Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Edukacija o očuvanju okoliša traje cijeli život

01.07.2019. 11:05
Edukacija o  očuvanju okoliša  traje cijeli život


Udruga „Eko – Zadar“ dugi niz godina odlično surađuje s komunalnim poduzećem Čistoća d.o.o. Kroz tu suradnju nastao je i projekt  „Reciklirajmo zajedno“ koji se iz godine u godinu provodi u osnovnim i  srednjim školama, Gradskoj knjižnici i njezinim ograncima, te u domovima za umirovljenike. Cilj ovog projekta je kod svih dobnih skupina osvijestiti potrebu za ispravnim postupanjem s otpadom.
Edukacija o potrebi očuvanja prirode i okoliša traje cijeli život, te svakoj od ovih skupina treba na odgovarajući način približiti teme kao što  su: kako smanjiti količinu stvaranja novog otpada, kako selektivno odvojiti otpad, štetnost korištenja plastike, posebno plastičnih vrećica ili jednokratne plastične ambalaže i sl.
Na edukativo kreativnoj radionici u Domu za starije i nemoćne osobe  Zadar razgovarano je o potrebi odvojenog prikupljanja otpada.


Zašto odvojeno prikupljati otpad?
Održivi razvoj zahtijeva upravljanje otpadom u skladu s načelima  zaštite prirode i okoliša. Upravo lijep, čist i zdrav okoliš trebao bi nam  svima skupa biti prioritet kao i zalog za buduće generacije.
Otpad bi u prvom redu trebalo izbjegavati (zero waste- nula otpada), a  onaj otpad koji je već stvoren i ne može se izbjeći treba ponovo upotrijebiti. Da bi se takav otpad što bolje mogao iskoristiti treba ga odvojeno  prikupljati i reciklirati. Odvojeno prikupljanje otpada stvara sirovine za  neke nove proizvode, smanjuje onečišćenje okoliša i štedi energiju.


 Što znači odvojeno prikupljanje otpada?
To je prikupljanje otpada po vrstama i na mjestu gdje otpad nastaje ( u  kućanstvima, vrtićima, školama, restoranima, uredima….)
Za takvu vrstu prikupljanja otpada osigurani su spremnici u bojama.
Izdvojiti treba barem: papir, staklo, karton, biootpad, plastiku s ciljem  oporabe, te ulje, baterije i lijekove s ciljem recikliranja.
U kreativnom dijelu radionice oslikavale su se platnene torbe veselim  motivima, a sve u svrhu manjeg korištenja plastičnih vrećica za odlazak  u trgovinu.
Radionicu su provele Atana Grbić – Martinović i Linda Šušteršić.
Sljedeća radionica iz ciklusa „Reciklirajmo zajedno“ predviđena je za  rujan.