Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Adžić Sikirić izbačena iz Živog zida!

01.07.2019. 07:57
Adžić Sikirić  izbačena iz Živog  zida!


Jasminka Adžić Sikirić više nije vijećnica Županijske skupštine. Rukovodstvo Živog zida na čelu sa Ivanom Viliborom Sinčićem izbacilo ju je iz stranke, čime je vijećnica svoje mjesto u Županijskoj skupštini morala prepustiti drugoj članici stranke.
Ova promjena bila je uočljiva već na zadnjoj sjednici Županijske  skupštine kada u vijećničkim klupama više nije bilo Adžić Sikirić. Na njenom je mjestu sjedila Ana Klarić Bubica koja je aktivirala svoj mandat u  Županijskoj skupštini, no tada se još nije znalo je li Adžić Sikirić izbačena  iz stranke.
Naime, Klarić Bubica mandat županijske vijećnice stavila je u mirovanje nakon što je dobila mjesto vijećnice u općini Stankovci u kojoj se  kandidirala na listi grupe birača. No nalogom stranke koja se je htjela riješiti nepoćudne im članice, Jasminka Adžić Sikirić svoje je mjesto morala prepustiti drugoj kolegici. Evo što je o ovakvom načinu razračunavanja sa članstvom izjavila za naš list:


Nemaju potporu članstva
– Smjena je bila očekivana s obzirom da sam pozvala koordinatore da  pošaljemo zahtjeve Središnjici za raspisivanjem unutarstranačkih izbora  u roku od 30 dana. Predsjednik je to shvatio kao neki puč, što u suštini i  jest bilo. Meni je namjera bila skinuti sadašnje predsjedništvo i postaviti  novo, međutim, to nema smisla bez Bunjca i Pernara koji su otišli iz  stranke – pojašnjava Adžić Sikirić.
Situacija u zadarskoj podružnici sada je vrlo loša, kaže, te jedva da je  više itko ostao u ovoj stranci nakon događaja koji su usljedili zbog borbe  za fotelju u Europskom parlamentu:
– U Živom zidu ostalo je samo uže članstvo Zadarske županije, odnosno kolega Josip Plazibat kao koordinator postavljen od strane Središnjice, bez potpore članstva. Jer da ima potporu članstva, oni bi sada bili uz  njega i bili bi još uvijek u Živom zidu, međutim nisu. On je koordinator  koji nema čime koordinirati, zastupa sam sebe – iznosi najnoviju situaciju u stranci koja je u zadarskoj Županijskoj skupštini imala čak dva vijećnika.


Pridružuje se Pernaru
Čini se kako njihova bivša vijećnica ipak neće napustiti politiku jer otkriva kojoj će se stranci pridružiti. Riječ je o  Stranci Ivana Pernara (SIP) čija će se osnivačka skupština održati 7. srpnja u Zagrebu.
Jasminka Adžić Sikirić procijenila je kako je to za nju u ovom trenutku najbolja politička opcija te treba vidjeti hoće li u dogledno vrijeme dobiti i zadarsku podružnicu. Obrazlažući svoj odlazak u novu Pernarovu stranku, poručuje:
– Sinčić zapravo i nije osnivač Živog zida, nego Ivan Pernar.




Demokratski birati predsjedništvo
Poznavajući situaciju u Središnjici i borbu oko mandata u Europarlamentu, bivša vijećnica Živog zida zapravo je mogla i predvidjeti ovakav  rasplet situacije. Naime, pozivajući rukovodstvo strane na raspisivanje  unutarstranačkih izbora otvoreno im je poručila:
– Dragi aktivisti, članovi i simpatizeri Živog zida, dugujemo vam ispriku zbog ponašanja naših predstavnika u vrhu, čiju ispriku zbog nanošenja trajne štete ugledu stranke kao i nama osobno koji predstavljamo Živi zid na regionalnim i lokalnim razinama, svi skupa još čekamo.  Zadarska koordinacija se složila da se hitno moraju održati unutarstranački izbori i to u roku od 30, a ne 90 dana kako sadašnji predsjednik  najavljuje, gdje bismo bili u mogućnosti demokratskim putem birati članove predsjedništva. Inicijativa za raspisivanje unutarstranačkih izbora  u roku od 30 dana je krenula iz Zadra i naišla na odobravanje većine  koordinatora i članstva koji su uputili isti zahtjev. Ako zbog toga usljede  sankcije, sadašnje predsjedništvo samo će potvrditi da im ne odgovara  da članovi odlučuju po principu jedan član-jedan glas i da se diktatura  koja je dovela do raskola i dalje nastavlja. Pozivamo Vas da se nastavite s  nama zajedno boriti za pravedniju Hrvatsku. Živi zid ne čini pet pojedinaca, već tisuće aktivista koji su spremni opet stati na prvu liniju i kao  što smo branili sve obespravljene, kojima je ovaj sustav uzeo dostojanstvo udarajući im na dom i egzistenciju, branit ćemo i dignitet naše  stranke – poručila je Adžić Sikirić, nakon čega je usljedila njena smjena.
 


U lipnju pali na svega 5,4 posto  podrške birača
Prema najnovijoj anketi popularnosti stranaka, najveći pad zabilježio je upravo  Živi zid koji je izgubio gotovo polovicu glasova birača. U svibnju su imali 9,6 posto  potpore, a sada su pali na svega 5,4 posto. Živi zid je tako najveći gubitnik ovog  mjeseca, što je i očekivana posljedica međusobnih obračuna u vrhu stranke, iznošenja prljavog rublja, pa čak i snimki tučnjave.