Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kultura i običaji Dalmacije predstavljaju se u Sloveniji

30.06.2011. 22:00
Kultura i običaji Dalmacije  predstavljaju se u Sloveniji


U Mozirju će se glazbom i plesom predstaviti kultura i običaji Dalmacije, a najavljeno je oko 1200 posjetitelja


Kulturna udruga  „MareArtis” iz Zadra organizirala je u četvrtak ujutro  konferenciju za medije na  temu „Dalmacija pjeva i  pleše”. Na konferenciji koja  je održana u multimedijalnoj  dvorani Gradske knjižnice  Zadar program koji će se 10.  i 11. rujna održati u Sloveniji  u mjestu Mozirju su predstavili Anita Mitrović, dopredsjednica, Marijo Pavlović, član upravnog odbora, te  Nikolina Mojić, predsjednica  udruge „MareArtis” Zadar.
– „Dalmacija pjeva i pleše”  naziv je međunarodnog programa, odnosno koncerta čiji  je organizator kulturno  društvo „Slap” iz Slovenije.  Godine 2008. naša je udruga  s udrugom „Slap” uspostavila  suradnju i te je godine na  kulturnom događaju okupljeno oko 600 posjetitelja. Tada  smo nastupili bez ikakve pomoći, isključivo uz vlastita  sredstva i ostvarili zapažen  uspjeh čiji je rezultat i najavljena međunarodna kulturna  manifestacija u Mozirju, kazala je Nikolina Mojić, te  nastavila:
– U Mozirju će se glazbom  i plesom predstaviti kultura i  običaji Dalmacije, a najavljeno je oko 1200 posjetitelja  koji će ta dva dana u rujnu  ispuniti sportsku dvoranu  Mozirja. Također, najavljeni  su i visoki dužnosnici grada i  regije u kojoj se naš kraj  predstavlja koji će tako uveličati ovaj program i dati mu  značaj povezivanja kultura.  Valja istaknuti kako nam domaćin, kulturno društvo  „Slap” osigurava smještaj i  prijevoz za 50 sudionika.
„MareArtis” Zadar do sada je za najavljeno gostovanje  okupio članove KUD-a „Debeljak” koji su lani bili domaćini članovima „Slapa”,  Teu Vidaić, mladu zadarsku  kantautoricu, žensku klapu  „Mareta” iz Biograda i članove orkestra Osnovne glazbene škole iz Biograda.
– Vjerujemo, da će ovaj  napor „MareArtis” Zadar biti prepoznat od gradskih i  županijskih institucija, te da  će nam one u skladu s  mogućnostima pripomoći u  realizaciji ovog međunarodnog programa koji će u  drugoj zemlji predstaviti bogatstvo kulture i običaja Dalmacije.