Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pet osoba traži asistenta

01.06.2021. 10:47


Svjetski dan multiple skleroze koji se obilježavao 30. svibnja, u Društvu oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, ove godine su obilježili u virtualnom prostoru. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je bila MS Connections, što je uspješno realizirano kroz konekcije na više nivoa, kao što su konekcije članova društva s volonterima i širom ‘publikom’ na društvenim mrežama.
Kako govori Marija Juravić Vulić iz Društva multiple skleroze, zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće organizirati tradicionalnu šetnju članova od Foruma do Pozdrava Suncu pa su obilježili sve virtualno.


Fotografija koja uvijek razvedri i uljepša dan
– Tema MS Connections podrazumijevala je konekciju osobe sa samom sobom, kao i konekciju s drugima u društvu. Konekciju sa sobom kroz njegovanje mentalnog i fizičkog zdravlja obradili smo putem videa koji su nam snimile volonterke. Instruktorica joge Josipa Lončar pripremila je video s vježbanjem, nutricionistica Nita Šarić snimila je video s jednim ukusnim receptom, a Ana Ema Štefulić upoznala nas je s metodama relaksacije, kako reagirati u stresnim situacijama i slično, rekla je Juravić Vulić.
Videouratke je Društvo objavljivalo na svojoj facebook stranici tijekom prošlog tjedna. A u cilju konekcije s drugima, Društvo je postavilo fotoizazov.
– Pozvali smo ljude da na svom profilu objave fotografiju koja prikazuje ono nešto što im može razvedriti i uljepšati svaki dan – neku dragu osobu, omiljeno mjesto, kavu u najdražem kafiću, sliku kućnog ljubimca, fotografiju s putovanja ili nešto zanimljivo po njihovom izboru. Bilo je potrebno da u objavi napišu da podržavaju virtualno obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od MS-a Zadar 2021., objavom fotografije koja mi uvijek razvedri i uljepša dan. Te da nominiraju još tri osobe da naprave isto to. Tako da se to proširilo i dobili smo more zanimljivih fotografija i puno riječi podrške, rekao je Patrik Puljić, predsjednik Društva multiple skleroze Zadar.
Njihov fotoizazov je stigao sve do Srbije pa ih je na facebooku podržala i Platforma MS Srbija, što im, kažu, jako puno znači.
– Izabrali smo dvadesetak fotografija i njihove autore ćemo darovati sitnicom s našim logom. To su mali znaci pažnje, a njihova podrška nam puno znači. Svo to povezivanje rezultiralo je i time da nam se javilo nekoliko novih članova, što nas jako raduje, govori Puljić, dodajući kako im je cilj podignuti svijest o bolesti s tisuću lica, kao i podignuti kvalitetu života oboljelih.


Osiguravanje osobnih asistenata za članove
U ovogodišnjem obilježavanju, jedna njihova članica ispričala je svoju priču života s multiplom te poslala značajnu poruku kako čovjek i u najtežim trenucima može naći kanal preko kojeg će se osjećati ispunjeno. Za nju je to, primjerice, pecanje ribe svake zore u Gaženici.
Nadaju se, kažu Patrik Puljić, Marija Juravić Vulić i Sandi Profaca, dopredsjednik Udruge, kako će sljedeće godine za Svjetski dan, po starom normalnom, opet moći organizirati šetnju.
– Prošli put su nam se pridružili turisti, građani, dobili smo podršku sa svih strana. To je kratka relacija, ali nosi snažnu poruku, govori Profaca.
Jedna od najvažnijih aktivnosti Društva multiple skleroze je osiguravanje osobnih asistenata za svoje članove. To je nešto, smatraju u Udruzi, što bi oboljelima trebalo pripadati prema zakonu, ali dok se to u sustavu ne uredi, oni apliciraju projekte na Europski socijalni fond i na nacionalnoj razini kako bi osigurali asistente za svoje članove.
– Bez obzira na to, i dalje imamo ‘listu čekanja’ od pet osoba koje bi imale potrebu za asistentom. Asistenti budu s njima po četiri sata na dan i od velikog su značaja za kvalitetu života oboljelih, kao i za inkluziju u zajednicu, ističe Juravić Vulić, voditeljica projekta.
Preko nacionalnog projekta, zaposleno je 7 asistenata, a preko europskog 10. Ukupna vrijednost europskog projekta je 1.351.002 kuna, a u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda.




Projekt po projekt već šest godina
Zanimljiva je priča kako se Marija Juravić Vulić zaposlila u Društvu multiple skleroze Zadarske županije.
– Po struci sam psiholog i jedno vrijeme sam radila u Udruzi za Down sindrom Zadarske županije. Kako sam imala dovoljno vremena, uz posao sam završila besplatnu edukaciju pisanja projekata koju je organizirala Zadra Nova. Otišla sam u Volonterski centar i pitala ima li tko potrebu da mu besplatno napišem projekt. Javilo se Društvo multiple skleroze Zadarske županije i napisala sam projekt za osobnog asistenta i preko njega se zaposlila u Društvu. I tako projekt po projekt, ovdje već šest godina imam posao i jako sam zadovoljna. To je dobar primjer i poticaj mladima da idu volontirati. Prije ili kasnije neka će im se vrata otvoriti, govori Juravić Vulić.
Osim što je ona dobila zaposlenje, zahvaljujući projektima koje je pisala, brojni članovi dobili su osobnog asistenta.