Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatska u EU najranije 2013.

Autor: Denis Romac

30.06.2010. 22:00
Hrvatska u EU najranije 2013.

Foto: FAH



Povjerenik Füle očekuje kako bi Hrvatska mogla potpisati pristupni ugovor tijekom mađarskog predsjedništva u prvoj polovini sljedeće godine. Konačan ulazak ovisit će o unutarnjoj situaciji u EU
Hrvatska je napokon, pet godina od početka pregovora, jučer na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu uspjela otvoriti i tri zadnja poglavlja u pregovorima s Europskom unijom – Pravosuđe, Vanjska politika i Tržišno natjecanje – dok se broj privremeno zatvorenih, nakon jučerašnjeg zatvaranja poglavlja Javne nabave i Porezi, popeo na 20. Time se Hrvatska još više približila EU: jučer, zadnjeg dana španjolskog predsjedništva EU, sva 33 poglavlja o kojima se pregovara otvorena su, a dvije trećine poglavlja je privremeno zatvoreno.
Taj je događaj španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos nazvao “nepovratnim korakom Hrvatske prema EU”, ali i porukom da su vrata EU otvorena za zemlje koje teže postati članicama.
Složen posao
Europovjerenik za proširenje naglasio je da je poglavlje Tržišno natjecanje provjera sposobnosti zemlje da igra na igralištu europskog unutarnjeg tržišta, dok će primjena europskog zakonodavstva iz tog poglavlja hrvatska brodogradilišta učiniti konkurentnima, istodobno rasterećujući ostatak gospodarstva i državni proračun.
Belgijsko predsjedništvo EU čiji mandat počinje danas organizirat će 27. srpnja još jednu pristupnu konferenciju, na kojoj bi još dva ili tri poglavlja trebala biti zatvorena, što znači da bi hrvatskim pregovaračima poslije ljetne stanke preostalo još zatvoriti deset poglavlja. Od tih deset, već u listopadu, na sljedećoj pristupnoj konferenciji, trebala bi biti zatvorena četiri, za koja će Hrvatska do kraja srpnja predati Bruxellesu svu potrebnu dokumentaciju.
No ne treba se zavaravati da će taj posao biti jednostavan. Prije zatvaranja poglavlja Pravosuđe, “poglavlja svih poglavlja” – uvedenog prvi put u pregovorima s Hrvatskom, nakon negativnih iskustava s Rumunjskom i Bugarskom – Hrvatska će morati razriješiti pitanje topničkih dnevnika, jer je taj problem od mjerila za otvaranje postao mjerilo za zatvaranje tog teškog poglavlja.
Kriza u eurozoni
Tek potom, najvjerojatnije u prvoj polovici sljedeće godine, Hrvatska bi mogla potpisati pristupni ugovor. Od tog trenutka Hrvatska de facto postaje dijelom EU, iako će formalno-pravno to postati tek nakon što hrvatski pristupni ugovor ratificiraju sve članice EU. Taj postupak obično potraje oko 18 mjeseci, do maksimalno dvije godine, što znači da je realno najraniji mogući datum ulaska Hrvatske u EU 1. siječnja 2013. godine.
Povjerenik Stefan Füle očekuje kako bi Hrvatska mogla potpisati pristupni ugovor tijekom mađarskog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine, predviđajući da bi Europska komisija početkom studenoga u svom izvještaju o napretku Hrvatske mogla objaviti datum potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora i “druge važne datume za Hrvatsku”.
Kada je Hrvatska, nakon mukotrpnog procesa, dospjela do ove točke, konačan ulazak Hrvatske u EU ovisit će više o unutarnjoj situaciji u EU, nego o samoj Hrvatskoj. EU, naime, proživljava duboku unutarnju krizu, koja je izravna posljedica teške gospodarske krize. Nakon institucionalnih reformi, koje su kulminirale donošenjem Lisabonskog ugovora, međutim, kriza funkcioniranja EU nije okončana, nego je i produbljena krizom u eurozoni, koja zahtijeva još snažnije političke, gospodarske i monetarne integracije.
 


Jandroković: Ljubljanska banka nije dio pregovaračkog procesa


Hrvatski šef diplomacije Gordan Jandroković, poručujući kako su mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe najbolja prilika Hrvatskoj da pokaže da je spremna za članstvo, istaknuo je kako pitanje Ljubljanske banke nije dio pregovaračkog procesa, nego bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije.
Ipak, Slovenija planira to pitanje uvrstiti u mjerila za zatvaranje poglavlja Tržišno natjecanje, o čemu je, prema nedavnoj izjavi Boruta Pahora, već razgovarala s Europskom komisijom.




 


Kosor: Trčimo posljednjih 500 metara maratona


Trčimo posljednjih 500 metara maratona koji se zove pristupni pregovori, napomenula je Kosor, koja očekuje da će posljednja dionica biti zahtjevna, ali uspješno savladana do početka 2011. godine. Uvjerena je da je jučerašnjem otvaranju pregovora s EU-om o pravosuđu kumovala i učinkovitija borba protiv korupcije.
– Zadovoljna sam postignućima u borbi koja se vodi bez milosti i bez obzira na ime i prezime, naglasila je predsjednica Vlade, napomenuvši da smo lani, “posebno u drugoj polovici godine”, imali 138 posto više presuda u kaznenim djelima korupcije. Zadovoljna je i sustavom objedinjene javne nabave koji bi sljedeće godine proračunu trebao uštedjeti 300 milijuna kuna. Pohvalila se još jednom i uspješnim razgovorima sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.
– Malo nam je tko davao šanse da ćemo uspjeti, osobito meni, ali otkad sam počela razgovarati sa svojim kolegom Pahorom više je poglavlja otvoreno i zatvoreno, nego u četiri i pol godine prije toga, zaključila je premijerka.
Zanimljivo je da je i ministar Gordan Jandorković, oslikavajući uspjeh u pregovorima s EU, upotrijebio istu metaforu kao i premijerka, ali se nisu uskladili u metraži.
– Hrvatska trči zadnjih 110 metara s preponama nakon dugog i uspješnog maratona, ustvrdio je Jandroković u Bruxellesu.
(I. F., N. H.)


 


TRI MOGUĆA SCENARIJA


1. siječanj 2012. – Hrvatska završava pregovore do kraja ove godine (neizgledno)
1. siječanj 2013. – Hrvatska završava pregovore u prvoj polovini 2011. (realno)
??? – daljnje komplikacije oko završetka pregovora (crne prognoze)