Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Neki branitelji ni u 20 godina nisu uspjeli riješiti svoj status

30.06.2017. 22:00
Neki branitelji ni u 20 godina nisu uspjeli riješiti svoj status


Malverzacija ne bi trebalo biti jer je riječ o braniteljima koji već imaju liječničku dokumentaciju. Osim njih, tu je i kategorija branitelja oboljelih od PTSP-a i koji su se također liječili, ali nikad nisu tražili status branitelja, kažu u HVIDR-i
Ako je suditi po reakcijama zadarskih udruga, novi zakon o braniteljima, kojim se uvodi nekoliko bitnih promjena, među braniteljskom je populacijom dobrodošao. Riječ je o zakonu koji, kao jednu od temeljnih promjena, predlaže ponovno otvaranje roka za ostvarivanje statusa branitelja čime omogućuje rješavanje statusa svima koji to dosad nisu uspjeli učiniti.
Pola milijuna branitelja
Poznato je da taj rok zatvoren 2009. godine, nakon čega je negodovao dio branitelja. Ministar Tomo Medved odlučio je pomoći takvim braniteljima otvarajući novi rok za podnošenje dokumentacije i rješavanje statusa. Ujedno je najavio i otvaranje roka za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, što je po mnogima jedna od najznačajnijih izmjena u novom zakonu o braniteljima jer i danas ima ratnih invalida koji su bez ikakve naknade. Po novom će se zakonu status priznati braniteljima naoružanih odreda koji su u ratu sudjelovali više od sto dana, i to u razdoblju od 30. srpnja 1991. do kraja 1992. godine.
No, Nacrt prijedloga novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji prvi put objedinjuje braniteljska i stradalnička prava, u dijelu javnosti izazvao je određene kontroverze te su se pojavile bojazni kako bi otvaranje novog roka za rješavanje statusa moglo povećati famoznu brojku od pola milijuna branitelja.
U zadarskim braniteljskim udrugama ipak pozdravljaju nacrt novog zakona jer će on omogućiti stjecanje prava svima koji su u tome zakinuti, ujedno poručujući kako neće doći do značajnijeg povećanja broja branitelja. Ističu kako je, koliko god to nekom bilo čudno, u mnogim udrugama bilo slučajeva da branitelji čak ni u 20 proteklih godina nisu uspijevali riješiti svoj status. Zašto je to tako, dopredsjednik zadarske HVIDR-e Klaudio Vidaić kaže:
Pravo na naknadu
– U udrugama imamo dio ljudi koji nisu pokretali postupak traženja braniteljskog statusa jer su, unatoč 20 ili 30-postotnom invaliditetu, nakon rata nešto mogli raditi. Sada kada su ostali bez posla žele taj status riješiti kako bi dobili neku naknadu ili pomoć temeljem statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, posebno ako im zatreba liječenje. U takvim slučajevima malverzacija ne bi trebalo biti jer je riječ o braniteljima koji već imaju liječničku dokumentaciju. Osim njih, tu je i kategorija branitelja oboljelih od PTSP-a koji su se također liječili, ali nikad nisu tražili status branitelja. Nekima je bilo neugodno tražiti ga zbog psihičkog invaliditeta, ali kada im se situacija pogoršala rješavanje statusa umnogome bi im pomoglo – kaže Vidaić, navodeći kako ima mnogo ovakvih slučajeva te da je u Ministarstvu branitelja u ovom trenutku oko 5.000 neriješenih predmeta:
– Ukoliko se nekom branitelju i riješi status, primjerice na osnovu dokumentacije za 20 ili 30-postotnu invalidnost, riječ je o vrlo malim naknadama od svega par stotina kuna, tako da nova rješenja o invalidnosti neće opteretiti državni budžet, smatra Vidaić koji je pozdravio i zatvaranje registra branitelja jer nije, istaknuo je, imao nikakvog učinka.


Mikulić: Povećanje broja branitelja neznantno


Ivica Mikulić, predsjednik Koordinacije udruga branitelja Zadarske županije vjeruje kako će Nacrt novog zakona o braniteljima ispraviti nepravdu prema mnogim braniteljima.
– Ponovo otvaranje roka za rješavanje statusa branitelja jako je dobro jer će pomoći svima onima koji to dosad nisu uspjeli učiniti. Ova će mogućnost vjerojatno utjecati na povećanje broja branitelja, ali mislim da to neće biti ništa drastično jer se u pola milijuna branitelja, koliko ih je u registru, već nalazi dio onih koji nisu uspjeli riješiti status ratnog vojnog invalida. Ono što je jako dobro u cijeloj priči činjenica je da će novo otvaranje roka omogućiti rješavanje problema ratnih invalida koji su zakinuti za rješavanje svojeg statusa – kaže Mikulić.




U 20 godina nisu uspjeli ostvariti svoja prava


Novi predsjednik nacionalne Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Ante Martinac, bio je ovih dana na sastanku s ministrom branitelja Tomom Medvedom te kaže kako su detaljno razgovarali o problemima branitelja, pa i redefiniranju roka za rješavanje statusa.
– Novi će zakon vjerojatno doživjeti neke promjene, pa je pitanje je kako će sve to nakon čitanja u Saboru u konačnici izgledati. No, po meni je bitno da novi rok omogućuje stjecanje prava svim braniteljima koji su do sad u tome bili zakinuti i koji su doživjeli niz nepravdi jer zbog raznih okolnosti do danas nisu uspjeli riješiti status. Iako to nekome izgleda čudno, doista ima onih koji u 20 godina nisu uspjeli ostvariti svoja prava – kaže Martinac.