Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Augusta i Josef Maier u Turnju ljetuju 50 godina

30.06.2017. 22:00
Augusta i Josef Maier u Turnju ljetuju 50 godina


Ovi gosti koji svoju vjernost Turnju i svojim domaćinima obitelji Mandić iskazuju već pola stoljeća, najbolji su veleposlanici i promotori hrvatskog turizma u zemlji iz koje dolaze, naglasila je Eškinja Glavan
Austrijski bračni par Augusta i Josef Maier u Turanj se vraćaju svako ljeto i čak 50 godina odsjedaju kod obitelji Mandić. Tijekom ugodnog druženja uz bogat stol u Mandićevim dvorima Klara Eškinja Glavan, direktorica TZO Sv. Filip i Jakov, je ovim vjernim gostima uručila prigodne autohtone poklone, buket cvijeća i zahvalnicu za vjernost.
– Ovi gosti koji svoju vjernost Turnju i svojim domaćinima obitelji Mandić iskazuju već pola stoljeća, najbolji su veleposlanici i promotori hrvatskog turizma u zemlji iz koje dolaze. S druge strane, to je potvrda da je Turanj s okruženjem poželjna destinacija za godišnji odmor, gdje se gosti rado vraćaju, naglasila je Eškinja Glavan.
– Sviđa mi se Turanj, ljubaznost ljudi, jednostavno uživam u ovom mjestu na Pašmanskom kanalu, nadomak otocima, Kornatima, Vranskom jezeru, Velebitu, Zadru, Biogradu. Nema buke, mir je, mogu se odmoriti onako kako mislim da je najbolje za mene, istaknula je Augusta Maier dodavši kako ona i suprug, sin, kćer, četiri unuka i troje praunuka žive na relaciji Austrija – Turanj.
Prije 50 godina, točnije u ljeto 1967., su prvi put odsjeli kod Danke i Zvone Mandića, sad su kod sina Borisa koji ima spojenu kuću s bratom Joškom Mandićem.
– Radio sam tada u Turističkom birou u Biogradu, gradu koji je bio pun ka’ šipak, nigdje nije bilo mjesta za spavanje. Supružnike Maier sam poslao mojim roditeljima u Turanj gdje su odmah zavoljeli kuhinju majke Danke, domaće proizvode i frišku ribu oca Zvone, podsjeća Joško Mandić, umirovljeni direktor Inine poslovne jedinice PROplina u Bibinjama.
Kad su Maieri došli u Turanj nije bilo asfalta ni restorana, budile su ih kokoši, koze, ovce, tovari.
– Kako sam vatrogasac, prvih noći sam skakao iz kreveta zbog revanja tovara, jer mi je to zvučalo poput vatrogasne sirene, sasvim će ozbiljno slavljenik Josef koji je u svom Lannachu počasni građanin.
Rijetke su osobe, ne samo u Turnju već i na cijelom Mediteranu, koje pola stoljeća kontinuirano dolaze na jedno mjesto i koje bi mogle posvjedočiti kako se razvijao turizam i samo mjesto.
– Prvih godina ljetovanja obitelji Maier, sanitarne prostorije nisu bile u kući već u vrtu, a noćna posuda u sobi. Sve bi se to u hipu zaboravilo kad bi se ukrcali u moj brod i krenuli na ribanje, te na povratku gradelali frišku ribu, svirali gitaru, pjevali i pili očevo crno vino ka’ grom, ističe Boris.
– Najbolji dio života proveli smo u Turnju, rekla je vitalna 81-godišnjakinja Augusta Maier, zaljubljena u ovdašnje ljude i Turanj.
– Što reći nakon 50 godina, nekad smo do Turnja putovali preko 12 sati, a danas put traje tek pet ili najduže šest sati. A Turanj je od malog i prašnjavog mediteranskog mjesta na dobrom putu da postane poznato europsko ljetovalište, zaključio je 87-godišnji Josef Maier.