Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadrani u lovu na talijanske goste

30.06.2011. 22:00
Zadrani u lovu na talijanske goste


Uočeno je da veliki broj talijanskih gostiju još nije odlučio na kojoj destinaciji će provesti godišnji odmor. Stoga je ova prezentacija nužna zbog informiranja i usmjeravanja gostiju na obalu Lijepe naše – Damir Hordov


U Rimu je već treću godinu za redom  održan Road-show dalmatinskih županija i to u Galeriji Sordi uz glavnu ulicu  Via del Corso.
Povijesna galerija renovirana je 2003.  i od tada je nezaobilazni punkt svih  grupa turista koji dolaze u Rim. Galerija  je, također, šoping centar budući da se u  njoj nalaze prestižne trgovine odjećom i  obućom. U neposrednoj blizini galerije  smješten je Parlament Italije tzv. zgrada  „Montecitorio” i „Palazzo Chigi” te je  ovaj prostor stjecište parlamentaraca i  administracije koja dolazi na ručak u  brojne galerijske restorane i barove.
– Shodno lokaciji predstavljanja na  jednoj od najprometnijih točaka Rima  frekvencija posjetilaca je vrlo velika.  Prolaznici sa zanimanjem dolaze na  štand, informiraju se te uzimaju prospekte. To je rezultiralo podjelom 6  paleta raznih publikacija. Podršku smo  imali iz predstavništva HTZ-a u Rimu,  koji su po potrebi donosili brošure,  karte i letke. Posebno su brzo razgrabljene brošure s voznim redom trajekata, aviona i hidroglisera. Štand je iz  daleka plijenio pažnju i to motivom  Zadarskog arhipelaga. Na pultu su se  našle brošure Zadra, Nina, Biograda,  Paga te ostali lokalnih TZ-a. Zastupljeni su bili i gospodarski subjekti:  Ilirija, Turisthotel-Zaton, Bluesun-Hotel Alan, hotel Kolovare, Falkensteiner,  hoteli Božava i Pine-Beach iz Pakoštana  te dr.
Štand su posjetili Veleposlanici RH u  Rimu i Vatikanu.
Uočeno je da veliki broj talijanskih  gostiju još nije odlučio na kojoj destinaciji će provesti godišnji odmor. Stoga je ova prezentacija nužna zbog informiranja i usmjeravanja gostiju na  obalu lijepe naše, kazao nam je Damir  Hordov koji je odradio dio ove prezentacije.
 Talijani su, inače, poznati kao gosti  koji prilično kasno odlučuju o odredištima ljetovanja te se lipanj smatra  dobrim razdobljem da ih se podsjeti na  susjede.
Valja kazati i da su Talijani bili prvi  strani gosti koji su nam se poslije Domovinskog rata i nestanka turizma vratili na predratne brojke, a onda ih i  nadmašili, ali već nekoliko godina imamo pad broja talijanskih gostiju. U  slučaju Zadra, ali i ostalih odredišta u  Dalmaciji pitanje južnih dijelova Italije  je jako bitno. Talijani su ljubitelji automobilskog odlaska na odmor, a onima  s juga mogućnosti odlaska izvan Italije  ograničene su. Trajektne veze su u tom  segmentu jako bitne, ali veći napredak  kod njih ne bilježimo. Sjećamo se kada  je Zadar kratko vrijeme imao dvije  trajektne i dvije brzobrodske veze s  Anconom što više nije slučaj.
Inače, učestalo je posljednih godina u  kasnijim razdobljima pred tzv. last minute odluke o ljetovanju nametati se  gostima raznim oblicima prezentacije i  predstavljanja. Nakon niza takvih prezentacija u susjednim zemljama, onog  zajedničkog pred Louvreom u Parizu, s  Rimom završavaju ove aktivnosti s već  otpočetom glavnom sezonom.