Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Trebaju nam rad, pamet i hrabrost – talent je već tu!

01.06.2021. 07:15


Punih 20 godina Zadrani su čekali novi juniorski naslov prvaka Hrvatske. Informacija je to koja je u sušnim košarkaškim godinama prečesto prolazila "ispod radara", a u međuvremenu je gotovo čitava trofejna generacija iz sezone 2000./01. prestala s profesionalnim igranjem košarke. Kakva su to samo imena bila: Marko Banić, Jakov Vladović, Toni Dijan, Šime Špralja Ivo Pavić, sve osvajači regionalne lige 2003. godine. Ne smije se zaboraviti ni ostatak momčadi koju su činili Ivan Novačić, Marin Vrsaljko, Dragan i Marino Jurjević, Luka Popović, Niko Košta i Ivan Pikunić. Trener je bio Petar Popović. Zadarska družina znoj je tada prolijevala u Jazinama, a danas na Višnjiku rastu neki novi klinci, vođeni od strane Marka Selina, uz svesrdnu pomoć Tonija Dijana i Tihomira Bujana. Kada se u nedjelju sirena Cedevitina Doma košarke posljednji put oglasila čekanju je konačno došao kraj. Zadar je opet prvak države!


Kruna trogodišnjeg rada
U rezultatski savršenoj sezoni u kojoj su Zadrani nanizali 18 pobjeda, bez iti jednog poraza, prošli je vikend valjalo napraviti još dva koraka. Posljednja, najteža. U polufinalu je s druge strane stajao Bosco predvođen zanimljivom skupinom mladih igrača koji su mahom prošli Ciboninu i Cedevitinu školu. Prvih 20 minuta je proteklo u izjednačenoj borbi dvaju ravnopravnih suparnika, no u nastavku je do izražaja došla veća individualna kvaliteta i bolja utreniranost Selinovih trupa koje su dobile priliku vratiti trofej u Zadar. U finalu smo gledali sličnu priču. Napeto prvo poluvrijeme i rasplet u nastavku za prvi dio vezanog slavlja u "Gradu košarke".
– Protiv Bosca smo se dosta mučili, no valja i njima odati priznanje jer se radi o kvalitetnoj momčadi s nimalo bezazlenim igračima. Uspjeli smo održati visoki ritam igre te je bilo samo pitanje trenutka kada ćemo prelomiti susret i otići na nedostižnu prednost. U finalu u prvih 20 minuta nismo pogađali otvorene šutove, prije svega zahvaljujući jako dobroj obrani domaćina, ali u drugom poluvremenu se to promijenilo. Nastavili smo s agresivnom igrom na defenzivnoj strani parketa i pogodili nekoliko bitnih trica, nakon čega je pitanje pobjednika bilo odlučno – kazao je trener juniora Zadra Marko Selin.
Završni turnir bio je šlag na tortu uspješne sezone u kojoj se niti jedna momčad ne može pohvaliti da je pobijedila košarkašku družinu s Višnjika. Zlata je vrijedilo seniorsko iskustvo u dresu Jazina Arbanasa iz Prve muške lige, no pravi posao je počeo unatrag nekoliko sezona.
– S ovom generacijom radim već tri godine i naslov prvaka Hrvatske je kruna svega napravljenog u prijašnjem razdoblju i rezultatska satisfakcija za sav uložen trud. Moram kazati da mi više od samog košarkaškog napretka znači napredak koji su moji igrači napravili kao osobe. Tu smo odradili pravi posao. Nadam se da će većina momaka u budućnosti dobiti priliku i u prvoj momčadi, što bi mi bilo neusporedivo draže od samog trofeja – naglasio je odgajatelj zadarske mladosti koji ni sam nije bio svjestan da se na novi naslov čeka dugih 20 godina.


Talentirana generacija
Trofej će ostati upisan u povijesnim knjigama, zlato nikada ne blijedi, no glavni cilj je jasan. "Stvoriti" nekoliko igrača za prvu momčad.
– Vjerujem da u ovoj generaciji ima potencijala za seniorski sastav. Trebamo nastaviti naporno raditi, biti pametni i hrabri te dati šansu mladićima da se pokažu na velikoj pozornici. Siguran sam da imaju potrebnu kvalitetu – smatra trener zlatnih juniora.
Recept za ostvarivanje potencijala je jasan: rad, rad i samo rad. Talent je već tu. Stoga nakon nekoliko slobodnih dana slijedi povratak treninzima kako bi se ispravili nedostaci i što je moguće spremnije dočekala nova sezona.
– Pred nama je prijelazno razdoblje koje je strahovito bitno, možda i najbitnije za razvoj mladih igrača, i sada treba dodatno raditi na individualnom planu – zaključio je Selin.




Doček ispred Krešinog doma
Pri povratku na Višnjik nakon osvojenog naslova, mlade Zadrane je dočekala skupina najvjernijih navijača. Oni su, uz baklje i pjesmu, zajedno proslavili prekid dvadesetogodišnje suše i juniorski trofej koji je, nadaju se u "Donatovom gradu", nagovijestio bolje dane po zadarsku košarku.


Buljan MVP
Mladi košarkaš Zadra Tomislav Mihael Buljan proglašen je za najkorisnijeg igrača juniorske završnice koja se proteklog vikenda igrala u Zagrebu. Visoki Podstranjanin turnir je završio s 19.5 poena, 7.5 skokova i 3.5 ukradene lopte, uz prosječnu valorizaciju 22.5, a posebno je dominantan bio u finalu protiv Cedevite kojoj je ubacio 30 koševa uz deset uhvaćenih lopti.


Od Dijana do Dijana
Kapetan trofejne generacije koja u lipnju 2001. u Biogradu pobijedila Split bio je Toni Dijan. Tada jedan od najtalentiranijih igrača iz zadarskog omladinskog pogona u nedjelju je kao trener osvojio novi naslov prvaka Hrvatske.


– Iskreno, ostao sam iznenađen da je moja generacija posljednja koja je osvojila državni naslov. Sjećam se tog turnira kao da je bio jučer. Samo finale protiv Splita je bilo vrlo zanimljivo, oni su tada imali izuzetno kvalitetnu momčad u kojoj su bili Ukić, Rančić i Pašalić, da spomenem samo neke. Marin Vrsaljko je odigrao odličnu utakmicu i pogađao sa svih pozicija, a momčadski smo zaista odigrali izvrsno. Trofej me vratio u prošlost, osjećaj je isti kao prije dva desetljeća. Ponos i zadovoljstvo. Drago mi je što će i moji momci, kao i ja, imati sjećanja koja će im ostati do kraja života – kazao je Dijan.


Zlatne generacije


Prvaci Hrvatske 2000./01.
Jakov Vladović, Ivan Novačić, Niko Košta, Marino Jurjević, Dragan Jurjević, Marin Vrsaljko, Ivo Pavić, Luka Popović, Toni Dijan, Marko Banić, Šime Špralja, Ivan Pikunić. Trener: Petar Popović.


Prvaci Hrvatske 2020./21.
Krševan Klarica, Filip Paponja, Duje Brala, Toni Obradović Dević, Tomislav Mihael Buljan, Lovre Klarić, Domagoj Horvat, Antonio Sikirić, Lovre Stanović, Maksim Matulina, Ante Beljan. Trener: Marko Selin.