Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Senzacionalističko novinarstvo zanemaruje čovjeka i njegovo dostojanstvo

30.06.2011. 22:00
Senzacionalističko novinarstvo  zanemaruje čovjeka i njegovo dostojanstvo


Ako gledamo cjelokupno stanje, još uvijek nije dobro i mnogi mediji dobivaju negativne ocjene. Stanje u našim medijima dovelo je do toga da o njima raspravlja i Vijeće za nacionalnu sigurnost, što je besmisleno – prof. dr. Stjepan Malović


Županijska koordinacija za ljudska prava jučer  je u Velikoj vijećnici Doma  županije organizirala okrugli  stol na temu “Mediji i ljudska  prava”, na kojoj su sudjelovali  stručnjaci iz područja novinarske etike i analitičari medija prof. dr. Stjepan Malović i  dr. sc. Gordana Vilović, ravnateljica zadarskog Centra za  socijalnu skrb Danijela Jadrijev te djelatnica Centra Ljiljana Fabac, Nevena Petani,  predsjednica Povjerenstva za  ravnopravnost spolova Zadarske županije,   novinar i direktor Zadarskog lista Damir  Maričić te Mladen Janković,  novinar internet portala Z  NET. Kako je prof. dr. Stjepan  Malović naglasio, jedan dio  medija u Zadru vrlo je korektan po pitanju poštovanja  ljudskih prava i na nešto je  višoj razini nego što je to  slučaj u drugim hrvatskim gradovima. Rekao je kako većina  medija zanemaruje čovjeka i  njegovo dostojanstvo, a da gotovo više nema mjesta profesionalnom standardu, najbolji je primjer “Big Brothera”  i pobjednice tog TV showa  Marijane.
– Ako gledamo cjelokupno  stanje, još uvijek nije dobro i  mnogi mediji dobivaju negativne ocjene. Stanje u našim  medijima dovelo je do toga da  o njima raspravlja i Vijeće za  nacionalnu sigurnost, što je  besmisleno, kaže Malović.
Sačuvati dostojanstvo  djeteta
– Jednom me prilikom finski  pravobranitelj za ljudska prava upitao kako njegov hrvatski  kolega djeluje u slučaju narušavanja ljudskih prava u  medijima. Objasnio sam mu  kako takvo što kod nas gotovo  i ne postoji, na što je finski  pravobranitelj šokirano uzvratio “pa to su najteža narušavanja ljudskih prava jer se  slučajevi tih ljudi putem medija objavljuju u javnosti”.
Malović je još dodao kako  većina novinara počne drugačije razmišljati o povredi  ljudskih prava kada to osjete  na vlastitoj koži.
Profesorica Gordana Vilović govorila je o narušavanju  prava djece, a svoje studente  uvijek podsjeti na jednu svoju  profesionalnu pogrešku zbog  koje i danas žali.
– Tijekom Domovinskog rata radila sam kao novinar i  jednom smo prilikom trebali  napraviti reportažu o djevojčicama starosti od 11 do 15  godina, koje su ostale bez roditelja u ratnoj stihiji i koje su  živjele u jednom centru za  zbrinjavanje u Kutini. Pjesme  koje su te djevojčice pisale,  bile su vrhunska djela koja je u  knjizi objavila Matica hrvatska iz Kutine i to je zapravo  bio povod reportaži.  Međutim, ja sam napravila  glupu pogrešku upitavši ih,  bez razmišljanja, koja je zadnja slika koju su sa sobom  odnijele dok su napuštale  dom. Nisam u tom trenutku ni  bila svjesna što sam učinila  dok djevojčice nisu počele  plakati jedna za drugom.  Zbog ovog što se meni dogodilo, uvijek svojim studentima i drugim kolegama ovo  ispričam za primjer, jer je  dužnost svih nas sačuvati dostojanstvo djeteta, i to podjednako čuvati dostojanstvo  živog djeteta i onoga koje je  preminulo, poručila je Vilović.
Pita li itko novinare  kako je njima
Danijela Jadrijev i Ljiljana  Fabac iz Centra za socijalnu  skrb naglasile su kako prije  svega treba više poraditi na  zaštiti podataka o maloljetnim osobama. S većinom zadarskih medija dobro surađuju i nemaju neugodnosti,  ali nažalost, takva iskustva nemaju sa svim hrvatskim medijima:
– Radimo s najosjetljivijim  skupinama u društvu, a danas  kada mediji traže senzaciju, a  ne informaciju, zaista je  teško. Centar za socijalnu  skrb, također, je često bio na  meti kritike, optužuje nas se  da tajimo informacije i slično.  No, naš posao je da zaštitimo  i da čuvamo službenu tajnu.
Damir Maričić složio se sa  sugovornicima da je problem  kršenja ljudskih prava prisutan i u hrvatskim medijima,  no često su i novinarima  ugrožena njihova prava.
– Onog trena kada mediji  prestanu služiti ljudskim pravima, tada su potpisali svoju  smrtnu kaznu. Mnogi kažu  kako novinari objavljuju grozne stvari, no pita li itko novinare kako je njima i kroz što  sve oni moraju proći da bi  otkrili neke stvari i prenijeli  istinu javnosti. Bez novinara,  mnoge korupcijske ili političke afere nikada ne bi bile  otkrivene, rekao je Damir  Maričić.