ZLATNI JUBILEJ Valjalo se odlučiti za taj put u ona nikakva vremena!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Proslava šestorice svećenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Kruševu
Neka želja, nutarnji neki plamen vodio nas je k tom cilju. Valjalo je proći dugi i ni malo lak put do svećenstva. Da bi napokon, prije 50 godina, biskup Arnerić na današnji dan u šibenskoj katedrali zaredio nas 18 mladih svećenika, članova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, kazao je fra Ivan Nimac
Ljiljana JURJEVIĆ
Proslavili 50 godina svećeništva

Dok sam ovih dana najavljivao ovaj svećenički jubilej, pedesetu obljetnicu misništva nas šestorice kolega, reče mi jedan vjernik: „Pedeset godina – valjalo je to doživjeti“. I puno toga proživjeti, rekoh. Valjalo se odlučiti za taj put u ona nikakva vremena, kazao je na početku misnog slavlja u crkvi sv. Jurja u Kruševu fra Ivan Nimac, jedan od šest zlatomisnika iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su svoj zlatni jubilej proslavili u subotu, na svetkovinu Sv. Petra i Pavla u ovoj podvelebitskoj župi, u nazočnosti mnoštva vjernika.

Osim kruševskog župnika fra Ivana Nimca, zlatni jubilej s njim su proslavili još: fra Dujo Boban, fra Pavao Čuljak, fra Nikola Ćurčija, fra Stjepan Matić i fra Jure Šimunović.

Trideset svećenika na jednoj misi

- Samo trinaest, četrnaest godina nakon Drugog svjetskog rata, od ubojstva šest stotina svećenika, redovnika i časnih sestara, dok se krv njihova po stratištima još, takoreći, ni osušila nije, valjalo se odlučiti njihovim putom poći. Neka želja, nutarnji neki plamen vodio nas je k tom cilju. Valjalo je proći dugi i ni malo laki put do svećenstva. Da bi napokon, prije 50 godina, biskup Arnerić na današnji dan u šibenskoj katedrali zaredio nas 18 mladih svećenika, članova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Neki su se brzo umorili i napustili službu. Drugi su se istrošili i prešli na drugi svijet. S pijetetom ih spominjemo: fra Ante Mihaljević, fra Jerko Ćaleta, fra Ivan Akrap i fra Frane Bilokapić s nama su danas u mislima i molitvama, kazao je kruševski župnik, zahvalivši svima koji su došli na proslavu njihova zlatnog jubileja, a posebno provincijalu dr. fra Marku Mršu koji je predvodio misno slavlje, u koncelebraciji s čak 30 svećenika, koliko ih crkva sv. Jurja u Kruševu vjerojatno na jednoj sv. misi nije nikad do sada imala.

Vjernici koji su došli nazočiti ovom nesvakidašnjem slavlju, s oduševljenjem su pogledom pratili zlatomisnike i ostale brojne svećenike kod oltara kruševske crkve, koja je bila okićena prekrasnim cvijećem i hrvatskom zastavom, a iznad oltara stajalo je zlatomisničko geslo: „Prolaznost zasipava stope naše u pijesku i kaže da ne znače ništa, vječnost ih razgrće i govori: dobro je što su ovuda prošli“. Stigle su i čestitke šibenskog biskupa i zadarskog nadbiskupa. Mons. Tomislav Rogić čestitao je zlatomisnicima.

Čestitke zadarskog i šibenskog biskupa

- Prošli ste veliku dionicu puta koju vam je Bog povjerio u službi njegovoj za dobrobit Crkve i hrvatskog naroda u domovini, po svijetu i vašim biskupijama. Uzvratio vam Gospodin svojim milosrđem za svaku žrtvu i velikodušnost, za svaku strpljivost i poslušnost, za svaku toplu riječ utjehe i ohrabrenja, za svaki liturgijski čin, misnu žrtvu i molitvu kojim ste ispunjavali svoje poslanje, a po kojima je Gospodin Bog dolazio vama i povjerenom puku Božjem.

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u čestitci je poručio kako su ovako visoke obljetnice dobra prigoda razmišljati o daru svećeničkog i redovničkog poziva:

- Krist vas je izabrao, radujte se! Neka vam On i neizmjerna vrijednosti njegove žrtve bude zalogom vječnog spasenja. A Marija, majka Isusova i majka svećenika neka vas prati svojom zaštitom i bude vaša trajna utjeha i snaga.

 

Fra Marko Mrše: Ono što je započeo, Bog će uistinu i dovršiti!

Prije 50 godina niste znali kojim i kakvim će vas putem Bog voditi. Imali ste vjeru i nadu da će Bog sve okrenuti na dobro. Ni danas ne znamo što će donijeti sutra, ali vjera u Boga i njegovu providnost olakšava našu i vašu svakodnevicu. Ne znate kako će dalje ići, ali znamo i znate da je Bog vjeran i milosrdan i da će ono što je započeo uistinu i dovršiti, jer on je veći od našega srca, istaknuo je fra Marko.

 

Dvije Mihaele, najljepši ukras zlatomisničkog oltara

Među ministrantima na misnom slavlju u Kruševu bile su i dvije Mihaele. Jedna domaća Jurjević, a druga prezimena Nimac iz Lišana Ostrovičkih, odakle je rodom i kruševski župnik fra Ivan. Iako su ministranti pretežno dječaci, ove dvije ministrantice pokazuju da u crkvi nema predrasuda i da smo svi djeca Božja. Mihaela Jurjević je svake nedjelje kod oltara u Kruševu, a Mihaela Nimac u svojim Lišanima. Imaju puno toga zajedničkog, a prošle su subote bile najljepši ukras zlatomisničkog oltara.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)