Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

O nepodnošljivoj vrućini i još koječemu

30.06.2012. 22:00


Već tradicionalno, čim živa na termometru prevali trideseticu, ja afanajem i uzmem si nekoliko dana bolovanja. A sve to ne bih li se pripremila na predstojeće još veće žege i vrućine. Pa doma vježbam disanje na škrge. Svaki od tih ‘bolovanjskih’ dana povećavam klimu za nekoliko stupnjeva, a kad se ne baš ugodno, ali podnošljivo počnem osjećati na 27-8 stupnjeva – spremna sam na povratak poslu. Na sveopću svoju žalost, a radost kolegica.
I pospajam ja tako sve one fiksne praznike prošli tjedan što od ove, a što od bivše države, vesela da ću izbjeći gužvu i najezdu svih onih koji su došli na produženi produženi vikend. Pripremila sve: nakupovala grickalica i piva za preživjeti klimatizirani dan, novi kupaći za večernje kupanje i nove štikle ako odem do Zrća… A ono ćorak. Zvala stara da se pod hitno teleportiram na otok jer joj je ženska otkazala čišćenje apartmana. Pa umjesto da s prijateljicama uživam u sitnim radostima, ja rintala cijeli produženi vikend. Toliko da sam dobila upalu svih mišića, a počela me probadati i leđa.
Rekla sam staroj da nisam za teške fizičke poslove, ali stara me ne šljivi. Njoj je bitno da sve bude čisto kad turisti dođu, a ja mogu bolovati i kasnije. Pa sam lažno bolovanje produžila sa onim stvarnim. Preležala tri dana na kauču uz voltarene i molila priju koja se kuži u masažu da intervenira. Spasila me, tako da sam joj dužnik do kraja života. I ovoga i onog drugog nakon ovog. Onda se zna koja je ura i dokle je bilo došlo.
A mater će ovoga ljeta prije đavla vidjeti u bodulima nego opet mene. Nisam ja za teške fizičke poslove, a ja joj nisam kriva što me takvu odgojila.
Sad kad je boljetica prošla, teška srca vraćajući se na posao doživjela sam toplotni udar, a ni od infarkta nisam bila daleko. Popila sam cukra i vode toliko da cijeli dan ništa nisam trebala ni okusiti, a mislim da mi je cukra u krvi bilo više nego u baksi nutele. Ni to nije pomoglo. Pa sam eksperimentirala i sa slanim da mi digne malo tlak. Ni to nije pomoglo. A onda sam se sjetila magičnog trika koji dugo nisam koristila. Samo sam nazvala staru i ona ne u roku od minute i po razgovora toliko raspizdila da sam odmah došla sebi. Mislim da mi je tlak u tom trenutku toliko šiknuo gore da je probio sve granice normalnosti.
Opet sam zaključila da su ovo nenormalni vremenski uvjeti za mene. Nije sad dasam tip za glečere, ali brate tko ovo normalan može izdržati?! Kako me za ovu zemlju apsolutno ništa ne veže osim loše plaćenog posla i munjene rodbine, i dalje sam u potrazi za idealnom za sebe. Državom, ofkors. Rodbina mi ni ne treba, ionako ne znam kud bih više sa njom. Ako netko ima preporuku, neka se slobodno javi.
Mare ([email protected])