Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Trideset godina od mature jedne od najuspješnijih generacija barakovićevaca

30.06.2012. 22:00
Trideset godina od mature jedne od najuspješnijih generacija barakovićevaca


Trideset godina nakon prve norijade u Zadru, maturanti Jurja Barakovića generacija 1981./82. ponovno su se u petak okupili u dvorištu svoje gimnazije. Stotinjak informatičara, kemičara, suradnika u nastavi, knjižničara-dokumentarista, odgajatelja iz tadašnjeg tzv. usmjerenog obrazovanja ponovno je obnovilo sjećanje na jednu od najuspješnijih zadarskih srednjoškolskih generacija. Koliko su tadašnji SŠC Juraj Baraković, a danas istoimena gimnazija bili „jaki” svjedoči podatak da su maturanti u pravilu bili najbolji na prijemnim ispitima, a kasnije i ponajbolji studenti na fakultetima hrvatskih sveučilišta.
Danas su to listom poznati zadarski liječnici, inženjeri, arhitekti, psiholozi, sveučilišni profesori, ekonomisti, poduzetnici, učitelji, odgajatelji, novinari, ali i političari među kojima je i aktualni zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.
– Bila je to prilika da se ponovno okupimo i obnovimo sjećanja na nezaboravne dane srednje škole. Iako je tadašnji SŠC Juraj Baraković imao čak 13 razreda maturanata, svi smo se družili i međusobno poznavali. Ipak, život čini svoje, pa su se neki vidjeli prvi put tek nakon 30 godina. Inače, svaki razred imao je jednog organizatora kojem je bio zadatak okupiti što više svojih školskih kolega u čemu smi i uspjeli iako mogi više ne žive u Zadru, rekla je je jedna od organizatorica okupljanja prof. Inda Vučinović, koja se igrom slučaja nakon završenog fakulteta, kao predavač vratila svojim kemičarima.


Zajedno sa svojim učenicima, na proslavi u hotelu Kolovare u Zadru bili su i njihovi profesori-razrednici Emanuel Marušić, Eduard Bajlo i Marin Radica, a zabava se kako to inače biva kad su pitanju maturanti produžila sve do zore
VIŠE U TISKANOM IZDANJU