Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ploteru radovi na vrtiću vrijedni 2,14 milijuna kuna

Autor: Teuta Babajko Jamičić

30.06.2010. 22:00
Ploteru radovi na vrtiću vrijedni 2,14 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Nakon što je nedavno vraćena na doradu, Odluka o uvjetima i mjerilima za davanje u najam socijalnih stanova, usvojena je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Njezino usvajanje nije moglo proći bez niza zamjerki iz redova oporbenih vijećnica i to ponajprije na račun kriterija bodova vezanih za prebivalište podnositelja zahtjeva kao i osnivanje Povjerenstva, čija je uloga provjera i procjena socijalnih prilika u pojedinim obiteljima.
Tako je SDP-ova vijećnica Omerka Šarić Frantin, predložila čak i amandman prema kojem bi se svaka godina neprekidnog boravka u Zadru bodovala s 0,2 boda.
– Pod istim uvjetima, smatram da treba dati barem minimalnu prednost podnositeljima zahtjeva koji neprekidno borave u Zadru. Na taj način vrednuje se i njihov radni staž, odnosno uvažava se činjenica da ljudi do 90-ih godina prošlog stoljeća, radeći izdvajali za stanove, inzistirala je Omerka Šarić Frantin na svom amandmanu, za koji nije dobila podršku većine gradskih vijećnika.
Ni usvajanje Odluke o utvrđivanju parkirališnih mjesta za potrebe projektiranja socijalnih stanova na području Crvenih kuća nije moglo proći bez rasprave vladajućih i oporbenih vijećnika. Kako je pojasnio Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, ovakva odluka se donosi u najboljoj namjeri kako bi se smanjili troškovi projektiranja i izgradnje, a podrazumijeva da se socijalnim stanovima umjesto dva osigura jedno parkirališno mjesto.
– Pred sklapanjem smo ugovora s Agencijom za pravni promet nekretnina, a ovakvom odlukom želimo izbjeći izgradnju garaže i racionalizirati troškove. Dva parkirališna mjesta po stanu, imajući na umu da je riječ o socijalnim kategorijama građana, u ovom trenutku je previše. To je praksa kada je u pitanju visoki životni standard, kaže Matko Segarić, pojašnjavajući kako će ostaviti i određeni broj dodatnih parkirališnih mjesta za eventualne posjetitelje.
Iako su se i oporbeni vijećnici složili s ovakvim argumentima, zatražili su skidanje ove točke s dnevnog reda jučerašnje sjednice smatrajući kako je donošenje ovakve odluke protuzakonito bez prethodne izmjene DPU-a za Crvene kuće. Nije ih umirilo ni objašnjenje arhitekta i vijećnika Željka Predovana, koji je pojasnio kako se ovom odlukom ne krši zakon, jer je tek riječ o suglasnosti za projektiranje, što je uobičajena praksa.
U nastavku sjednice Gradskog vijeća usvojen je zaključak o davanju suglasnosti u postupku donošenja odluke o odabiru izvoditelja za nabavu građevinskih radova za privođenje prostora namjeni dječjeg vrtića u zgradi bivše vojarne na Višnjiku. Radove, vrijedne 2,14 milijuna kuna, izvodit će zadarski “Ploter”.
Usvojen je i zaključak o davanju suglasnosti u postupku donošenja odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za izvođenje radova na uklanjanju ruševina u Zadru tijekom tekuće, 2011. i 2012. godine. Ruševine će uklanjati tvrtka “Lavčević” iz Zadra i to po cijeni od 49,08 kuna po po toni odveženog otpada.
Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća zaključena je usvajanjem odluke o donošenju izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja zone parka i centralnih funkcija Maraska parka. O izmjenjenom DPU-a govorio je autor Nikola Bašić, koji je pojasnio kako nije riječ o značajnim izmjenama tek preparcelizaciji određenih područja, odnosno parcela.
 


Nove ulice: Hrvoja Ćustića, Akcija Maslenica i Ulica 9. svibnja 1945.


Zadarski gradski vijećnici jučer su podržali prijedloge o imenovanju dviju novih zadarskih ulica. Tako pristupna cesta Trgovačkog centra Supernova nosi naziv Ulica akcije Maslenica, a spojna cesta između Ulice Miroslava Krleže i Obale kneza Trpimira imenovana je u Ulicu 9. svibnja 1945.
Na inicijativu Narodnog lista, Udruge Tornado i Kluba zagrepčanaca 2008., Stadionska ulica je preimenovana u Ulicu Hrvoja Ćustića.