Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U pčelarskom odijelu otkrili tajnu košnica

Autor: Velimir Brkić

30.06.2008. 22:00
U pčelarskom odijelu otkrili tajnu košnica

Foto: Velimir BRKIĆ



Zanimanje za ljekovita svojstva meda, pčelinjeg voska, propolisa, peluda, matične mliječi i pčelinjeg otrova te za njihov protutumorski učinak poraslo je u posljednjih 30 godina. Danas se suvremenim metodama istražuje sastav pčelinjih proizvoda zbog blagotvorne učinkovitosti na organizam, kaže pčelar Ivica
Da se u školi  može družiti, zabaviti i pri  tome educirati i nakon završetka nastave pokazali su  učenici Osnovne šklole Jurja  Barakovića, Područne škole  Krneza i njihova učiteljica  Ana Zekanović odlaskom u  posjet pčelaru Ivici Čolaku u  Krnezi.
Znatiželja i želja
Učiteljica Ana ispunila je  želju i znatiželju svojih pet  učenika te su prije odlaska na  more, igru i kupanje nekoliko  sati proveli u svojevrsnom  pčelinjem svijetu.
Da bi se pčelinjak othrvao  bolestima pčela i uopće ostvario isplativu proizvodnju  potrebno je znanje pčelara.  Ivica zna, a spreman je to  prenijeti i na druge, osobito  učenike, početnike i mlađe  pčelare, a i dalje želi razmjenjivati iskustva s iskusnim  pčelarima te promicati zdrav i  koristan posao i hobi.
– Suvremena medicinska  znanost pridaje sve veće značenje pčelinjim proizvodima,  a njihova se uporaba u sprječavanju nastanka bolesti i  njihova liječenja naziva apiterapija – liječenje pčelinjim  proizvodima. Zanimanje je za  ljekovita svojstva meda, pčelinjeg voska, propolisa, peluda, matične mliječi i pčelinjeg otrova te za njihov protutumorski učinak poraslo u  posljednjih 30 godina. Danas  se suvremenim metodama istražuje sastav pčelinjih proizvoda zbog biološke učinkovitosti na organizam što je  poznato već tisućljećima, kaže  pčelar Ivica.
U novije je doba ponovno  pobuđeno zanimanje za propolis zbog njegove učinkovitosti na ljudsko zdravlje. Tvrdi  se da ima širok spektar djelovanja: protubiotsko, protuvirusno, protugljivično, protuupalno, protuoksidativno,  anestetičko, karcinostatsko i  imunostimulatorno te regenerativno djeluje na tkiva. Matična je mliječ najcjenjeniji  pčelinji proizvod. Postoje  mnoge tvrdnje o dobrobiti  matične mliječi za ljudsko  zdravlje koje su potvrđene laboratorijskim provjerama i  statističkim praćenjem. Treći  je proizvod koji sintetizira  pčela pčelinji otrov. Ispitivanja su pokazala kako je vrlo  učinkovit pri suzbijanju tumora, reumatskih tegoba,  multiple skleroze i drugog.
Dar prirode
– No danas su pčele najvrjednije zbog oprašivanja.  Bez njih bi u vrlo kratkom  razdoblju nestali uvjeti za život na Zemlji, a kako više ne  žive slobodne u prirodi, za  njihov su opstanak zaslužni  pčelari, naglasio je ljubazni i  strpljivi pčelar.
Kao pravi pčelar upoznao  ih je s time kako se izrađuje  košnica i okviri, od koliko  dijelova se sastoji, kako se  dobiva i čemu služi pčelinji  vosak, kako se dobiva propolis. A kad im je pokazao  kako izgleda okvir koji je  spreman za vrcanje nastalo je  pravo veselje. Nakon što je  Kristinu, Grgura, Katarinu,  Luciju i Petra obukao u pčelarska odijela i odveo da vide  košnice slijedilo je vrcanje.  Svaki od učenika je probao  vilicom skinuti saće s punog  okvira i tada je vrcanje moglo  početi. Učenici su s nestrpljenjem čekali da med započinje teći da  ga mogu probati.
– Med je dar  prirode. Pčelama je izvor hrane  nektar cvijeća.  Pčelinji proizvodi se nerijetko  nazivaju darovi  prirode. Naravno, takav naziv  nije bez razloga,  jer su se tisućljećima pčelinji  proizvodi koristili kao hrana i  lijek. Med se ne  proizvodi industrijski, nego je  rezultat rada vrijednih medonosnih pčela i  njihova obilaska  biljaka u okolini.  Pčele med proizvode na isti način  od pamtivijeka, najmanje 150  milijuna godina. To je jedina  “domaća” životinja koja još  nije udomaćena. Pčelama je  med zaliha za duge zimske  mjesece kada cvijeće ne cvjeta  i stoga ne proizvodi biljne  sokove. To je jedini kukac koji  proizvodi hranu za ljudsku  upotrebu, naravno, posve nesvjesno, kroz zanimljive pčelinje priče pčelar je objašnjavao učenicima, može biti  budućim pčelarima.
Pčelar Ivica Čolak ih je na  kraju sve iznenadio darovavši  im svakome upravo vrcani  med te su svi prezadovoljni  otišli kući punih ruku i slatkog  iskustva.