Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pet natjecanja u dva i pol mjeseca

30.06.2011. 22:00
Pet natjecanja u dva i pol mjeseca


Vrhunac reprezentativnih događanja bit će Europsko seniorsko prvenstvo u Litvi, koje počinje za 61 dan, a traje do 18. rujna. Bit će to jedno od najjačih prvenstava starog kontinenta do sada, prvi put s 24 momčadi te s mnogo manje otkaza igrača nego prošlih godina, a bit će tu i dosta NBA zvijezda


Svjetskim prvenstvom za košarkaše do 19 godina, koje je jučer počelo u  Latviji, otvorena je zanimljiva  reprezentativna sezona, što se  tiče muških selekcija. Hrvatska će se, pod vodstvom izbornika Dražena Brajkovića,  pokušati približiti rezultatu s  Novog Zelanda 2009., kada su  Prostran, Batur, Olivari, Delaš i društvo osvojili brončanu  medalju. Ovoga puta, naravno, neće biti nikoga iz te generacije, ali će Brajković imati  na raspolaganju nekoliko  igrača koje je prošle godine  vodio na Europskom kadetskom prvenstvu, gdje je Hrvatska osvojila zlatnu medalju. Prije svih, MVP-a tog  natjecanja Daria Šarića, a u  najmlađoj momčadi na prvenstvu je i član Zadra Marko  Ramljak. Hrvatska ima čak  četvoricu igrača koji su rođeni  1994., te najmlađeg na prvenstvu Maria Hezonju  (1995.), a samo još šest reprezentacija u sastavu ima  igrače rođene 1994. Kina i  Poljska po dva, a Kanada, Egipat, Južna Koreja i Kineski  Taipei po jednog. Usporedbe  radi, za Litvu i SAD, koji slove  za glavne favorite prvenstva,  igrat će svi igrači rođeni 1992.  No, to nije nešto što zabrinjava hrvatskog izbornika.
– Talentirani smo, ali je u  ovom uzrastu velika razlika od  dvije godine. No, iako smo  mladi, ovo je ulog za budućnost – rekao je Brajković za  kosarka.hr.
Hrvatska je sinoć igrala prvu utakmicu protiv Litve, danas će odmjeriti snage s Kanadom, a sutra sa Južnom  Korejom. Najbolje tri  momčadi iz te skupine u drugom će krugu, sa najbolje tri  iz skupine D (Kina, Egipat,  Srbija, SAD), stvoriti novu  skupinu po sistemu prenošenja bodova iz međusobnih utakmica u prvom krugu.  U drugom dijelu ždrijeba su  Brazil, Poljska, Rusija i Tunis  u skupini A, te Argentina,  Australija, Kineski Taipei i  domaćin Latvija u skupini B.  Potom slijedi uobičajeni sistem eliminacije, gdje se u četvrtfinalu križaju prvoplasirane i četvrtoplasirane te drugoplasirane i trećeplasirane  momčadi. Finale je na rasporedu 10. srpnja.
Mladi love medalje
Četiri dana kasnije u Bilbau  počinje Europsko prvenstvo  do 20 godina, posljednje natjecanje u mlađim reprezentativnim selekcijama za igrače  rođene 1991., među kojima su  i trojica Zadrana, Toni Prostran, Ivan Batur i Ivan Mikulić. Oni će pokušati doći do  medalje, što im nije pošlo za  rukom prošle godine u Zadru,  kada su zauzeli četvrto mjesto. Već na otvaranju će odmjeriti snage sa braniteljima  naslova Francuzima, naravno,  u drugačijem sastavu nego lani, a u toj skupini su još Latvijci i Šveđani. Mnogo zanimljivija će biti skupina drugoga kruga, gdje će se Hrvatska, pod pretpostavkom da  u prvom krugu ne bude posljednja, što je malo vjerojatno, križati s najboljim trojcem iz skupine A, gdje su  Rusi, Crnogorci, Srbi i Slovenci. Finale se igra 24. srpnja.  Dok to natjecanje još bude u  tijeku, u poljskom Wroclawu,  21. srpnja počet će Europsko  juniorsko prvenstvo (igrači do  18 godina). Hrvatska reprezentacija smještena je u skupinu A sa Grčkom, Slovenijom i Poljskom, a vrlo vjerojatno će joj se priključiti dio  igrača, koji će nastupiti na  Svjetskom prvenstvu U-19.  Bude li među prve tri u prvom  krugu, u drugom će najvjerojatnije odmjeriti snage sa  Srbijom, Njemačkom i Turskom, ukoliko Finska u toj  skupini ne priredi iznenađenje. Borba za medalje zakazana je za posljednji dan  sedmog mjeseca. Posljednje  natjecanje mlađih kategorija  po običaju je Europsko kadetsko prvenstvo, koje se ove  godine, od 28. srpnja do 7.  kolovoza, održava u Češkoj.  Hrvatska će braniti naslov u  potpuno izmijenjenom sastavu, s obzirom da pravo nastupa imaju igrači rođeni 1995.  i mlađi, a krenut će od skupine  D, gdje su joj protivnici Italija,  Turska i Bugarska.
Seniori protiv  “prokletstva”
Naravno, vrhunac reprezentativnih događanja bit će  Europsko seniorsko prvenstvo u Litvi, koje počinje za 61  dan, a traje do 18. rujna. Bit će  to jedno od najjačih prvenstava starog kontinenta do sada, prvi put s 24 momčadi te s  mnogo manje otkaza igrača  nego prošlih godina, a bit će tu  i dosta NBA zvijezda. Većini  je prvi cilj lov na medalje, ali  jednako važan je i plasman na  Olimpijske igre u Londonu  2012., što je san svakog sportaša. Hrvatska će natjecanje  otvoriti protiv kvalifikanta  (Finska, Portugal ili Mađarska), potom igra s Makedonijom pa nakon dana odmora  s Crnom Gorom, BiH pa  Grčkom. Najbolje tri  momčadi iz svake od četiri  skupine prvoga kruga plasirat  će se u drugi krug, gdje će se  formirati nove dvije skupine s  po šest momčadi. Prve četiri iz  tih skupina idu u četvrtfinale,  koje Hrvatska na velikim natjecanjima nije prošla još od  1995. Hoće li izabranici Josipa  Vrankovića u Litvi uspjeti  prekinuti crni niz, bit će vrlo  zanimljivo vidjeti. U svakom  slučaju, za one nezasitne  košarkaške fanatike materijala neće nedostajati ni u ljetnim mjesecima.
 


Od seniorki do kadetkinja




Ženske reprezentativne selekcije krenule su u obrnutom  smjeru od muških. Prvo je u  Poljskoj počelo Europsko prvenstvo za seniorke. Od 7.  do 17. srpnja Srbija je domaćin prvenstvu za igračice  do 20 godina, na kojemu  nema Hrvatske, dok je u  kategoriji juniorki Hrvatska  reprezentacija u diviziji B.  Plasman u elitnu diviziju pokušat će izboriti od 4. do 14.  kolovoza u Mađarskoj, a protivnici u prvom krugu su joj  Švicarska, Portugal i domaćin Mađarska. U A diviziji  su hrvatske kadetkinje, koje  će od 11. do 21. kolovoza  nastupiti na Europskom prvenstvu u talijanskom Cagliariju. Smještene su u skupinu sa Češkom, Rusijom i  Grčkom.


 


Cedevita vratila Opačka


Nakon potpisivanja prvog  pojačanja Marka Cara te novog trenera Dražena Anzulovića, Cedevita je nastavila sa  slaganjem rostera za sljedeću  sezonu. U klub se vratio Ivan  Opačak, koji je veći dio prošle  sezone odigrao u Čeliku u BiH,  dok je u završnici pomogao  Križevcima da kroz dodatne  kvalifikacije izbore plasman u  A-1 ligu.  U Cedeviti je već  igrao u sezoni 2009./2010., a  prije toga je bio u španjolskoj  Murciji i Širokom.
– Drago mi je što sam ponovno tu. Cedevita je zadržala  one ambicije koje je imala i  prije, štoviše digla se na još  jednu višu razinu nego prije  dvije godine kada sam prvi put  došao u Sutinska vrela. Stvarno mi je krivo što je splet  okolnosti htio da prošlu sezonu ne sudjelujem u tom  odrastanju Cedevite, ali vjerujem da ću sada pomoći u  ostvarenju ambicija koje sigurno nisu male – rekao je  31-godišnji krilni igrač za  službene stranice kluba.