u Hrvatskoj i cijela javnost. Da, nisam cvijeće, ali politika i nije posao za mimoze. Bio sam u Domovinskom ratu, i nikad o tome nisam pričao jer mi je to išlo pod normalno. Normalno da branim svoju Domovinu!
I sad u svom SDP-u doživljavam da me omalovažavaju i podmeću mi klipove. Ok, do sad sam šutio, ali još se znam braniti i obraniti. I ne mislim više šutjeti, nikome, napisao je Vidović, koji očito podršku vrha stranke još ima, ali ne i svojih kolega u Šibeniku.


Još nije konačno
Inače, Statut SDP-a propisuje da lokalne organizacije šalju prijedloge za kandidature za Sabor, ali listu sastavlja predsjednik stranke Davor Bernardić, i potom usvaja Glavni odbor, a s obzirom na to da na listi mogu biti čak i nestranački ljudi, naravno da i Glasovac i Vidović još mogu biti na listi. No, vrlo je indikativno da ih nisu predložile njihove organizacije.
Među onima koji se iz sadašnjeg saziva Sabora vjerojatno na listama također neće pojaviti, i to svojom voljom, jesu i Igor Dragovan, koji je bio dugogodišnji glavni tajnik stranke, ali koji ne planira dalje biti u dnevnoj politici i koji istražuje mogućnosti za aktiviranje saborske mirovine, potom Vedran Babić, jedan od četvorice suspendiranih članova Predsjedništva koji već neko vrijeme nije prisutan u javnosti, zatim Darko Parić iz Splita, nekadašnji pomoćnik ministra uprave zadužen za projekt e-građanin koji nastavlja svoj posao u Carnetu, pravnica iz Slavonskog Broda Marta Luc-Polanc, a upitno je hoće li priliku ponovno dobiti i Damir Mateljan, načelnik Općine Kamanje, te Damir Tomić iz Đakova.
Splitski SDP
Poznata su imena koja splitski SDP šalje kao svoj prijedlog za listu u X. izbornoj jedinici. Predsjednik Goran Kotur, Suzana Kačić Bartulović i Eleonora Mandić dobili su većinu glasova Gradskog odbora, sve zajedno je bilo  12 predloženih, a zanimljivo je da potreban broj glasova nije dobio Branko Grčić, ministar i potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića.
Očekuje se da će se ipak naći na listi zahvaljujući intervenciji iz središnjice stranke, jednako kao i Ranko Ostojić, predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a, koji također nije dobio podršku svojih kolega iz Gradskog odbora.