Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o stanju i prometu u ugostiteljstvu vidljivo je da su od 2006. do 2010. godine ugostitelji u Hrvatskoj s 15.000 poslovnih jedinica dorasli do 17.650, a da je broj zaposlenih s 84.000 najprije rastao do 2008. godine do gotovo 91.500 da bi do 2010. godine pao na 89.500. Promet je u prošloj godini iznosio 16,2 milijarde kuna, što je znatno više nego 2006. godine kada je iznosio 13,8 milijardi, ali i manje od 16,7 milijardi u 2008. godini. Pri tome je u pravnim osobama promet bio 11,7 milijardi i simbolično je pao u odnosu na statistički najpovoljniju 2008. godinu. Obrtnici su imali 4,5 milijardi u 2010. godini što je bitno manje od preko pet milijardi u 2008. godini uz istovremeni rast broja poslovnih subjekata i jedinica, što znači da su dijelili sve manji kolač.
Indeksi pokazuju pad u 2009. kao i 2010. godini.
Dominacija ljeta
Približno tri četvrtine prometa (recimo 12 od 16 milijardi) ugostitelji odrađuju u drugom i trećem kvartalu, dakle od travnja do konca rujna, što se poklapa s turističkim sezonama.
U pravnim osobama najveći dio ugostiteljskog posla dorađuje se u hotelima, preko 50 posto, dok su kampovi na 10-12 posto, a sami restorani oko osam posto itd. Lavovski do posla odrađuje se u primorskim mjestima, odnosno u 2010. godini 8,5 od 11,7 milijardi, a značajan je s 1,6 milijardi i Zagreb.
U obrtništvu oko 13.200 obrtnika u 2010. godini imalo je 14.000 radnji s prosječno 40.000 zaposlenih i ostvarili su promet od 4,5 milijardi kuna u segmentima pružanja smještaja, odnosno usluživanja hrane i pića.
Po županijama
Od 16,2 milijarde kuna prometa najveći udjel po županijama s 3,75 milijardi imala je u 2010. godini Istra, slijedila je s oko 2,5 milijardi Primorsko-goranska županija, Zagreb je tome pridružio dvije milijarde, Splitsko-dalmatinska županija 1,95 milijardi, Dubrovačko-neretvanska 1,7 milijard, a nadomak milijarde s 990 milijuna bila je Zadarska županija. Sljedeća županija prema ostvarenom prometu uz bitan zaostatak bila je Šibensko-kninska s 570 milijuna kuna.
Kada je u pitanju promet ugostiteljstva po stanovniku hrvatski je prosjek 3.662 kune. Dakle, ispalo bi da toliko svaki stanovnik Hrvatske ostavi godišnje u ugostiteljskom lokalu. U prometu trgovine na malo svaki stanovnik stavi 25.800 kuna godišnje. Hrvatska ima 12.700 turističkih noćenja na 1.000 stanovnika prema čemu ima izniman intenzitet turizma u europskim razmjerima. Inače, kada bi smo usporedili promet ugostiteljstva po stanovniku ispada da po noćenju u ugostiteljstvu ostvarimo 288 kuna.
Udjeli Zadarske županije
Zadarska županija sudjeluje u broju stanovnika Hrvatske sa četiri posto, dok je u prometu ugostiteljstva participirala sa 6,1 posto, što je 50 posto snažnije od njenog udjela u stanovništvu. Kažimo ovdje da je u u prometu trgovine na malo ova županija participirala s pet posto, dakle također iznad svog udjela u stanovništvu, ali sa 25 posto. Istovremeno je u noćenju turista udjel Zadarske županije na državnoj razini bio 11 posto. Ovdje ćemo samo napomenuti da Državni zavod za statistiku odvaja tzv. komercijalni i nekomercijalni promet pa golem dio boravaka vlasnika vikendica i stanova, ali i gostiju kod njih računa u nekomercijalni promet u čemu je Zadarska županija uz Primorsko-goransku najjača u zemlji. S tim u zbiru udjel ove županije u turističkim noćenjima bio bi oko 13 posto.
Zadarska županija u ovim gledanjima imala bi promet u ugostiteljstvu više 5.600 kuna po osobi godišnje od čega su jači samo Istarska, Dubrovačko-neretvanska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija. U prometu trgovine Zadarska županija ima prosjek 32.700 kuna godišnje po osobi, a veći prosjek u zemlji ima samo – Zagreb.
Pravne osobe – obrtnici
U Hrvatskoj pravne osobe u ovim djelatnostima ostvare 11,7 a obrtnici 4,5 milijardi kuna. Kada je u pitanju Zadarska županija pravne osobe ostvare 630 milijuna kuna, a obrtnici 360 milijuna kuna. S time da u pravnim osobama ovo odrađuje manje od 2.000 zaposlenih, a u obrtništvu preko 4.000. Poanta razlike je što pravne osobe najveći dio novca ostvare na pružanju smještaja s manjim udjelom radne snage, dok obrtnici lavovski dio posla odrađuju u usluživanju hrane i pića s jakim radnim intenzitetom.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
STUDIJ KROATISTIKE
»Pri odabiru studija slijedite srce, a ne savjete roditelja«
Nogomet
NOVI PREDSJEDNIK
POTVRDILI IZ SPLITSKOG KLUBA Hajduk je izabrao nasljednika Lukše Jakobušića
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Nogomet
Španjolska
Ipak preokret: Xavi ostaje u Barci i nakon ove sezone
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA