Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Fantela i Marenić ispred svih

Autor: Z L

30.06.2010. 22:00
Fantela i Marenić ispred svih

Foto: Zvonko KUCELIN



Jedino hrvatsko zlatno odličje u povijesti sa svjetskog prvenstva je ono zadarske posade Šime Fantele i Igora Marenića
Na internetskim stranicama Hrvatskog jedriličarskog saveza, pod poglavljem rezultati, objavljen je zbir osvojenih seniorskih medalja hrvatskih jedriličara na svjetskim i europskim prvenstvima olimpijskih klasa prema godinama, jedriličarima i klasama. Jedino zlatno odličje u povijesti sa svjetskog prvenstva je ono zadarske posade Šime Fantele i Igora Marenića, koji su ovom zlatu pridodali i zlato s Europskog prvenstva. Ivan Kljaković Gašpić jedriličar je s najviše osvojenih medalja, ukupno pet. Ivanova bronca sa Svjetskog prvenstva, uz Šiminu i Igorovu zlatnu, su jedine dvije medalje na svjetskim prvenstvima. Tina Mihelić, Šime Fantela, Igor Marenić, Minski Fabris, Mate Arapov, Karlo Kuret i Marin Mišura imaju ukupno po dvije medalje i Tonći Stipanović osvojio je za sada jednu medalju.
Zbrajajući po klasama, najviše medalja osvojeno je u klasi Finn, ukupno 11 medalja, slijedi Laser s tri medalje, 470 M i Laser radial s u svakoj klasi po dvije medalje. Svekupno je Hrvatska osvojila 18 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima olimpijskih klasa za seniore.
Do kraja godine hrvatski jedriličari imaju šansu popraviti vječnu tablicu. Za Šimu i Igora Svjetsko prvenstvo u klasi 470 je sredinom srpnja u Hagu u Nizozemskoj, a Europsko krajem kolovoza u Turskoj. Isto vrijedi i za posadu 470 žene Ninčević/Župan. Bambija i Marina čeka svjetsko krajem kolovoza u San Franciscu, a Tončija i laseraše u Velikoj Britaniji – Hayling Island. Tina će, također, u Velikoj Britaniji jedriti Svjetsko prvenstvo početkom srpnja. Od klasa u kojima se hrvatski predstavnici nisu penjali na postolje i osjetili slast pobjede preostalo je i EP u klasi 49er u kojem jedre Pavle Kostov i Petar Cupać i Goran i Ivan Ivanković te SP i EP na dasci RS:X za Luku Mratovića i Mihovila Fantelu.