Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZLATNI JUBILEJ Valjalo se odlučiti za taj put u ona nikakva vremena!

01.07.2019. 11:15
ZLATNI JUBILEJ Valjalo se odlučiti za taj put u ona nikakva vremena!


Dok sam ovih dana najavljivao ovaj svećenički jubilej, pedesetu obljetnicu misništva nas šestorice kolega, reče mi jedan vjernik: „Pedeset godina – valjalo je to doživjeti“. I puno toga proživjeti, rekoh. Valjalo se odlučiti za taj put u ona nikakva vremena, kazao je na početku misnog slavlja u crkvi sv. Jurja u Kruševu fra Ivan Nimac, jedan od šest zlatomisnika iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su svoj zlatni jubilej proslavili u subotu, na svetkovinu Sv. Petra i Pavla u ovoj podvelebitskoj župi, u nazočnosti mnoštva vjernika.
Osim kruševskog župnika fra Ivana Nimca, zlatni jubilej s njim su proslavili još: fra Dujo Boban, fra Pavao Čuljak, fra Nikola Ćurčija, fra Stjepan Matić i fra Jure Šimunović.


Trideset svećenika na jednoj misi
– Samo trinaest, četrnaest godina nakon Drugog svjetskog rata, od ubojstva šest stotina svećenika, redovnika i časnih sestara, dok se krv njihova po stratištima još, takoreći, ni osušila nije, valjalo se odlučiti njihovim putom poći. Neka želja, nutarnji neki plamen vodio nas je k tom cilju. Valjalo je proći dugi i ni malo laki put do svećenstva. Da bi napokon, prije 50 godina, biskup Arnerić na današnji dan u šibenskoj katedrali zaredio nas 18 mladih svećenika, članova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Neki su se brzo umorili i napustili službu. Drugi su se istrošili i prešli na drugi svijet. S pijetetom ih spominjemo: fra Ante Mihaljević, fra Jerko Ćaleta, fra Ivan Akrap i fra Frane Bilokapić s nama su danas u mislima i molitvama, kazao je kruševski župnik, zahvalivši svima koji su došli na proslavu njihova zlatnog jubileja, a posebno provincijalu dr. fra Marku Mršu koji je predvodio misno slavlje, u koncelebraciji s čak 30 svećenika, koliko ih crkva sv. Jurja u Kruševu vjerojatno na jednoj sv. misi nije nikad do sada imala.
Vjernici koji su došli nazočiti ovom nesvakidašnjem slavlju, s oduševljenjem su pogledom pratili zlatomisnike i ostale brojne svećenike kod oltara kruševske crkve, koja je bila okićena prekrasnim cvijećem i hrvatskom zastavom, a iznad oltara stajalo je zlatomisničko geslo: „Prolaznost zasipava stope naše u pijesku i kaže da ne znače ništa, vječnost ih razgrće i govori: dobro je što su ovuda prošli“. Stigle su i čestitke šibenskog biskupa i zadarskog nadbiskupa. Mons. Tomislav Rogić čestitao je zlatomisnicima.


Čestitke zadarskog i šibenskog biskupa
– Prošli ste veliku dionicu puta koju vam je Bog povjerio u službi njegovoj za dobrobit Crkve i hrvatskog naroda u domovini, po svijetu i vašim biskupijama. Uzvratio vam Gospodin svojim milosrđem za svaku žrtvu i velikodušnost, za svaku strpljivost i poslušnost, za svaku toplu riječ utjehe i ohrabrenja, za svaki liturgijski čin, misnu žrtvu i molitvu kojim ste ispunjavali svoje poslanje, a po kojima je Gospodin Bog dolazio vama i povjerenom puku Božjem.
Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u čestitci je poručio kako su ovako visoke obljetnice dobra prigoda razmišljati o daru svećeničkog i redovničkog poziva:
– Krist vas je izabrao, radujte se! Neka vam On i neizmjerna vrijednosti njegove žrtve bude zalogom vječnog spasenja. A Marija, majka Isusova i majka svećenika neka vas prati svojom zaštitom i bude vaša trajna utjeha i snaga.
 




Fra Marko Mrše: Ono što je započeo, Bog će uistinu i dovršiti!
Prije 50 godina niste znali kojim i kakvim će vas putem Bog voditi. Imali ste vjeru i nadu da će Bog sve okrenuti na dobro. Ni danas ne znamo što će donijeti sutra, ali vjera u Boga i njegovu providnost olakšava našu i vašu svakodnevicu. Ne znate kako će dalje ići, ali znamo i znate da je Bog vjeran i milosrdan i da će ono što je započeo uistinu i dovršiti, jer on je veći od našega srca, istaknuo je fra Marko.
 


Dvije Mihaele, najljepši ukras zlatomisničkog oltara
Među ministrantima na misnom slavlju u Kruševu bile su i dvije Mihaele. Jedna domaća Jurjević, a druga prezimena Nimac iz Lišana Ostrovičkih, odakle je rodom i kruševski župnik fra Ivan. Iako su ministranti pretežno dječaci, ove dvije ministrantice pokazuju da u crkvi nema predrasuda i da smo svi djeca Božja. Mihaela Jurjević je svake nedjelje kod oltara u Kruševu, a Mihaela Nimac u svojim Lišanima. Imaju puno toga zajedničkog, a prošle su subote bile najljepši ukras zlatomisničkog oltara.