(Ne)moguća koalicija

Slika korisnika admin

Zadar je poslije toliko blata, kojim su se jedni na druge nabacivali veliki politički tabori HDZ-a i SDP-a, moguća njihova tzv. velika koalicija? Zar je moguće da bi nakon godina potrošenih na huškanje svoga odanog biračkog tijela, ove dvije velike stranke koje opstaju i bujaju ponajprije napadajući jedna drugu, bile u stanju sklopiti takav poslijeizborni pakt koji bi većina njihovih odanih glasača smatrala prijevarom bez premca?

Premda se u prilog ovakvoj velikoj koaliciji već ranije spominjala nekadašnja Vlada nacionalnog jedinstva, a Slaven Letica u više navrata iznosio ovakvo političko rješenje kao dobro za zemlju iscrpljenu besplodnim ideološkim sukobima i koalicijom "ni makac" između Domoljubne koalicije i Mosta, izgleda kako je tek odlazak Karamarka s čela HDZ-a i pojava Andreja Plenkovića kao budućeg novog šefa te stranke, otvorila prostor za razmatranje i ovog političkog eksperimenta kojemu, ako ćemo iskreno i realno, nije dorasla HDZ-ova i SDP-ova politička "vojska", ako su i dorasli glavni vojnici stranke Plenković i Milanović.

Naime, dogodilo se odjednom da uljuđenom i elokventnom europarlamentaracu Andreju Plenkoviću koji se pokušava "otresti" najdesnijeg krila HDZ-a, šef SDP-a nema što reći! Osim - da se čudi što radi u HDZ-u jer bi on, po njemu, više pripadao SDP-u?! Političkim čudima nikad kraja.

Da je tako potvrđuje i Darko Milinović koji se najprije nabacivao kao protukandidat Plenkoviću na unutarstranačkim izborima za predsjednika HDZ-a, a onda je od te utrke odustao zaključivši kako su između njega i Plenkovića male razlike?!

No, dobro je primijetio Milinović kako HDZ-u šteti formiranje mišljenja u javnosti kako ta stranka bira svog šefa uspoređujući ga s Milanovićem.

Reče on kako predsjednik stranke treba biti čovjek koji je "krvario" za stranku, a onda odustade i on i drugi kako bi počeo "festival unutarstranačke demokracije"!

HDZ je zapravo samo mudro promišljao kako mu uoči kampanje za prijevremene parlamentarne izbore ne trebaju okršaji unutar stranke i prebrojavanje pristaša ove ili one struje. U Plenkoviću su mnogi prepoznali izbavitelja koji može popraviti rejting stranke, koji se ne boji sučeljavanja s Milanovićem, no koji se, dodali bi zagovaratelji velike koalicije, možda ne boji niti zagrljaja s Milanovićem?

Milanoviću su, pak, kritičari već predbacivali kako je u sklopu poslijeizbornih pregovora s Mostom potpisao koaliciju u kojoj bi bio i HDZ, što je on odbacivao, našavši u Karamarku nepresušni izvor nadahnuća kojim je hranio svoj ego. Što će sada? Uglađenog Plenkovića ostaviti na miru, a napadati druge HDZ-ovce? Zbog svega ovoga bit će zanimljivo osluhnuti kako će biti intonirana predizborna kampanja. Prema najnovijem istraživanju, nakon ostavke Karamarka, za podizanje rejtinga HDZ-a (22 posto) trebat će znanja i političkog umijeća jer mu SDP bježi (31 posto potpore birača). No, pravi odnos snaga pokazat će izbori.

Imajući u vidu prethodno iskustvo teškog formiranja Vlade, a kamoli još i stabilne, shvatljivo je užasavanje javnosti od ponovnog povuci - potegni, nagovori - dogovori, trguj - imenuj, pa je u tom kontekstu u vrijeme postkaramarkovskog HDZ-a došlo i ovo puštanje u politički prostor probnih balona o velikoj koaliciji, koje bi prekaljeni HDZ-ovci i SDP-ovci s pravom trebali dočekati - na iglu.

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno