Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SDP izišao, HDZ ušao u koaliciju

Autor: Alenka Festini

30.06.2010. 22:00
SDP izišao, HDZ ušao u koaliciju

Foto: Alenka FESTINI



Kao najvažnija točka sporazuma je da HDZ daje predsjednika Gradskog vijeća i normalno u koalicijskim dogovorima provodit će se politika HDZ-a kroz kompletnu politiku koja će biti dogovorena u Gradskom vijeću i izvršnoj vlasti Grada
GO HDZ-a Paga potpisao je koalicijski sporazum s HSP-HSLS-HNS-HSS-om i Nezavisnim vijećnikom Milom Mandičićem, potvrdio je paški gradonačelnik Ante Fabijanić na konferenciji za novinare na kojoj su još bili nazočni predsjednik paškog HDZ-a Diogen Šuljić, zamjenik gradonačelnika Tino Herenda i predsjednik paškog HSS-a Miro Butković.
– Nakon što su SDP-ovci izišli iz koalicije, vladajuća koalicija HSP-HSLS-HNS-HSS ušla je u pregovore s HDZ-om i sada smo dobili novog koalicijskog partnera u radu Gradskog vijeća. Mi smo upozoravali SDP na nekorektan rad punih godinu dana, što oni očito unutar svoje stranke nisu mogli riješiti. Sada imamo staru koaliciju, bez SDP-a, a kao novi ušao je HDZ. U našem sporazumu koji smo potpisali dogovoreno je da novi predsjednik Gradskog vijeća bude iz redova HDZ-a, pojasnio je gradonačelnik Fabijanić.
Diogen Šuljić istaknuo je kako HDZ ima tri vijećnička mandata u Gradskom vijeću i po broju vijećnika druga je politička stranka po zastupljenosti.
– Mi sada imamo novi koalicijski sporazum o međusobnoj suradnji na razini Gradskog vijeća i provođenju politike Grada Paga. Kao najvažnija točka sporazuma je da HDZ daje predsjednika Gradskog vijeća i normalno u koalicijskim dogovorima provoditi će se politika HDZ-a kroz kompletnu politiku koja će biti dogovorena u Gradskom vijeću i izvršnoj vlasti Grada. Odluku o sklapanju koalicijskih sporazuma potpisuje predsjednik stranke, što je definirano Statutom HDZ-a, odnosno potpis predsjednika je volja političke stranke. Vodili smo razgovore oko ulaska članova HDZ-a umjesto članova SDP-a u Savjet gradonačelnika, međutim, gradonačelnik Fabijanić će u konačnici odrediti i imenovati svoje suradnike, rekao je Šuljić.
Gradonačelnik Fabijanić je dodao kako je red nakon što je SDP raskinuo ugovor s koalicijski partnerima, da članovi te stranke podnesu ostavku na dužnosti Savjetnika gradonačelnika.
– Istupanje iz koalicije podrazumijeva da oni iziđu s svih pozicija koji su imali, rekao je gradonačelnik Fabijanić te istaknuo kako se o imenima novih savjetnika gradonačelnika nije razgovaralo s HDZ-om.
Tino Herenda je na kraju konferencije rekao da ova koalicija poziva sve vijećnike, ali i one političke stranke koje nisu u ovoj koaliciji da nastave raditi na dobrobit Grada Paga. Mi smo otvoreni i transparentni i svaki oblik suradnje pozdravljamo. Ne želimo biti neprijatelji već politički suradnici, poručio je Herenda.