Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Razliku u cijeni platit će Općina Škabrnja

Autor:

30.06.2009. 22:00
Razliku u cijeni platit će Općina Škabrnja

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Smatram da će većina individualnih proizvođača svoje proizvode prodati Maraski na isti način kao i do sada i sve količine koje budu ponuđene, Maraska će prihvatiti, rekao je Montabelo
Nakon pregovora koji su trajali od nedjelje, postignut je dogovor koji je djelomično zadovoljio uzgajivače maraške i njihovog kooperanta tvrtku Maraska. Jučer je u prostorijama tvrtke Maraska održana tiskovna konferencija kojoj su nazočili direktor Maraske Vandri Montabelo, predstavnik proizvođača maraške Zdenko Gospić, predsjednik zadruge Škabrnja Marko Ivković i predstavnik Općine Škabrnja Vladimir Butić. Najveći teret, prema svemu sudeći pada na Općinu Škabrnja koja će platiti razliku u cijeni od 25 lipa, a ni proizvođači koji su zahtjevali cijenu od pet kuna nisu mnogo profitirali.
Otkupna cijena 4,40 kuna
Direktor Maraske Vandri Montabelo rekao je kako su Maraska i proizvođači dogovorili da otkupna cijena bude 4,40 kn pri čemu Maraska ostaje na svojoj cijeni od 4,15 kuna, dok ostatak uzgajivačima plaća Općina Škabrnja.
– Smatram da će većina individualnih proizvođača svoje proizvode prodati Maraski na isti način kao i do sada te sve količine koje budu ponuđene Maraska će prihvatiti, rekao je Montabelo, dodajući da su ih pogodile neistine koje su plasirali neki uzgajivači kako Maraska uvozi višnju iz Srbije te da povećavaju cijene.
– Svaki individualni proizvođač ima pravo prodati svoje proizvode kome hoće, bila to Maraska ili netko drugi. Mi smo ograničeni financijskim potencijalima i godini recesije, teško nam je prihvatiti svu količinu na tržištu, ali smo na vlastiti rizik odlučili preuzeti sve, s tim da cijena mora biti odgovarajuća tržišnoj situaciji, rekao je Montabelo, dodajući i da nikada nisu uvezli nikakve praškove iz Novog Zelanda te da je istina da koncentrat rade u Prijedoru (BiH), a izabrali su je zbog kvalitete i cijene.
Predstavnik uzgajivača autohtone maraške Zdenko Gospić rekao je kako uzgajivači nisu zadovoljni, ali su došli do cijene koja će malo ublažiti njihove financijske probleme.
– Moramo biti zadovoljni u ovom trenutku, ali za budućnost se mora pronaći neko bolje rješenje. Kao partner Maraske moramo im biti naklonjeni, bili su i naši djedovi. Imali smo ponude i od drugih proizvođača sokova, ali mještani su bili naklonjeni Maraski, rekao je Gospić.
Najveći teret na Općini Škabrnja
Najveći teret ovom pogodbom pao je na Općinu Škabrnja koja će iz svog proračuna morati uplatiti određenu svotu. Predstavnik općine Vladimir Butić rekao je da se predviđa kako će količina maraške biti oko 70 vagona te da će izdvojiti 140-160 tisuća kuna za te namjene.
– Kako ćemo pronaći sredstva, upoznati ste da su 17. svibnja održani izbori na kojima je promijenjen načelnik Općine Škabrnja. Nismo utjecali na ove troškove, kao ni bivši načelnik, jer oni nisu bili predviđeni. Dogovorili smo se da sredstva moramo naći bilo gdje kako bi smirili tenzije, zadnjih dana su te tenzije bile jako velike, rekao je Butić pojašnjavajući kako je prošle godine cijena bila 5 kuna, što je veća nego danas, a troškovi uzgajivača su bili niži te da predstavnici Općine Škabrnja shvaćaju nezadovoljstvo svojih mještana kao i stav Maraske.
– Mislim da ćemo izvući novac iz tekućeg poslovanja. Općina ima vlastite prihode i pronaći ćemo način da uštedimo i osiguramo novce proizvođačima, rekao je Butić.
Direktor Maraske Vandri Montabelo pojasnio je i kako je cijena maraške smanjena i zbog toga što je puno veća količina plodova sada.
– 2005. godine bilo je 20 vagona, a sada ih je 70. Proizvođači govore o 200 tisuća stabala u Ravnim kotarima, 100 tisuća je Maraskinih, a 100 od ostalih proizvođača. Sada govorimo o 600 tona, a za koju godinu to će biti 6000 tona i to je teret da moramo tražiti izlaz na tržištu kako tu robu prodati. Naše ciljno tržište, a to je inozemno, jer Hrvatska ne može te količine podnijeti, nakon 20 godina je zaboravilo marašku i našli su druge kanale. Sada se treba ponovno vratiti tim kupcima, a istodobno imamo višu cijenu nego drugi, rekao je Montabelo, dodajući da je na institutu Ruđer Bošković dokazano kako je maraška puno bolja nego ostale višnje, ali će cijena vjerojatno pasti u sljedećih nekoliko godina.
– Što se tiče proizvođača iz BiH, u tu priču ću vjerovati kada uzme robu i plati. Preporučam svakome tko to želi neka proda robu, a kako će tu robu naplatiti to je pitanje. Ukoliko taj proizvođač može tu robu platiti neka je i kupi. Imamo ugovore s kooperantima, ali nemamo pravne ni moralne mogućnosti tužiti nekoga, jer ne možemo utvrditi nečiji prinos. Ukoliko netko ima druge kanale to ne osuđujemo i nećemo poduzimati nikakve mjere, rekao je Montabelo.


Proizvođači soka iz Bosne nude 7 kuna ?!


Prema nekim indicijama proizvođači soka iz Hercegovine spremni su ponuditi sedam kuna za marašku, a direktor Montabelo upitan je i postoje li ugovori koji brane prodaju maraške drugim proizvođačima soka.