Za zlatni pir Tornada bakljada kakvu Zadar još nije vidio

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Pedeset godina. Toliko je prošlo otkako je Košarkaški klub  Zadar osvojio prvi naslov prvaka Jugoslavije, a ujedno i otkako je dobio  prvu organiziranu navijačku skupinu. Tim će povodom, u čast zadarskog  Tornada, krajem kolovoza biti organizirana fešta, čiji su idejni začetnici  Boris Marin, poznatiji kao Boro Poštar i Marko Butić - Bute, legendarni  vođe zadarske navijačke skupine.

- U Zadru se navijalo i prije 1965., bili su derbiji sa Zvezdom pa čak i  nekakve navijačke provokacije, da ne kažem neredi. Ali 1965. je došla  kruna u vidu prvog naslova prvaka, kojeg je Zadar osvojio pobijedivši u  posljednjoj utakmici Olimpiju. Ta godina označava početak organiziranog navijanja u Zadru. Grad je tada bio malen i nije bilo toliko sadržaja  kao danas. Košarka je bila sve. Godinu dana kasnije Zadar je prvi put  nastupao u Europi, igrao je polufinale Kupa prvaka. Navijači su tada već  imali veliku ulogu u europskim okvirima - kaže Butić.

- To je bila preteča Tornada, koji je ime dobio u sezoni 1979./80. Mario  Grubić Kula, bivši vođa Torcide i naš prijatelj, dao nam je savjet da damo  ime našoj navijačkoj skupini. Tako smo sjedili na Donatu i pokojni Laf je  dao prijedlog da se zove Tornado, što smo i prihvatili. Zato je u planu da i  ova fešta, povodom jubilarnih 50 godina, bude na Donatu - dodaje Marin.

Butić ističe da tu ideju imaju već dugo vremena, a sada su krenuli u  realizaciju.

- Složit ćete se da je 50 godina veliki jubilej, kojega treba obilježiti na  pravi način. Mi odavno razmišljamo o ovome i želimo da to bude  odrađeno onako kako je Tornado zaslužio.

Točan datum još nije poznat, ali zna se da će fešta biti krajem kolovoza.

- U dogovoru sa Turističkom zajednicom Grada Zadra i gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, rekli smo da bi to bilo najbolje napraviti u  posljednjem vikendu kolovoza. Međutim, točan datum još nismo definirali, jer moramo najprije kontaktirati sve zadarske izvođače koji bi trebali  nastupiti. Kada nam oni to potvrde, onda ćemo sve objaviti. O detaljima  će biti više riječi kada bude poznat točan datum - kažu Boro i Bute, koji  su ipak pristali otkriti neke pojedinosti.

- Osim zabavnog programa, u planu je staviti video zid, na kojemu će  se vrtiti inserti starih utakmica i navijanja, da se prisjetimo tih vremena,  ali i da svi vide kako je to nekada bilo u Jazinama. Želimo barem tu jednu  večer vratiti duh tog vremena i pokazati svima što Zadar ima u sportskom, glazbenom i navijačkom smislu.

I još nešto, što bi trebao biti poseban spektakl.

- Napravit ćemo mega vatromet i bakljadu kakvu Zadar još nije imao  prilike vidjeti. Već sada bih pozvao sve aktivne članove Tornada i mlađe  generacije, kao i sve ostale Zadrane da počnu prikupljati pirotehniku, jer  će nam trebati. Svi će biti sudionici programa, bit će to prava zadarska  fešta. Grad će gorjeti. I turisti će se sigurno imati čemu diviti.

Na kraju, Marin i Butić ističu još nešto.

- Ovo nije fešta samo Zadrana, nego žitelja cijele Zadarske županije,  svih otoka i okolnih mjesta i sela, kako kaže pjesma, primoraca, bodula i  vlaja. Svi su oni u ono vrijeme pratili košarku i zato ih sve pozivamo da  dođu u što većem broju sa šalovima, zastavama, dresovima, bakljama...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno