Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dvije godine prijetili dožupanu i iznuđivali mu novac

30.06.2011. 22:00
Dvije godine prijetili dožupanu  i iznuđivali mu novac


Saznali smo kako su Vice Karaban i Reno Sinovčić bili na obavijesnom razgovoru u policiji gdje su dali svoje izjave. No, što se stvarno krije u pozadini ovog slučaja policija nije željela otkriti, tako da je ostalo nepoznato zbog čega su iznuđivali zadarskog dožupana
Vice Karaban (37), šef  bibinjskog HSP-a i Reno Sinovčić (51),  vlasnik medijske kuće VOX, vanjski  suradnik Nogometnog kluba Zadar i  predsjednik Općinskog vijeća Novigrada iz HDZ-a, kazneno su prijavljeni  jer su iznuđivali zadarskog dožupana  Đanija Bunju.
Prema priopćenju koje je svim  zadarskim redakcijama proslijeđeno iz  PU zadarske stoji kako se 37-godišnji  muškarac sa zadarskog područja sumnjiči da je počinio kazneno djelo iznude, odnosno da je u protekle dvije  godine neposredno i telefonskim pozivima prijetećeg sadržaja iznuđivao  novac od 40-godišnjaka na ime nepostojećeg duga. Također je utvrđeno  da mu je pri tome pomagao 51-godišnjak te je protiv obojice podnesena  kaznena prijava nadležnom državnom  odvjetništvu – stoji u policijskom  priopćenju. No, što se stvarno krije u  pozadini ovog slučaja policija nije  željela otkriti, tako da je ostalo nepoznato zbog čega su iznuđivali zadarskog dožupana.
Saznali smo kako su Vice Karaban i  Reno Sinovčić bili na obavijesnom  razgovoru u policiji gdje su dali svoje  izjave i sve zanijekali. Policija ih je  nakon toga pustila jer od strane  tužiteljstva Općinskog suda u Zadru  nije niti bilo  prijedloga za njihovim  uhićenjem.
Žrtva u cijeloj priči – Đani Bunja  inače, i viši asistent na Odjelu za  informatologiju i komunikologiju  Sveučilišta u Zadru i predsjednik  Županijskog vijeća HSP-a, jučer se  uredno javio na mobitel, no nije želio  ništa reći pojasnivši to činjenicom da ne  smije, ali niti želi davati nikakve izjave.
S druge pak, strane Reno Sinovčić je  jučer oštro opovrgnuo navode iz kaznene prijave rekavši doslovno kako ne  zna “što je tom čovjeku u glavi”.
– Do prije dva dana mi smo bili  prijatelji. On je uvijek na svim mojim  feštama i proslavama koje smo organizirali bio počasni gost. Jednostavno, to su priče za malu djecu.  Apsolutno nije istina. On je u mojoj  medijskoj kući uvijek bio jedna od  najzastupljenijih osoba i osoba o kojoj  se uvijek pozitivno pisalo – bio je  komentar Rena Sinovčića.
Uza sva nastojanja do izjave  Vice Karabana nismo uspjeli doći. Što  se njega tiče, on je svojevremeno “gostovao” na stranicama crne kronike jer  je još prije desetak godina prijetio dr.  Branku Caratanu, profesoru Fakulteta  političkih znanosti u Zagrebu zbog  čega su on i njegova obitelj prodali  svoju vikendicu u Bibinjama. Bio je i  jedan od osumnjičenih za paljevinu  auta bivšeg zadarskog dožupana, također iz redova HSP-a, Danijela Kotlara.
Što se pak Rena Sinovčića tiče,  Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je podsjećamo, sredinom rujna  prošle godine podiglo optužni prijedlog protiv Rena Sinovčića zbog kaznenog djela okvalificiranog kao  sprečavanje dokazivanja u slučaju Zlatka Lisice.
Sinovčić je pokušao utjecati na svjedoke da ne terete Bibinjca Zlatka  Lisicu koji je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru oslobođen od optužbe zbog dva pokušaja  iznude. Sinovčić je tada bio uhićen i  priveden, ali ga je istražni sudac nakon  saslušanja pustio da se brani sa slobode. Sada se čeka zakazivanje rasprave u ovom slučaju i to na šibenskom  Općinskom sudu.