Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Medicinske sestre i tehničari godinu dulje u školi

Autor: Anamarija Bilan

30.06.2010. 22:00
Medicinske sestre i tehničari godinu dulje u školi

Foto: Vedran SITNICA



Prve dvije godine učenici bi trebali učiti opće obrazovne predmete, bez stručnih, dok će sljedeće tri godine imati samo i isključivo stručne predmete
Učenici koji su ovih dana upisali Medicinsku školu Ante Kuzmanića i odlučili se za smjer medicinska sestra – medicinski tehničar opće zdravstvene njege u školu će ići pet godina.
Naime, prema odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta učenici koji se opredijele za ovo zanimanje od iduće školske godine školovat će se godinu dan više nego do sad. Ovo je učinjeno zbog usklađivanja sa zakonodavstvom i pravilnicima Europske unije. Naime, u direktivi 2005/36/EZ o priznavanju stručnih kvalifikacija stoji da opće obrazovanje medicinskih sestara traje deset, a stručno tri godine.
Golemi interes
S obzirom da u Hrvatskoj osnovno obrazovanje traje osam godina, rješenje za ispunjenje ovog uvjeta EU-a pronađeno je u modelu 2+3 (dvije godine općeg i tri godine stručnog obrazovanja). Tako će medicinska sestra biti prvo zanimanje koje je u cijelosti definirano za europsko tržište rada. Nakon pet godina srednjoškolskog školovanja medicinske sestre mogu odmah raditi u struci, bez stažiranja. Osim u Hrvatskoj, nakon petogodišnjeg školovanja mogu raditi bilo gdje u Europi.
Izgleda da petogodišnje školovanje nije pokolebalo buduće medicinske sestre i tehničare te sanitarne tehničare u namjeri da ta zanimanja odaberu za svoje daljnje obrazovanje jer je ove godine interes za upis bio dvostruko veći od kapaciteta škole. Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra, rekao je da je ove godine škola zabilježila i najveći interes učenika ikad, barem koliko se on sjeća.
– Iako bi s ovim programom trebali krenuti na jesen još uvijek nismo dobili nikakav program iz resornog ministarstva, tako da ne znam detalje na koji će način program biti provođen, niti što će biti u njemu. Znam jedino da bi prve dvije godine učenici trebali učiti opće obrazovne predmete, bez stručnih, dok će sljedeće tri godine imati samo i isključivo stručne predmete. No još ne znam kako ćemo organizirati nastavu jer iz Ministarstva nismo dobili nikakve smjernice, rekao je Vidaković. Kazao je da će ovakav način rada zasigurno donijeti i promjene u organizaciji rada, ali i da oni neće imati tehnoloških problema jer će neki profesori uskoro ići u mirovinu.
Prednosti i mane
Vidaković je kazao da će se za dvije godine povećati broj stručnih predmeta pa će tada trebati zaposliti više medicinskih sestara.
– U odnosu na dosadašnji način rada ovaj program ima i prednosti, ali i mane. Naime, učenici koji završe medicinsku školu nakon pet godina neće morati odrađivati godinu dana staža, što su do sada odrađivali u različitim medicinskim ustanovama i to uglavnom besplatno. Također, neće morati polagati državni ispit već će odmah biti kompetentni za tržište rada. Osim toga ta će kompetencija vrijediti u cijelom svijetu. Ovi učenici će odmah po završetku škole moći raditi i u inozemstvu, dok su do sada za to trebali dodatnu edukaciju, objasnio je Vidaković. Kao manu ovakvog način rada s učenicima istaknuo je da će na trećoj, četvrtoj i petoj godini škole učenici učiti isključivo stručne predmete, dok će opće obrazovne predmete učiti prve dvije godine. Ovo će, prema Vidakovićevim riječima, otežati polaganje državne mature. Ipak, ovo je još nedefinirano jer još nemaju gotove smjernice iz Ministarstva.
Medicinska škola Ante Kuzmanića ove je godine upisala dva razreda medicinskih sestara – medicinskih tehničara opće zdravstvene njege te jedan razred sanitarnih tehničara.