Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Za energetsku obnovu OŠ Nikole Tesle 3,75 milijuna kuna

01.07.2019. 12:58
Za energetsku  obnovu OŠ  Nikole Tesle  3,75 milijuna  kuna


Za dva do tri tjedna trebali bi početi radovi na energetskoj  obnovi zgrade Osnovne škole Nikole Tesle u Gračacu. Ukupna vrijednost  ovog projekta je 3,75 milijuna kuna, a nakon provedenog javnog poziva,  odobren je iznos od bespovratnih 1,35 milijuna kuna, rečeno je jučer prilikom potpisivanja Ugovora za izvođenje radova između Zadarske županije te tvrtke Jukić-Dam. Inače, Zadarska županija je kao osnivač škole,  prijavila školu na otvoreni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga  uređenja.


Rok za izvođenje radova  120 dana
 – Rok za izvođenje radova je 120 dana, a prilikom radova mijenjat će se  stolarija te će se napraviti izolacija fasade i stropova koji su okrenuti  vanjskom prostoru, rekao je Tomislav Pupić Bakrač, predstavnik tvrtke  Jukić-Dam koji je jučer potpisao ugovor zajedno s županom Božidarom  Longinom.
Dodao je kako će nastojati većinu radova na interijeru napraviti tijekom ljetnih praznika, dok će fasadu raditi kasnije.
Inače, ovo je četvrta zgrada škole u Zadarskoj županiji na kojoj se izvode radovi na energetskoj obnovi. Do sada su to bile: osnovne škole u Škabrnji i na Pagu, školska zgrada u Parku Vladimira Nazora te sad i škola u  Gračacu.
– Drago mi je da smo krenuli u ove radove koje nije jednostavno financirati jer je riječ o velikim novčanim izdacima. Međutim, vjerujem kako  ćemo ubrzo ostvariti veliku uštedu te djeci omogućiti bolje uvjete za  učenje. Na ovaj način skrbimo o svim učenicima diljem županije kako bi  sva djeca imala jednake uvjete za rad, rekao je Longin dodavši kako u  pripremi imaju još dva projekta, ali nije htio otkriti detalje.
Inače, OŠ u Gračacu, građena je u dvije faze od 1962. godine, a nakon  razaranja u Domovinskom ratu obnovljena je i otvorena 2003. godine.  Sastoji se od prizemlja i dva kata, a predloženim mjerama energetske  učinkovitosti i radovima koji će uslijediti energetski razred zgrade bit će  poboljšan s E na B.


Uloženi novac će se brzo vratiti
Ivan Šimunić, pročelnik za školstvo u Županiji istaknuo je kako je  Općina Gračac pokazala interes za ovaj projekt te se uz školu aktivno  uključila u njegovu realizaciju.
– OŠ Nikole Tesle u Gračacu nalazi se u Lici gdje je sezona grijanja  značajno duža nego u drugim dijelovima županije tako da vjerujemo kako će se ovom obnovom značajno smanjiti troškovi grijanja, rekao je  Šimunić.
– Velike zahvale Zadarskoj županiji koja je prepoznala naš projekt te ga  predala na otvoreni poziv te posebna zahvala agenciji Zadra nova koja  nam je pomogla u administraciji. Ovom obnovom podići ćemo standard  škole te bi trebali uštedjeti na godišnjoj razini i do 56 posto energije. Ova  ušteđena sredstva znače da ćemo moći više novca ulagati u daljnje obrazovanje djelatnika, njih 40, te učenika kojih je 265, rekla je ravnateljica  škole Slavica Miočić dodavši kako 13 godina svakodnevno putuje u  Gračac na posao te je pozvala sve da dođu za godinu dana u obnovljenu  i toplu školu.
Načelnica Općine Gračac Nataša Turbić rekla je kako sezona grijanja u  Gračacu traje i do osam mjeseci, za što koriste lož ulje, pelete, drva…
– Ovaj uložen novac vrlo će se brzo vratiti te će se energetska obnova  najviše osjetiti upravo na našoj školi, rekla je Turbić.