Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadrani vole svoje predstave

Autor: Krešimir Bukvić

30.06.2009. 22:00
Zadrani vole svoje predstave

Foto: Filip BRALA



Da Zadrani vole predstave u produkciji “svoje” kazališne kuće – HKK Zadar može se zaključiti po pozitivnim odjecima nakon svake nove premijere u gradu. Očekivano, pozitivne dojmove imala je i većina uzvanika na svečanom domjenku koji je preksinoć na terasi Muzeja antičkog stakla slijedio izvedbu komada “Nije bila peta, bila je deveta”, redatelja, a ujedno i glavnog glumca Mirka Šatalića.
Lepršava i ljetna predstava, kako je većina naših sugovornika komentirala ovogodišnju premijeru 15. zadarskog kazališnog ljeta, talijanskog dramatičara Alde Nicolaia, dobro je “legla” većini zadarskih kazališnih poklonika. Najviše pohvala “slilo” se na račun glavne glumice Tamare Šoletić, čija se Eva, glavni ženski lik, očito najviše svidjela Zadranima. Ne krijući zadovoljstvo zbog primljenih komplimenata, Tamara nam je otkrila da Eva zasigurno ne bi bila tako upečatljiva da se i u njoj samoj nije skrivao dio tog lika.
– Evin temperament je blizak mom osjećaju ženstvenosti, volim glumiti moćne žene, žene sa stilom i finoćom. Aposolutno sam zadovoljna podijeljenom količinom ljubavi i energije koju sam imala u sebi i koju sam dala zadarskoj publici, naglasila je glumica.
Zadovoljan je bio i Mirko Šatalić koji je naglasio kako je publika rekla sve, kao i njihov pljesak koji je govorio dovoljno sam za sebe.
– Pljesak nam je pokazao da je predstava dobro prošla, naglasio je Šatalić, dodavši da očekuje da predstava živi i dalje, nadopunjava se i raste kakvim zgodnim detaljom koji uz ovaj tip predstava uvijek dobro dođe.
Zadovoljstvo viđenim podijelila je s nama i Nives Kozulić, koja je mišljenja da su projekti poput ovog upravo oni koje bi trebalo njegovati: zabavni, lepršavi, lagani.
– Pravi početak našeg kazališnog ljeta. Zadarski su glumci pokazali da oni to umiju i to vrhunski, istakla je Kozulić.
No, njeno oduševljenje nisu baš svi dijelili. Predsjednici zadarske Udruge za promicanje prava pacijenata Dubravki Finki se čini da je predstava tanka i da Zadar zaslužuje nešto bolje i više. Da je tekst malo tanak složit će se i zadarska kazališna glumica Milena Dundov. Ističe da je za otvaranje ljetne sezone komad bio simpatičan i veseo, no malo “tanak”.
– Očekivao sam komediju, doduše crnu, ali lepršaviju i veseliju od viđene. No, sve je ispalo vrlo hermetično, jedna komorna predstava, a ne komedija, kaže zadarski glumac Mimi Zadarski.
Potpuno oprečnih dojmova bila je plesna koreografkinja Sanja Petrovski. Njoj se komad jako svidio. Smatra da je vrijedno da jedna ovakva predstava otvori kazališno ljeto. Oduševljena je bila i kostimografkinja Marija Šarić Ban, posebice svojim dijelom posla.
– Ja sam super zadovoljna. Mislim da sam baš pogodila kostime, što se vidjelo i po tome kako je publika reagirala, a to je najvažnije za moj posao, rekla je Marija. Majda Mikulandra, pak, najzadovoljnija je izvedbom Tamare Šoletić.
– Tamara Šoletić me oduševila, no zapravo svi su bili zgodni. Bili su smiješni muško-ženski odnosi. Na početku mi se činilo malo šovinistički, no poslije su popravili dojam, istaknula je Majda.
– U skladu s ljetom, slatko, prpošno, ne treba puno misliti o detaljima, mišljenja je producentica HKK Jadranka Svaguša.
O detaljima nisu puno mislile ni sestre Ankica Terzin i Olga Bukvić Trautner. Zadarske premijere ne propuštaju pa su tako s nestrpljenjem čekale i ovu najnoviju. Kažu da su zadovoljne, solidno su se zabavile.
Drugi nastup pred publikom, nakon uloge u predstavi “Vrijeme je za komediju”, preksinoć je imala i mlada zadarska glumačka nada Josipa Zubak. Bilo je dakako malo treme, no tek usputne i to na samom početku. Kaže da je zadovoljna svojom izvedbom kao i doživljajem publike.
– Moja draga kolegica Tamara je bila izvrsna zajedno sa svim svojim muškim i ženskim kolegama. Šarmantna, izvrsna predstava za ljetnu razbribrigu, istaknula je glumica kazališta lutaka Anđela Perković Ćurković.
Predstavu “Nije bila peta, bila je deveta” glazbeno je “zaokružio” Mladen Baučić-Baucho, glazbenik kojem će ova suradnja s HKK Zadar zasigurno ostati u odličnom sjećanju.
– U Zadar navraćam od 1976. godine i to vrlo uspješno, no ovo mi je svakako jedan od najvećih uspjeha. Drago mi je da je zadarska kazališna kuća uspjela napraviti ovakav komad, rekao je Baucho.
A drago je bilo i mladoj redateljici Maji Šimić, kojoj je sve bilo zabavno: simpatična, ljetna predstava, rekla nam je.
– Žao mi je jedino što je na kraju nestao glavni ženski lik. Eva je trebala do kraja ostati dosljedna i “pobrinuti” se za njih dvoje, onda bi to bio pravi završetak, rekla nam je gospođa Nada Dobra. Ona je mišljenja kako bi žene trebale pobijediti i uživati u svojoj pobjedi, to bi bio pravi epilog.