Izložene i fotografije Titova posjeta Ninu 1969. godine

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Mnogi su odmah na fotografijama krenuli tražiti njima poznate osobe

Izložba pod nazivom "Mještani Nina na fotografijama iz fototeke Arheološkog muzeja Zadar" svečano je otvorena u četvrtak navečer u novouređenom atriju muzejskog sklopa u Ninu. Autori su kustos Muzeja ninskih starina Mate Radović i dokumentarist Robert Maršić iz zadarskog Arheološkog muzeja, a u suradnji ovih ustanova je i došlo do provedbe izložbe. I ona se održava u okviru ovogodišnjeg Ninskog kulturnog ljeta.

Riječ je o izložba koja kroz 60-ak uglavnom crno-bijelih fotografija postavljenih na 12 tabli prati sva arheološka i javna zbivanja u gradu Ninu u razdoblju od 1955. do 1989. godine. Na izloženim fotografijama u prvom planu su mještani i mještanke Nina, koji su sudjelovali u arheološkim istraživanjima koja je provodio Arheološki muzej Zadar u navedenom vremenskom razdoblju na lokalitetima Materiza, Solana, crkva sv. Križa, Bedemi i Ždrijac. Što se pak tiče javnih događaja iz navedenog vremena, izložene su fotografije posjeta Ninu Josipa Broza Tita 1969 godine, svetkovina Gospe od Zečeva 1959 godine i otvaranje Arheološke zbirke 1969 godine.

Govoreći o izložbi Mate Radović je kazao kako se ona organizira i povodom 107 godina od osnivanja Arheološke zbirke Nin.

- Hvala i našim kolegama iz zadarskog Arheološkog muzeja s ovdje nazočnim ravnateljem Jakovom Vučićem i institucijama grada Nina s prisutnim gradonačelnikom Emilom Ćurkom. Bitno je da će pristup ovoj izložbi čitavo vrijeme biti besplatan. Biti će otvorena u dva turnusa i to u prvom do 12. srpnja, a u drugom od konca rujna pa do kraja listopada kako bi je u tom vremenu mogli razgledati i školarci. Molim sve Ninjane i Ninjanke ako prepoznaju nekog na fotografijama da mu upišu ime i prezime u knjigu utisaka, koja će stalno biti u izložbenom prostoru, priča Radović dodajući kako će im na taj način biti olakšano tiskanje jednog objedinjenog teksta kojeg će potom objaviti na stranicama Arheološkog muzeja u Zadru.

- Ova značajna izložba svima nam pruža širi uvid u izuzetno važnu i cijenjenu djelatnost koja se provodila u rasvjetljavanju hrvatske povijesti u starohrvatskom gradu Ninu u navedenom vremenskom razdoblju. Zadarski Arheološki muzej već cijeli niz desetljeća provodi istraživanja na prostoru grada Nina u cilju zaštite kulturne baštine i čitavo smo vrijeme ponosni na odnos gradskih vlasti, kao i žitelja Nina, istaknuo je uz ostalo Jakov Vučić.

Na kraju autorima i okupljenima se obratio gradonačelnik Emil Ćurko koji je rekao kako je ovaj događaj, uz njegovo nemjerljivo povijesno značenje, vrijedan segment obogaćivanja njihova kulturnog ljeta te našeg identiteta.

- S ovog mjesta pozivam sve moje Ninjane da obiđu i razgledaju ovu izložbu koju proglašavam otvorenom, istaknuo je Ćurko, čije su riječi okupljeni popratili snažnim pljeskom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno