Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Crna komedija o ljubavnom trokutu

Autor: Goran Bujić

30.06.2009. 22:00
Crna komedija o ljubavnom trokutu

Foto: Filip BRALA



Uz Šatalića kao redatelja, glumca i muškog protagonista, glavnu žensku ulogu dobila je Tamara Šoletić, glumica KLZ, koja se dosad okušala i izvan matičnog, lutkarskog teatra, a glumila je i u jednoj domaćoj tv seriji. Ovdje je Tamara samo dodatno potvrdila ono što su mnogi već odavno znali – ona jest glumica u punom i potpunom smislu te riječi, koja bi bez problema mogla glumiti u većini hrvatskih kazališnih kuća, a posebno je dobro leže upravo komedije
Skromniju verziju Zadarskog kazališnog ljeta u njegovom 15., jubilarnom izdanju zacijelo je uvjetovala recesija u kojoj se društvo u cjelini trenutačno nalazi, pa tako, naravno, i kultura. Od svega sedam predstava ovogodišnjeg izdanja, uz jednu reprizu lutkarske predstave “Regoč” Kazališta lutaka Zadar, kao i dvije monodrame, baš je ovo otvorenje izazivalo najveća očekivanja. Jer, ne samo da je riječ o otvorenju Ljeta, već i o još jednoj zadarskoj kazališnoj premijeri. Komad “Nije bila peta, bila je deveta” (misli se na Beethovenove simfonije) talijanskog dramatičara Alda Nicolaija za potrebe predstave adaptirao je Mirko Šatalić, dramski prvak Hrvatske kazališne kuće Zadar, ujedno i redatelj predstave i jedan od nekoliko protagonista. Uz njega, glavnu žensku ulogu dobila je Tamara Šoletić, glumica KLZ, koja se dosad okušala i izvan matičnog, lutkarskog teatra, a glumila je i u jednoj domaćoj tv seriji. Ovdje je Tamara samo dodatno potvrdila ono što su mnogi već odavno znali – ona jest glumica u punom i potpunom smislu te riječi, koja bi bez problema mogla glumiti u većini hrvatskih kazališnih kuća, a posebno je dobro leže upravo komedije.
U predstavi su glumili i česti gost zadarskih predstava Hrvoje Zalar, te Josipa Zubak u sporednim ulogama, a glazbenu podlogu pružio je poznati saksofonist Mladen Baučić – Baucho.
Scenografiju je odradio Darko Petković, a kostimografiju Marija Šarić – Ban (s njih dvoje razgovore donosimo u idućem ‘Donatu’).
Crni humor, s kojim je obilježena ova komedija, jedna od tridesetak koje je napisao Aldo Nicolai, u tzv. ljubavnom trokutu ponudila je dosta prilika za smijeh, ali je publika nekako ostala prilično suzdržana, kao da gleda tragediju, a ne komediju. I dok Eva kuha Bruna (Šoletić, Šatalić) da ubije njezina muža Marija (Zalar), publika ovaj vodvilj kao da je shvatila malo preozbiljno, pa je i atmosfera bila suzdržanija nego li se to očekivalo od komedije kao takve. No, na kraju je pljesak pokazao da zadarska publika i dalje preferira ljeti lakše teme i dileme, pa je za očekivati kako će iduće izvedbe raskraviti i sve potencijalne gledatelje. Sve u svemu, predstava baš za otvorenje Kazališnog ljeta, koje i inače njeguje komediju kao žanr koji najviše leži za tih vrućih, ljetnih mjeseci.