Pjesme iz zbirke Ogledalo i na albanskom jeziku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Tek što se vratio s međunarodnog festivala poezije Poetski Drim, koji se održava na Kosovu i u Albaniji, u Prištini, Prizrenu, i Kukësu, gdje je hrvatskom književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću dodijeljeno posebno Priznanje za doprinos albanskoj kulturi, ovome su autoru prevedena nova djela na albanski jezik. Uz dosad prevedene i objavljene Bilosnićeve knjige na albanskom jeziku: Koji jedu ribe, Velebit, Tigar, Kalendar sna i Osamljeno drvo, najavljeno je izdanje prijevoda njegove zbirke pjesama Ogledalo i haiku zbirke Potez mača.

Pjesme iz zbirke Ogledalo, izvorno objavljene 2012. godine prevodi ugledni albanski pjesnik Adam Zaplluzhë, nekad prevoditelj u Kosovskoj energetskoj korporaciji. Zanimljivo je da je Zaplluzhë kao književnik  plodan poput Bilosnića, jer je i on autor više od stotinjak izdanja. Bilosnićeve pjesme iz zbirke Ogledalo koja je nastavak njegove novije pjesničke faze u cjelini okrenute transcedentalnom promišljanju zbilje, već su objavljene na više albanskih književnih portala, među kojima i najpoznatiji Zëri i Shqiptarëve, a najavljene su i u tiranskom tjedniku Nacional koji inače redovito prati Bilosnićevo književno stvaralaštvo, a pojavljuje se i kao Bilosnićev izdavač na albanskom jeziku. Nacional je uz zbirku Osamljeno drvo  u cijelosti u svojim izdanjima objavio Bilosnićevu poemu Vukovar, te izbore pjesama iz zbirki Kuća, Molitve i Odisej.

Haiku zbirku Potez mača, kao i većinu Bilosnićevih djela na albanski jezik, prevodi albanski pjesnik Mustafa Spahiu, inače jedan od najpoznatijih prevoditelja s hrvatskog na albanski jezik. Zbirka Potez mača tiskana je 1984. godine s pogovorom akademika Vladimira Devidéa, koji Bilosnićev haiku navodi kao "školski primjer za mnogo toga čime se odlikuje istinski haiku."

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno