Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

1000 najvećih: Gdje su zadarski gospodarstvenici?!

Autor: Damir Maričić

30.06.2008. 22:00
1000 najvećih: Gdje su zadarski gospodarstvenici?!

Foto: Vedran SITNICA



Za “upasti” na listu treba svake godine značajno uvećati prihode, a što u Zadarskoj županiji uspijevaju malobrojni – Možda je utješno da je to ionako lista Zagreba i ostalih “patuljaka”
Časopis Lider i Fina ove su  godine krivci za izdanje Tisuću  najvećih, a riječ je o pregledu  najvećih gospodarskih subjekata u državi po metodologiji  ukupnog prihoda, čemu se u  raznim izborima kroz godine  dodaju analize prema ostalim  kategorijama (dobit, uspješnost, granske analize ili područne  analize). Naravno sve ovisi koji  se časopis s Finom upušta u  ovo. Inače tradicionalno izdanje mijenja adresu izdavača, a  najduže je svojevremeno izlazilo uz Privredni vjesnik kao  prilog 400, odnosno 500 najvećih.
Dakle, s Liderom i Finom  dobili smo pregled čak do  1.000 tvrtki u zemlji po ukupnom prihodu. Naravno da nas  u ovakvoj analizi prije zgotovljavanja analize Gospodarske komore Zadar s Finom  zanima kako su plasirana poduzeća iz Zadarske županije  unutar Hrvatske.
Tankerska plovidba –  žrtva dolara?!
Temeljna odrednica koja  vrijedi već nekoliko godina je  da najveći značajno uvećavaju  svoje prihode te one tvrtke  koje nemaju značajan rast  prihoda padaju na ljestvici.
To se u primjeru Zadarske  županije odmah i jasno vidi.  Najveća ovdašnja tvrtka i jedina plasirana među 100 najvećih u državi je Tankerska  plovidba Zadar. Tankerska je  prema kriteriju ukupng prihoda zauzela 78. mjesto u zemlji.  Uporniji analitičari zadarskog  gospodarstva i njegovog položaja u okvirima Hrvatske sjećaju se da je Tankerska plovidba svojevremeno znala ulaziti među 20 najvećih tvrtki u  državi. I lani se zadržala na 67.  poziciji da bi sada bila 78. Nije  stagnirala, štoviše, u godinu  dana uvećali su i prihod za oko  50 milijuna kuna, ali drugi su  uvećavali prihode značajnije.  Sjetit ćemo se da je za Tankersku plovidbu prihod manje-više konstanta u dolarima.  Nekad se sa 150 milijuna dolara sezalo u ovim pregledima  jako visoko. Danas tankerašima niti više od 200 milijuna  dolara nije dovljno za ući u  prvih 50 tvrtki, a što govori i o  poziciji dolara u svjetskim razmjerima kroz posljednje godine. Prema imovini tvrtke većoj od tri milijarde Tankerska  plovidba 33. je tvrtka u zemlji  od 217 milijuna kuna, makar  smanjenoj u odnosu na godinu  prije Tankerska je plovidba 20.  tvrtka u Hrvatskoj. Prema broju zaposlenih podaci su pogrešni utoliko što bilježe samo  radnike u klasičnom radnom  odnosu, a ne i one pod ugovorima što stvara krivu sliku.
Ostaje konstatacija kako  Zadarska županija ima svega  jednog “kapitalca” u državi.
OTP banka i  Aluflexpack
U ovom pregledu osim tzv.  realnog sektora gospodarstva,  svoje su mjesto u iskazu našle i  banke. Tako je Zadarska županije ipak dobila još jednog  kapitalca, odnosno OTP banka sa sjedištem je u Zadru i  nalazi se na 115. mjestu među  hrvatskim tvrtkama sa 788 milijuna kuna prihoda, prema  imovini je čak 16. u zemlji, a  prema dobiti od 132 milijuna  kuna 34. u državi.
Sljedeća najbolje plasirana  zadarska tvrtka je u stvari iz  Murvice, a riječ je o Aluflexpacku. I to je već godinama  konstanta. Oni su ovog trentuka s iznimnim rastom prihoda od preko 26 posto segnuli  na 135. umjesto ranijeg 153.  mjesta među najvećima, a riječ  je o prihodu od 661 milijun  kuna. Nažalost, tvrtka se i dalje  nalazi među gubitašima, a  lanjski je iskazani gubitak nešto manji od 50 milijuna kuna.
Sonik, Gortan, Bakmaz i  Kantar
Među 500 najvećih u državi  osim spomenutih imamo još  svega četiri tvrtke. Četvrta u  ovom pregledu (koji iznimno  uključuje i banke), a treći gledano na realni sektor je Sonik  što je također konstanta s 262,7  milijuna kuna prihoda na 326.  mjestu. Imali su rast prihoda od  15 posto što ih je podiglo s  lanjskog 336. mjesta. S oko četiri milijuna kuna dobiti su na  565. mjestu među dobitašima iz  ovog izbora. Od lani, odnosno  od ulaska u zrelu fazu projekta  bivšeg TIZ-a, naravno ne podcjenjujući ni druge njihove aktivnosti, Gortan Zadar je u  ovim pregledima sada na 446.  mjestu (lani na 434.). Tvrtka je s  gotovo 23,5 milijuna kuna iskazane dobiti lani bila 213. u  zemlji.
Tu je također već dugo vrmena i tvrtka Bakmaz sada na  462. mjestu sa 189,9 milijuna  kuna prihoda, dok je lani s 15  milijuna kuna manje bila bolje  plasirana, odnosno 436. Imali  su i 3,3 milijuna kuna iskazane  dobiti. Novina i iznenađenje u  ovom pregledu kroz dvije godine je tvrtka Kantar koja se u  kratkom postojanju uspjela vinuti za 2006. godinu (godinu  osnivanja) na 565. mjesto u  zemlji da bi lanjsku završili na  490. mjestu sa 180 milijuna  kuna prihoda, a imali su svega  simboličnu dobit. Nažalost,  nedostajat će nam u budućim  pregledima i pozicioniranju,  jer je riječ o tvrtki osnovanoj  od strane domaćeg i splitskog  poduzetnika zbog distribucije  rovinjskih cigareta, a u međuvremenu je prestala s radom, jer je Rovinj promijenio  odluke o distribuciji.
U 500 najvećih, kakva su  najčešće bila ova izdanja, to bi  bilo sve od Zadarske županije.
Gužva poslije 500  mjesta
Zahvaljujući ambiciji izdavača da ove godine obuhvate  najveći dosadašnji pregled tvrtki ipak doznajemo nešto i o  drugima. Nastavljajući redom  dolazimo na 524. mjestu do  Tankerkomerca koji je nekad,  sada već davnije bio redoviti  sudionik u prvih 500 tvrtki.  Sada je to ispod tog ranga, a  dijelom zahvaljujući lanjskom  značajnom izvanrednom  prihodu. Time se objašnjava i  skok sa 627. mjesta na ovo  sadašnje. Prihod su te godine  uvećali za gotovo 50 milijuna  na 172 milijuna. Iskazali su  lani i dobit od čak 16,9 milijuna  kuna po čemu su 269. u državi.
U brzorastuće tvrtke posljednjih nekoliko godina spadao je i “benkovački kapitalac”, odnosno Metalni lijev  TCG koji je na 545. mjesto  zasjeo sa 165,6 milijuna kuna  prihoda, a imali su 7,9 milijuna  kuna dobiti.
Bure commerce iz Biograda  je 547. nakon lanjskog plasmana na 510. mjesto, sada s 15  milijuna kuna većim prihodom, odnosno 165 milijuna  kuna. Iskazana dobit iznosi im  4,7 milijuna kuna i odgovara  rangu koji imaju s prihodom.  Turisthotel je sa 151 milijun  kuna prihoda, odnosno malim  rastom ili gotovo istim prihodom kao lani pao s 523. na 593.  mjesto. Vrijedna su i njihova  24,5 milijuna kuna dobiti (204.  u ovom pregledu).
Svi su izgledi da se Adria  nakon putešestvija smirila i  stabilizira te je sa 148 milijuna  kuna prihoda na 610. mjestu  među hrvatskim tvrtkama prema kriteriju ukupnog prihoda.  Iskazali su lani i pet milijuna  kuna dobiti. Slijedi ih Intermod sa 134 milijuna kuna na  678. mjestu među hrvatskim  tvrtkama. Valja kazati da je  Intermod lani otvorio centar i  u Dugopolju, a isto tako ponovimo da se kroz Intermod  iskazuje ne tek poslovanje u  namještaju već i Piniji. Dobit  tvrtke bila je sedam milijuna  kuna.
Jadran-Invest prethodno  bez plasmana među najveće u  fazi zrelosti gradnje stanova i  poslovnih prostora, dakle –  prodaji segnuo je do 747. mjesta u zemlji sa 120 milijuna  kuna prihoda (godinu prije  imali su “svega” 44 milijuna  kuna). No ističemo da su s 35  milijuna kuna dobiti u tom  segmentu sigurno najveći dobitak i novina u zadarskom  gospodarstvu tijekom 2007.  godine (inače 142. u zemlji).
Autokuća Zadar na 781.  mjestu je u zemlji sa 116 milijuna kuna prihoda, a imali su  i dobit od 2,5 milijuna, uz vrijedne lanjske investicije.
Odmah do njih s također  116 milijuna kuna na 783.  mjestu (prethodno bez plasmana sa 63 milijuna kuna) je  Maraska. Kod ovog dijela pregleda malo nas buni navođenje  njihove dobiti, što ne odgovara  podacima koje smo ranije objavljivali.
Na 825. mjestu sa 108 milijuna kuna (znatno ispod lanjskog 644. mjesta) je Vidoinstalacija, a u prikazu iskazuju  ih s gotovo 27 milijuna kuna  dobiti.
Oko 100 milijuna kuna
Borik je sa 106 milijuna kuna na 852. mjestu, a vodi se  kao gubitaš sa 7,3 milijuna  kuna minusa. Tvrtka Sarađen  iz Stankovaca na 873. mjestu  je sa 104 milijuna kuna, a  prikaz navodi i 24 milijuna  kuna njihovog dobitka. Heres  s Vira je sa 102 milijuna kuna  na 892. poziciji (lani bez uvrštenja s prihodom od 64 milijuna kuna). Na 921. poziciji u  državi s 99 milijuna kuna je  Lignum sa sjedištem u Gračacu, a tvrtka je iskazala i 8,3  milijuna kuna dobiti. I Sirovina odlagalište ulaskom u niz  poslova i najveći onaj s razrješenjem onečišćenja bivše  Tvornice glinice (bazeni s lužinom) na 958. je mjestu s 96  milijuna kuna prihoda (godinu prije 23 milijuna), a iskazali su i gotovo 14 milijuna  kuna prihoda. Potom je na  973. mjestu Knežević-Co s 95  milijuna, također s iskazanom  dobiti od 4,3 milijuna kuna.  Čak su i Ceste Zadarske županije s 94,7 milijuna u ovom  pregledu na 982. mejstu. Dakle, Zadarska županija ima u  ovom pregledu 24 tvrtke koje  su prihodima u prvih 1.000 u  zemlji. Malo, no svi osim Zagreba imaju premalo tvrtki u  ovom pregledu iz već znanog  podatka da su sve ili najveći  dio velikih hrvatskih tvrtki registrirane u Zagrebu.
Nekoliko je ovdašnjih prinova na listama, ali generalno  gledano nešto veća “gužva”  nastupa tek iza 500. mjesta.  Dakle, naše tvrtke iako ne padaju u prihodima ne uvećavaju  prihode u mjeri koja je nužna  da bi zadržavale svoje pozicije  veličine u Hrvatskoj.
Bitnija koncentracija, kao  stalan izraz u gospodarskim  pregledima Hrvatske, u velikoj  mjeri mimoilazi Zadar.
 
 ___________________
Najveći prema sektorima
U golemom broju sektora ova županija i nema svoje  predstavnike. Sektor u kojem još uvijek imamo prvaka je  pomorski promet. Kada se daje zbirni pregled, odnosno  konsolidirana bilanca Atlantske plovidbe (zbrajanjem i  avioprihoda i prihoda od turizma) onda oni nadmašuju  ovdašnju Tankersku plovidbu, no gledano na samo  temeljnu djelatnost Tankerska plovidba najveća je  brodarska tvrtka u zemlji.
I Aluflexpack omogućuje Zadarskoj županiji još jednu  titulu, jer su najveća tvrtka u zemlji u sektoru gume i  plastike.
U financijskom posredovanju – bankama Zadar  zahvaljujući OTP banci koja je ovdje zadržala sjedište  ima kapitalca na 9. mjestu u državi.
U tvrtkama registriranim pod klasično građevinarstvo,  Zadar zahvaljujući Gortanu ima tvrtku na 36. mjestu u  zemlji. No, i Jadran Invest je na 62. mjestu,  Vodinstalacija je 71., Heres 76., a Cete Zadarske  županije 82.
U sektoru Hoteli i restorani imamo 14. tvrtku u državi,  a riječ je naravno o Turisthotelu (prve četiri su tvrtke iz  Istre), dok je Borik na 19. mjestu. Daljnji rang iza  rapskog Imperijala na 21. mjestu nije naveden pa ne  znamo kako bi bio pozicioniran naš treći kapitalac –  Ilirija.
Među najvećim tvrtkama u proizvodnji hrane u zemlji  nalazi se u prvih 50 i ovdašnja Adria.
U dijelu metala i metalnih proizvoda benkovački TCG  Metalni lijev uzima 15. poziciju u državi.
U 50 najvećih tvrtki za prodaju i održavanje motornih  vozila s ovog je područja plasirana Autokuća na 45.  mjestu. U proizvodnji nemetalnih minerala i proizvoda  Lignum je 14. u zemlji, a u proizvodnji pića Maraska je  12. u državi. U poljoprivredi, lovu i ribarstvu imamo među  prvih 20. Jadran tunu na 14. mjestu. Kod rudarstva u  sektoru vađenja kamena i soli od registriranih na trećem  mjestu je Sarađen iz Stankovaca.
Trgovina ima mnoštvo podpodjela unutar sektora pa  puno tog ovisi o registraciji pojedine tvrtke. Uglavnom  pod trgovinom-maloprodajom registriran je i Nin  elektrocommerce na 42. mjestu, Bure commerce je 49.  u prvom podsektoru, Intermod 61. U segmentu trgovine  veleprodaja-hrana registriran je Bakmaz na šestoj  poziciji u podsektoru. Sonik je pod trgovinom –  veleprodajom-ostalo na 56. mjestu, Kantar na 84. i  Tankekomerc na 95. mjestu. U zbrinjavanju otpada i  reciklaži u Sirovini odlagalištu imamo šestu sektorsku  tvrtku u zemlji.