Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najviše slobodnih mjesta za trogodišnja zanimanja

Autor: Anita Ćustić

30.06.2010. 22:00
Najviše slobodnih mjesta za trogodišnja zanimanja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Među strukovnim školama ove je godine, čini se, najpopularnija bila Medicinska škola Ante Kuzmanića, a kako navodi ravnatelj Davor Vidaković, gotovo je polovina kandidata koji su imali dovoljan broj bodova morala otpasti
Nakon dvodnevnog prikupljanja prijava te jučerašnje objave ljestvice poretka prijavljenih učenika, danas se u vremenu od 8 do 16 sati vrši upisivanje učenika u prvi razred srednje škole. Riječ je, dakako, o prvom upisnom krugu u kojem većina zadarskih srednjih škola prikupi dovoljan broj kandidata i popuni upisnu kvotu, a jednaka je situacija i ove godine. Doznajemo to u razgovoru s nekoliko ravnatelja zadarskih srednjih škola, koji su u jučerašnjem razgovoru još uvijek znali samo okvirne rezultate prijava, jer točan broj preostalih slobodnih mjesta u pojedinim školama bit će najtočniji nakon današnjih upisa.
53 boda nedovoljna za gimnaziju
No, kako se posljednjih dana i govori, najveći pritisak je ove godine bio na gimnazije i većinu četverogodišnjih zanimanja, dok će, kako se čini, na drugom upisnom roku mjesta biti samo u trogodišnjim obrtničkim smjerovima. Poznato je tako da su zadarske gimnazije upisnu kvotu popunile već prvog dana prikupljanja prijava kada su na njih nahrlili mahom odlični učenici i tako znatno podigli bodovni prag zbog čega se veliki broj odlikaša, unatoč visokom broju bodova nije upisao u željenu školu.
– Sva su mjesta popunjena tako da drugog upisnog kruga neće biti. Interes je ove godine bio veći nego ikada, a isto tako i bodovni prag, pa mi je jako žao što se naposljetku ni učenici sa 52 ili 53 boda nisu uspjeli upisati. Zahvaljujem svima koji su odabrali našu školu kao svoj obrazovni put, ali jako mi je žao onih koji nisu primljeni jer to su učenici čiji je prvi izbor bio naša gimnazija i sigurno se loše osjećaju što im se unatoč dobrim ocjenama želja nije ispunila, kazao je Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, koja upisuje tri razreda po 28 učenika opće gimnazije, dva razreda jezične gimnazije i jedan razred od 22 učenika jezične gimnazije odjela za sportaše.
Gimnazija Jurja Barakovića također je popunjena već prvog dana prikupljanja prijava, a drugačije nije ni u Gimnaziji Franje Petrića, što doznajemo u razgovoru s tamošnjim ravnateljem Zdravkom Ćurkom.
– Kao i prijašnjih godina i ovaj put smo sva mjesta popunili u prvom roku. Upisat ćemo dva razreda općeg smjera i dva razreda prirodoslovno-matematičkog, a prijavili su se samo vrsni učenici, svi odlikaši i dobri matematičari. Prijavilo ih se stotinjak, kao i inače, a i nakon ovih upisa mogu reći da imamo svoju “klijentelu”, jer i ovaj su nam se put javila samo poznata prezimena, uglavnom članovi obitelji onih koji već pohađaju ili su nekada završili našu školu, kazao je Ćurko.
Medicinska škola od sad pet godina
Među strukovnim školama ove je godine čini se najpopularnija bila Medicinska škola Ante Kuzmanića, a kako navodi ravnatelj Davor Vidaković, gotovo je polovica kandidata koji su imali dovoljan bodova morala otpasti.
– Ove je godine navala na našu školu bila veća nego ikad, osobito za zanimanje medicinska sestra, odnosno tehničar opće zdravstvene njege za koje primamo 56 učenika, a prijavilo ih se 112. Osobito mi je drago što smo uspješno upisali i jedan razred zanimanja sanitarni tehničar, novog smjera koji smo tek ove godine uveli, kazao je Vidaković, napomenuvši da se ovaj veliki interes možda može pripisati novom programu po kojem će se od ove godine obrazovati spomenuti smjer medicinske sestre i tehničari.
Kako je pojasnio ravnatelj, redovni nastavni program za ovo zanimanje po novome će trajati pet godina, a dosadašnji jednogodišnji staž koji su nakon četiri godine školovanja učenici bili dužni odraditi u jednoj od zdravstvenih ustanova, sada je zamijenjen jednom godinom duljeg obrazovanja. S obzirom da nakon ovako završene edukacije medicinske sestre i tehničari dobivaju kompetencije za rad u cijelom svijetu, ravnatelj vjeruje da je to razlog atraktivnosti ovog zanimanja među učenicima.
S obzirom da je, kada je riječ o turističkim zanimanjima prijašnjih godina u ovo vrijeme uvijek bilo govora o nezainteresiranosti mladih za obrazovanje u ovim smjerovima, zbog čega su se osobito konobar i kuhar klasificirali kao deficitarna zanimanja, ovogodišnja je situacija dosta ohrabrujuća. Naime, već na prvom roku ova je škola prikupila dovoljan broj prijava te popunila sva mjesta zbog čega neće biti potrebe za drugim upisnim krugom. Pa iako je, kako kaže Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, prošle godine ova škola zbog sedam slobodnih mjesta ostalih nakon prvog upisnog kruga, ove godine za tim neće biti potrebe.
Što se tiče trogodišnjih obrtničkih zanimanja, Maja Selimović, ravnateljica Obrtničke škole Gojka Matuline, navodi kako će nakon upisa znati hoće li biti potreban drugi upisni krug i to za zanimanje pediker.
Kako doznajemo u razgovoru s Ivanom Duševićem, ravnateljem Tehničke škole, ova će škola ipak organizirati drugi upisni krug i to za zanimanje računalni tehničar za strojarstvo za koji je nepopunjeno ostalo desetak mjesta.
U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića situacije je također standardna, a nepopunjeno je ostalo samo nekoliko trogodišnjih zanimanja i to zidar, stolar i soboslikar u kojima je ostalo po pet mjesta. Kako kazuje ravnatelj Tihomir Tomčić, to ne čudi s obzirom na ovogodišnju veliku tendenciju na četverogodišnje programe.