Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Punim jedrima u Europu

30.06.2011. 22:00
Punim jedrima u Europu


Ovo povijesni dan za Hrvatsku, ali i za Europsku Uniju, kazali su povjerenik EU za proširenje Štefan Fule i hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Jandroković


“Dame i gospodo, danas je dan za šampanjac”, uzviknuo je veselo šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren koji jučer je konačno mogao otvoriti bocu šampanjca obećanu u trenutku kad je Europska komisija ocijenila da je Hrvatska završila pregovore. Hrvatska je u Bruxellesu i formalno zatvorila posljednja četiri poglavlja u pregovorima s EU-om, na pristupnoj konferenciji održanoj samo nekoliko sati prije nego što je Mađarska prepustila Poljskoj predsjedanje Europskom unijom. Tako se, u posljednjim trenucima, ipak ispunila i želja Budimpešte da hrvatski pregovori budu završeni upravo tijekom njihovog polugodišnjeg vođenja EU-a.
Europska obitelj
Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony, povjerenik EU za proširenje Štefan Fule i hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Jandroković su se složili da je ovo povijesni dan za Hrvatsku, ali i za Europsku uniju. Mađarski ministar vansjkih poslva prisjetio se godina koje su Hrvatska i Mađarska provele u zajedničkoj državi kazavši da sad nastavljamo zajedno i u Europi. Fule je rekao da je Komisija prema Hrvatskoj bila poštena, ali stroga, da će Hrvatska dobiti skoro 700 milijuna eura iz europskog proračuna već u drugoj polovini 2013. godine, te da članstvo prije svega znači osjećaj pripadanja europskoj obitelji. 
Jandroković, koji je govorio na hrvatskom (iako je prvo, za svaki slučaj, pitao “je li imamo prijevod”), je istaknuo kako je posebno ponosan na Fuleove riječi o tome da je predsjednica hrvatske Vlade u naporu za ostvarenjem reformi i zaključenja pregovora često išla i na uštrb vlastite političke popularnosti. “Ponosan sam što pripadam Vladi kojoj je na čelu predsjednica Jadranka Kosor”, kazao je Jandroković.
Pooštren jezik
 Ministar je izrazio i vlastito uvjerenje kako će na referendumu za ulazak u EU dvije trećine građana zaokružiti odgovor “da”.
Iako u pregovaračkim stajalištima EU-a za posljednja četiri poglavlja nema većih razlika u odnosu na nacrte koje je predstavila Europska komisija, do nekih je promjena ipak došlo. Dijelom je pooštren jezik oko monitoringa nad Hrvatskom. Prema medijskim izvještajima, u stajalištu za poglavlje 35. unesena je izjava da “Vijeće EU može donijeti sve potrebne mjere ako se pitanja koja izazivaju zabrinutost pojave tijekom procesa monitoringa, a mjere bi bile na snazi samo dok je to nužno i povukle bi se čim se relevantno pitanje djelotvorno riješi”. Hrvatska će, sve do pristupanja Uniji, biti nadzirana u područjima koja su i dosad bila pod pojačanom kontrolom, poput učinkovitosti pravosuđa, suđenaj za ratne zločine ili neovisnosti pravosuđa i suradnje s Haagom. Europska komisija svakih će šest mjeseci izvještavati zemlje članice EU-a o stanju u tim područjima.
Zemlje članice izborile su se i da Hrvatska iz zajedničkog europskog proračuna u prvim godinama članstva dobije nešto manje novca u odnosu na prijedlog koji je predstavila Komisija, a iznos bi u prvoj godini trebao doseći oko 700 milijuna eura. No, Hrvatska će, prema procjenama, više novca imati na raspolaganju nego što će morati godišnje uplaćivati u proračun EU-a.


Jandroković: Turska? Tko ispuni kriterije može u EU




Na pitanje o stavu Hrvatske prema članstvu Turske, ministar Jandroković je odgovorio je Hrvatska principijelna i da smatra da je svaka država koja ispuni kriterije i poštuje vrijednosti EU dobrodošla u punopravno članstvo.