Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Apostolski prvaci inspiracija i uzor kršćanima

Autor: Branko Božić

30.06.2010. 22:00
Apostolski prvaci inspiracija i uzor kršćanima


Crkva i danas doživljava različita progonstva i to daleko na perfidniji način, jer mnogi ne žele da ona jednostavno postoji u našem vremenu. No oni nisu svjesni da je crkva u isto vrijeme sveta i da je utemeljena od Krista, da to nije neko društvo u koje se učlanjujemo kad tko i kako želi, kazao je don Zdenko Milić
Žitelji i vjernici mjesta Radovina u općini Ražanac u utorak su po već stoljetnoj tradiciji svetkovinom obilježili zavjetni blagdan svoje župe apostole sv. Petra i Pavla. Najsvečanije je bilo na večernjoj svetoj koncelebriranoj misi koju je u zajedništvu s okupljenim vjernicima Radovina te pristiglim hodočasnicima iz susjednih mjesta Jovića, Slivnice, Krneze, Poljica Briga, Podvršja i Ražanca predvodio i propovijedao dekan biogradskog dekanata i nadžupnik don Zdenko Milić. U homiliji su uz don Zdenka Milića još sudjelovali domaći župnik don Srećko Petešić Frka, dekan ražanačkog dekanata, i nadžupnik don Damir Juričin, župnik zadarske gradske župe Kraljica Mira.
Znak jedinstva Crkve
Jerolim Lenkić, župnik Slivnice i Vinjerca don Bože Barišić te župnik Povljane, Vlašića i Dinjiške, mjesta na otoku Pagu don Ivan Babijak.
Na početku misnog slavlja okupljene vjernike i hodočasnike te braću svećenike toplim i biranim riječima pozdravio je don Srećko Petešić Frka.
– Danas slavimo svetkovinu sv. Petra i Pavla apostolskih prvaka. Krist je želio svoju crkvu utemeljiti na svojim apostolima. Petra je postavio da bude prvi među njima, da bude stijena, da bude znak jedinstva u njegovoj crkvi. Zato molimo za crkvu, molimo za nas koji smo članovi te crkve u našem hrvatskom narodu, za našu župu Radovin da svi zajedno budemo vjerni Gospodinu. Zaista želim da riječi koje će večeras pred nama izgovoriti don Zdenko nađu mjesta u životu svakog od nas ovdje okupljenog na ovom svetom mjestu, kazao je don Srećko.
Zahvaljujući na toploj dobrodošlici don Zdenko Milić je pozvao sve nazočne vjernike i hodočasnike da zahvale Bogu što su se okupili oko stola Gospodnjega.
Istina o apostolu Petru
– Večeras slavimo istinu o apostolu Petru i njegovu odgovornost koju je preuzeo postavši prvim rimskim biskupom. Crkva je doživljavala progonstva od prvih dana pa sve do danas i ta su je progonstva samo još više jačala. Crkva i danas doživljava različita progonstva i to daleko na perfidniji način, jer mnogi ne žele da ona jednostavno postoji u našem vremenu. No oni nisu svjesni da je crkva u isto vrijeme sveta i da je utemeljena od Krista, da to nije neko društvo u koje se učlanjujemo kad tko i kako želi. Ona je božanska ustanova i otajstvo Kristova djela koja se sastoji od ljudi vjernika koji su potrebni obraćenja, koji trebaju svakodnevno iskazivati obraćenje i svoju vjernost Gospodinu.
– Krist je želio da u toj i takvoj crkvi bude jedan od apostola koji će biti glava, koji će biti temelj stijena. Izabrao je jednostavnog ribara Petra da on bude onaj koji će voditi i ujedinjavati crkvu. Sadašnji sveti otac papa Benedikt ima tu zadaću da kao Petar naših dana vodi crkvu, da usmjerava lađu crkve koja plovi kroz bonace i oluje ovoga svijeta i da je usmjerava onim putem kojim to Krist traži. Zato, braćo i sestre, molimo zajedno da ovaj blagdan Sv. Petra i Pavla bude nama svima poticaj da se i mi poput njih žrtvujemo za Crkvu, da slavimo Gospodina na prvom mjestu u našim životima, da jedni drugima budemo poticaj i ohrabrenje za još dublje življenje svoje katoličke vjere, kazao je uz ostalo u svojoj nadahnutoj propovijedi biogradski župnik don Zdenko Milić.
U skladu s izvornim običajima blagdana Sv. Petra po okončanju misnog slavlja iz svetišta se mjesnim ulicama uputila procesija. Kip svog ovozemaljskog štovatelja i nebeskog zaštitnika sv. Petra tom su prigodom nosili Branko Dundović, Luka Dundović, Dragan Romić i Pave Dokoza. Kako bi blagdansko slavlje proteklo u još ljepšem ozračju, potrudili su se svojim liturgijskim napjevima, među kojima je dominirao napjev “Tebe Boga hvalimo”, domaći pučki pjevači pod vodstvom Ivice Dundovića.