Privlaka očekuje oko 250.000 turističkih noćenja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
privlaka_maritime
Branko BOŽIĆ
Prekrasne pješčane plaže glavni su adut privlačkog turizma

I ove se godine dosta učinilo na pripremi turističke sezone u Privlaci.

Novci za to najvećim su dijelom bili osigurani od naplate boravišnih pristojbi za 2009. godinu. Tako je lani Turističkoj zajednici Općine Privlaka uplaćeno 580.000 kuna pristojbi. Od toga se sukladno Zakonu o boravišnoj pristojbi 30 posto preusmjerilo Općini.

- Brutto iznos od boravišne pristojbe za prošlu godinu iznosio je oko 900.000 kuna, a toliko po toj osnovi planiramo zaraditi i ove godine. Također, očekujemo i financijsku pomoć i iz drugih proračuna. Moram istaknuti i da se ove godine dodatno angažiramo oko smanjenja broja neregistriranih iznajmljivača, odnosno oko nastojanja da svi prijave svoje goste i registriraju apartmane. Nadamo se i očekujemo u tom smislu maksimalnu pomoć državnog inspektorata. Planiramo poduzeti i druge mjere na razini samog mjesta, kazala je Iva Zorić, direktorica TZ općine Privlaka.

Što se tiče ciljeva i planova za 2010. godinu sukladno programu TZ-a oni se baziraju na hortikulturnom uređenju mjesta u suradnji s Općinom Privlaka i njihovim komunalnim poduzećem "Artić". Upravo zahvaljujući spomenutoj suradnji ove je godine cvijećem zasađen veliki dio javnih površina u Privlaci. Također, planira se postaviti i velik broj klupa koje će najvećim dijelom financirati Općina Privlaka.

- Osim toga, postavit će se i razni sadržaji za djecu kao i sadržaji za plaže (set za odbojku na pijesku i sl.). Cilj nam je da plaže imaju svake godine sve više popratnih sadržaja jer je već svima jasno da sunce i more nisu dovoljni aduti koje bi jedno mjesto trebalo imati da bi privuklo gosta. Naravno, bit će tu i ostalih sadržaja koji će biti dovedeni na plažu uz davanje koncesija. Također, planiramo napraviti turnir u odbojci na pijesku kako bi plažu u Mostini, koja je ujedno naša glavna plaža, dodatno oživili i upotpunili sadržajima, kazala je Zorić. Što se tiče noćenja, očekuje se da će broj biti na razini prošle godine, kada je ostvareno ukupno 252.765 noćenja. Očekivana struktura gostiju, kao i svake godine, jest najveći broj Nijemaca, a za njima Slovenaca, Čeha, Slovaka te gostiju iz Hrvatske.

- Ove godine smo se dosta bazirali upravo na hrvatsko tržište, pa smo u suradnji sa specijaliziranim agencijama provodili određene promotivne aktivnosti. Smatram da su naši glavni aduti prekrasne pješčane uvale, koje su od iznimne važnosti za obiteljski turizam, jer je upravo takav oblik turizma najrazvijeniji u našem mjestu. Također, od velikog značenja za privlački turizam je i izgradnja zaobilaznice prema Viru, koja bi uskoro trebala biti gotova. Na taj način će se promet kroz Privlaku rasteretiti te će se izbjeći nesnošljive ljetne gužve, zaključila je direktorica.

Što se tiče kalendara događanja za ljeto i ove godine će biti za "svačiji gušt" ponešto. Od zabavnih večeri, ribarske noći, kazališnih predstava pa do sportskih turnira i dječjeg festivala.

- Do početka svibnja smo imali prijavljena 104 dolaska i 711 noćenja, što je na razini prošle godine. Stoga se nadamo uspješnoj sezoni te vjerujemo kako ova trenutačna kriza neće ostaviti traga na rezultatima za nadolazeću sezonu, kazala je Zorić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno