Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Bobiji” na cesti sve do rujna

30.06.2011. 22:00
“Bobiji” na cesti sve do rujna


Njihov primarni zadatak je fizička regulacija prometa, osobito na križanjima na kojima se želi postići maksimalna protočnost prometa. Osim toga, njihova je zadaća i pomaganje stranim i domaćim turistima u snalaženju na prometnicama i u gradu općenito, kazao je Perinčić


Prometna jedinica  mladeži, tzv. “mali” prometni  policajaci, poznatiji još i kao  “bobiji”, od jučer su ponovno  na najfrekventnijim zadarskim ulicama, prijelazima i  raskrižjima gdje će regulirati  promet sve do 31. kolovoza.
I ove godine, kao i one protekle pomoć u prometu će  pružiti trideset i četvero mladih ljudi, mahom srednjoškolaca, koji su u proteklih petnaestak dana prošli obuku u  dva dijela i to prvo teorijsku  nastavu u Autoškoli Zadar,  prilagođenu njihovim potrebama, a potom i praktični dio  u postaji zadarske Prometne  policije.
Posao “bobija” je povećati  protočnost na onim najkritičnijim raskrižjima te tako povećali opću prometnu sigurnost u našem gradu. Svi članovi obučeni su te zakonski  ovlašteni za obavljanje svog  posla. Njihova ovlaštenja su  ista kao i policijska te se u  skladu s tim i ponašaju.
– Prometna jedinica mladeži  djelovat će kroz cijeli srpanj i  kolovoz, na lokacijama gdje  bude potrebno fizički regulirati promet. Svi su obučeni za  fizičku regulaciju prometa, a  radit će u dvije smjene na frekventnim gradskim križanjima,  ali i drugim lokacijama gdje se  za to pokaže potreba.
Bit će raspoređeni na svim  frekventnijim križanjima u  gradu, prije svega u njegovu  užem dijelu kao što su Liburnska obala, trajektno pristanište, križanje ulica Josipa  bana Jelačića i Stjepana Radića, Ulice Josipa Jurja Strossmayera, Branimirova obala,  kod Jazina, pored mosta,  kružni tokovi i ostala križanja,  ovisno o prometnoj situaciji u  gradu. Njihov primarni zadatak je fizička regulacija prometa, osobito na križanjima  na kojima se želi postići maksimalna protočnost prometa.  Osim toga, njihova je zadaća i  pomaganje stranim i domaćim  turistima u snalaženju na prometnicama i u gradu općenito,  kao što su pronalazak važnijih  objekata, institucija i slično te  tako turistima služe kao “prometna karta”, kazao je Elvis  Perinčić, načelnik Prometne  policije.
Nije stoga čudno da su neki  od najvažnijih kriterija prilikom odabira kandidata bili i  dobro poznavanje stranih jezika te razvijene komunikacijske sposobnosti. Za obavljanje ovog posla dobra psihička  spremnost je od presudne  važnosti. Nova skupina mladih  “bobija” će i ove sezone, kao  što je to bilo i proteklih godina, na terenu biti svakim  radnim danom i subotom od 7  do 22 sata u dvije smjene.  Djelatnici PJM, prema Perinčićevim riječima, rade pod  pokroviteljstvom Grada Zadra koji će im isplatiti i  određeni iznos za njihov rad  na terenu.
Ovom prigodom Perinčić je  zamolio sve sugrađane i njihove goste da uvažavaju znakove  koje će davati pripadnici Prometne jedinice mladeži, jer će  na taj način i sami pridonijeti  boljoj protočnosti prometa na  križanjima i općenito sigurnijem prometu na cestama te  je apelirao da u vrijeme gradskih gužvi budu maksimalno  tolerantni, pogotovo prema  turistima, kako bismo i prometnom kulturom pokazali da  smo prava civilizirana turistička destinacija.