Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Teštament” otvorio 16. zadarsko kazališno ljeto

Autor: Nikola Markulin

30.06.2010. 22:00
“Teštament” otvorio 16. zadarsko kazališno ljeto

Foto: Filip BRALA



Predstavom “Teštament” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, izvedenom sinoć u dvorištu Providurove palače, otvoreno je 16. zadarsko kazališno ljeto. U predstavi su sudjelovali samo glumci polaznici glumačkih radionica HNK Zadar koje je vodila Jasna Ančić. Poznata hrvatska glumica, predvodnica glumačkog ansambla HNK Zadar, ujedno je adaptirala i režirala ovu predstavu.
Ovo je drugo Zadarsko kazališno ljeto koje otvara predstava u produkciji HNK Zadar (lani je to bila, podsjetimo se, predstava “Nije bila peta, bila je deseta” u režiji Mirka Šatalića), što je ujedno i cilj kazališne politike zadarskog kazališta predvođenog ravnateljem Renatom Švorinićem.
U predstavi su nastupili Blaž Hrgota, Paola Slavica, Ivana Begović, Vinko Radovčić, Antonela Grubić, Anđelko Kecman i Renato Pizek. Scenografiju je osmislio John Čolak, glazbu za predstavu je odabrao Nebojša Lakić, a kostime su odabrali Jasna Ančić i Marija Šarić Ban. Majstor svjetla za predstavu “Teštament” je Branislav Zafranović, a majstor glazbe Renato Zafranović.
Autor komedije “Teštament” je Vančo Kljaković, a djelo je inspirirano komičnom operom “Gianni Schicci” Giacoma Puccinija i Danteovom “Božanskom komedijom”. U središtu radnje predstave je seljak Šime Frzelin (Blaž Hrgota) koji na nagovor obitelji koja želi mijenjati oporuku zamjenjuje pokojnika.
Sljedeća predstava na programu Zadarskog kazališnog ljeta igrat će se 5. srpnja (ponedjeljak) u 21 sat i 30 minuta u dvorištu Providurove palače. Bit će to predstava “Gretica str. 89” redatelja Dražena Ferenčina u produkciji HNK Split.