Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Čagljevi napravili štetu od 30 tisuća kuna

Autor:

30.06.2008. 22:00
Čagljevi napravili štetu od 30 tisuća kuna

Foto: Alenka FESTINI



U godinu dana zaklano mi je dvadeset ovaca, a od 14. svibnja do 5. lipnja njih sedam i tada sam obavijestio Lovačko društvo gdje mi je rečeno kako će poslati lovočuvara, ali nitko nije došao, kaže Sabalić
Paški ovčar Franći  Sabalić Jurin ostao je bez dvadesetak ovaca koje su nastradale pod zubima krvoločnih strvinara čagljeva. On štetu procjenjuje na preko 30.000  kuna, no, kako kaže, šteta je  znatno veća, budući da su  strah pretrpjele ostale ovce u  njegovu stadu.
Njegovo se stado nalazi na  predjelu Grobine na južnom  dijelu otoka gdje pašnjake  imaju i drugi ovčari, gotovo su  svi pretrpjeli štete od čagljeva,  no, kako sada izgleda, Sabalić  je do sada pretrpio najveću.
– U godinu dana zaklano mi  je dvadeset ovaca, a od 14.  svibnja do 5. lipnja njih sedam  i tada sam obavijestio Lovačko društvo gdje mi je rečeno kako će poslati lovočuvara, ali nitko nije došao,  kaže Sabalić.
On smatra da mu se dogodila nesreća da su se čagljevi okotili baš negdje na  njegovu pašnjaku jer noću, kaže Sabalić, čuje njihovo zavijanje.
– Strah me ići na pašnjak jer  ne znam što ću zateći. Ne  mogu spavati, ne znam što bih  radio, kome bih se trebao  obratiti. Ukoliko netko štiti  čagljeve onda bi bilo pravedno da se ovčarima nadoknadi šteta. Jer ja ovako dalje  više ne mogu, ogorčen je Sabalić.
Sigurnosti radi, kaže on, početkom godine tek je okoćenu  janjad s pašnjaka premještao  uz ovčarsku kućicu kako bih ih  nadzirao. No, na pašnjaku se  ne može biti cijeli dan i zato je  za Franćija Sabalića Jurina  svako novo jutro nova strepnja. Da je strepnja opravdana  pokazalo se i prekjučer kada  je rano ujutro na pašnjaku  pronašao još jedno zaklano  janje.
Sabalić kaže da traži pomoć.
– Ali pomoći niotkuda! Već  mi je veliki dio stada uništen,  štete su sve veće, novaca je sve  manje, a čagljevi su i dalje na  pašnjacima i kako sada stvari  stoje, nema ih tko uništiti,  zaključuje Sabalić.