Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NATJEČAJ Zadarski sudovi traže porotnike

01.07.2019. 10:57
NATJEČAJ Zadarski  sudovi traže  porotnike


Zadarski sudovi putem natječaja ovih dana traže porotnike, i  to u čak tri kategorije: za Općinski sud u Zadru, za mladež Općinskog suda te za mladež Županijskog suda. Obavijest o produženju roka za podnošenje prijava za imenovanje sudaca porotnika objavio je Grad Zadar  dajući im rok za prijave do 12. srpnja ove godine.
Riječ je o natječaju kakav se redovito objavjuje za popunu mjesta porotnika na zadarskim sudovima, temeljem Zakona o sudovima. Naime,  praksa je da suce porotnike općinskih i županijskih sudova u državi imenuje županijska skupština, te taj posao uskoro očekuje i Županijsku  skupštinu u Zadru na čelu sa Željkom Lončarom. Oni će to učiniti, kao i  u ostalim gradovima, na prijedlog Općinskog, odnosno Gradskog vijeća,  sindikata, Udruženja poslodavaca i Gospodarske komore.
Uvjeti kao i za suce
Zanimljivo je da se pri ovom postupku moraju poštivati odredbe jednake onima kakve se primjenjuju i prilikom odabira sudaca, zbog čega  se na natječaj za porotnike mogu javiti osobe koje ispunjavaju uvjete  strogo propisane Zakonom o sudovima. Kandidat stoga može biti samo  onaj tko je: punoljetni hrvatski državljanin dostojan obnašanja dužnosti  suca porotnika, osoba koja nije član političke stranke niti se bavi političkom djelatnošću te osoba koja dužnost porotnika može neometano  obavljati.
Za suca porotnika za mladež, uz navedene uvjete, kandidati moraju ispunjavati i posebne, što znači da je osoba iz reda profesora, učitelja, odgajatelja ili osoba koja ima iskustva u stručnom odgojnom radu s mladim osobama.
Naknada za troškove i nagrade
Stoga Grad Zadar poziva sve zainteresirane građane grada Zadra koji  ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o sudovima da na ovaj poziv podnesu svoje prijave za kandidate za suce porotnike Općinskog suda u  Zadru, suce porotnike za mladež Općinskog suda u Zadru ili suce porotnike za mladež Županijskog suda u Zadru.
Treba napomenuti kako suci porotnici svoju dužnost na zadarskim  sudovima neće raditi besplatno, već imaju pravo na naknadu troškova i  nagradu sukladno Pravilniku o naknadama i nagradi sudaca porotnika.  U Gradu napominju kako kandidati svojoj prijavi moraju priložiti kratak  životopis i potpisanu "Izjavu kandidata o ispunjavanju predviđenih zakonskih uvjeta" koju će pronaći na web stranici Grada. Prijave mogu dostaviti poštom Odboru za za izbor i imenovanje, direktno u pisarnicu ili  putem maila.