U Islamu pjevali zajedno Hrvati i Srbi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - Mostovi,  uz sponzorstvo Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Grada Benkovca, te SNV-a Zagreb i VSNM-a Grada Zadra, u okviru projekta Duga iznad Kule, jučer je u prostoru kulturnog dobra Kule Jankovića u Islamu Grčkom, započelo prvu od dvije ovoljetne radionice tradicijskog načina pjevanja, fenomena glazbenog izričaja - ojkanja, orzanja ili kako ga pravoslavci nazivaju groktenja, najstarijeg tradicijskog pjevanja na području Republike Hrvatske.

U Islamu pjevali zajedno Hrvati i Srbi

Prva radionica održava se od 30. lipnja do 2. srpnja, a druga od 28. do 30. kolovoza. Cilj projekta je obuhvatiti vrhunske voditelje radionica, najbolje autohtone pjevače i motivirane sudionike.

- Projekt je osmišljen s ciljem očuvanja, revitalizacije, popularizacije, kao i korištenja u turističkoj ponudi specifičnog tradicijskog vokalnog fenomena, ojkanja, orzanja ili groktenja, kaže autor projekta Ilija Krneta, te nastavlja:

- Široko sponzorstvo dokaz je da je društvena zajednica prepoznala značaj očuvanja ovog dijela kulturnog identiteta koji je zajednički i Hrvatima i Srbima s ovih prostora, naglasio je Krneta.

Godine 1947., kad je osnovan Jugoton, prva izdana ploča je bila s dalmatinskim pjesmama, što je po riječima tadašnjeg glazbenog urednika značilo da su već tada prepoznali američki kulturni imperijalizam, kaže Krneta, pa je jedini način da se tome suprotstavimo bilo promoviranje naših vrijednosti.

- Danas u našim turističkim prostorima imamo sličnu situaciju, razni techno i moderni ritmovi jednostavno su potisnuli autohtone vrijednosti, poručio je Krneta pozvavši na drugu radionicu sve zainteresirane koji žele naučiti pjevati ili tek čuti eminentne stručnjake o ojkanju.

Sinovi mu ojkaju jedino za curama

Na prvom danu radionice su nazočili tradicijski pjevači Željko Milivojević i Jovo Andrić iz Polače kraj Knina, Petar Vukšić iz Šibenika, Saša Lukić iz Gračaca, Jovan Gardijan iz Plastova kod Skradina, Petar Savić iz Plavna kod Knina, Željko Kesić iz Golubića i drugi.

- Imam četri sina koji su ojkali dok su bila djeca, danas nažalost više ne ojkaju. Jedino me raduju što ojkaju za curama, što u šali što u zbilji jadao se Petar Vukšić, samouki harmonikaš, kaže, kao samouki električar Nikola Tesla.

Važnost glazbenog izričaja ojkanja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH, koje ga je uvrstilo u nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, te ga uspješno prijavilo na UNESCO-vu listu zaštićene i, nažalost, ugrožene kulturne baštine čovječanstva.

- Ojkanje treba brižno čuvati, njegovati i prenositi na mlađe naraštaje. Isto kao nijemo kolo, vez četverokuka i drugu kulturnu nematrijalnu baštinu, poručila je Nataša Desnica-Žerjavić, kćer Vladana Desnice.

Voditelji prve radionice su etnomuzikologinja dr.sc. Sanja Ranković iz Beograda, mr.sc. Ivo Brkić, etnomuzikolog i etnokoreolog iz Zadra, dok će im se na drugoj radionici krajem kolovoza pridružiti i dr.sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent iz Zagreba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno