Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Strani mediji preslikat će ljepote zadarskog kraja u svoje repotraže

01.06.2021. 09:02


Kako se turističko tržište i usnula kultura putovanja polako budi, tako Zadar i Zadarsku županiju sve više posjećuju agenti i novinari kako bi iz prve ruke provjerili što se to ovdje može vidjeti. Jedan od značajnijih projekata za kojeg je čak rečeno da je prvi dan ove turističke sezone, u još jednoj izazovnoj godini, bio je dolazak predstavnika turističke branše i medijskih kuća iz Poljske koji su u petak sletjeli u Zadar. U dva dana su obišli značajne lokacije ovog kraja i puni dojmova se vratili svojim kućama.
Došli su sa zrakoplovom LOT-a, poljske nacionalne kompanije, čiji je direktor najavio dolazak brojnih Poljaka u Hrvatsku ove godine. LOT je, s ciljem promocije ljetne sezone letova, a u suradnji s Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice (HTZ-a) u Poljskoj, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom grada Zadra te Zračnom lukom Zadar, organizirao dolazak 180 uzvanika i predstavnika poljskog turističkog sektora u Hrvatsku i boravak u Zadarskoj županiji.


Razgledanje Zadra, organizirani izleti
Kako govori Mihaela Kadija, direktorica TZ-a Zadarske županije, među putnicima na letu su bili predstavnici 17 poljskih zračnih luka, najvažnijih poljskih turoperatora i agencija te 22 novinara iz najvažnijih poljskih medija, koji su na području Zadra i Zadarske županije boravili 28. i 29. svibnja 2021.
– Poljski nacionalni avioprijevoznik LOT pokazao je, odnosno dokazao vjernost i povezanost naših dvaju tržišta još prošle godine kada je uslijed pandemije kada je većina avioprijevoznika otkazivala letove, uvela čak 5 linija za Zadar. Sada su došli to i potvrditi, podsjećajući i cijeli turistički sektor i medije na važnost našeg tržišta i na ljepote i gostoprimstvo koji smo poljskim gostima uvijek pokazivali, ističe Kadija.
Prvog dana boravka, sudionici su bili u temeljitom razgledu grada Zadra. Posjetili su sv. Donat, te Muzej antičkog stakla.
– Za sudionike ovog studijskog putovanja Turistička zajednica Zadarske županije je drugog dana boravka, u suradnji sa sustavom i partnerima iz komercijalnog sektora, organizirala izlete u šest grupa koje su pojedinačno obišle razne dijelove Zadarske županije. Tako su sudionici studijskog putovanja posjetili otok i grad Pag, Vransko jezero i Pakoštane, mjesta Preko i Kali na otoku Ugljanu, Starigrad Paklenicu i Nacionalni park, Ravne kotare i Biograd, a skupina novinara je imala organizirani posjet gradu Ninu. Pored prirodnih ljepota naših destinacija, sudionicima svih izleta je predstavljena i kulturno-povijesna baština naših krajeva, tradicija, ali i gastronomske posebnosti, govori Kadija.


Na povratku prepričavali dojmove
Među poljskim medijima sudjelovali su novinari poljske novinske agencije PAP, dnevnih novina Dziennik Gazeta Prawna, poljskog radija, televizijskih postaja,TVP, TVw Polsce.pl, Polsat, internetskih portala Gazeta.pl, Onet.pl kao i mnogi drugi, a njihove će reportaže i izvješća o boravku u Zadarskoj županiji svakako biti posebna promocija ovdašnjeg turizma.
Agnieszka Puszczewicz, direktorica Predstavništva HTZ-a u Varšavi, koja je bila u pratnji ove iznimno značajne delegacije, poslala je zahvalu.
– Napisala je da su se gosti vratili oduševljeni Zadrom i cijelom regijom, prijemom, hranom, vodičima, mjestima koje su vidjeli, perfektnom logistikom, a svoje su dojmove prepričavali tijekom cijelog leta natrag u Varšavu, govori Kadija.
Slični projekti, kako odrađeni, tako i oni planirani, kako kaže Kadija, najavljuju bolju sezonu od prošlogodišnje.
– Naime, TZ Zadarske županije je od početka godine odradila prezentacije stranim turističkim profesionalcima na svim ključnim emitivnim tržištima – Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Italiji. Ipak zadovoljstvo dolaskom profesionalaca u našu destinaciju, kada im možemo te ljepote i kapacitet pokazati uživo, je nemjerljiva. Stoga nam nadu ulijeva činjenica kako se trenutačno polako ‘budi’ sektor studijskih putovanja te primamo sve više najava stranih medijskih kuća koji žele napraviti reportažu o našoj destinaciji. Podsjećam kako smo u ‘normalnoj godini’ znali ugostiti preko 100 novinara, a rezultat su bile brojne reportaže iznimno visoke medijske vrijednosti, govori Kadija.




U lipnju dolaze agenti i novinari iz Ukrajine
Nedavno je objavljena reportaža na austrijskoj nacionalnoj televiziji ORF, a upravo su snimali jednu i za češku nacionalnu televiziju.
– Objema emisijama je bio cilj potvrditi sigurnost naše destinacije za naše najvjernije goste, te im pružiti dodatne informacije gdje se mogu testirati i kakvi su uvjeti i mjere trenutačno kod nas na snazi. Sad nam dolaze novinari talijanskog mjesečnika In Viaggio, a najavljena je i ekipa talijanske nacionalne TV Rai Uno. Također ćemo povodom inauguracijskog leta iz Pariza niskotarifne Transavie iz Air France grupacije, ugostiti 5 francuskih novinara koji će provesti nekoliko dana u Zadarskoj županiji kako bi najavili sezonu letova iz Francuske, govori Kadija.
Nabrajajući nadalje projekte, Kadija je istaknula i suradnju s agentima.
– Pored studijskog putovanja profesionalaca iz SAD-a koji su nas u suradnji s Turkish Airlinesom posjetili u travnju, za lipanj je predviđen dolazak agenata iz Ukrajine, s kojima će našu županiju posjetiti i tri novinara, najavila je.