Adžić: Trenutno o radu u jednoj smjeni možemo samo sanjati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadarski ravnatelji podupiru ideju cjelodnevnog obrazovanja
Podržavam organizaciju nastave u jednoj smjeni jer bi tada djeca mogla kroz jutro i rano poslijepodne obaviti sve školske zadatke i obveze, a ostatak dana bi bila slobodna za druženje s obitelji i prijateljima. Međutim, ovo je u našoj školi nemoguće ostvariti. Naime, mi imamo 1.108 učenika i radimo u tri smjene u školi koja ima 24 učionice, rekao je Dražen Adžić, ravnatelj OŠ Š.K. Benje
Zadarski list/Arhiva
OŠ Š.K. Benje najveća zadarska osnovna škola, radi u tri smjene

Ministrica znanosti i obrazovanja nedavno je, na kraju mandata, najavila kako planira u sklopu reforme školstva, a sve uz potporu Svjetske banke, uvesti nastavu od 8 do 16 sati u sve osnovne škole u Hrvatskoj.
Dodala je kako je plan da sve škole prijeđu u jednu smjenu, te da učenici budu u školi do 16 sati čime bi se djeci omogućilo da sve školske obaveze riješe dok su u školi, a roditeljima bi se olakšalo jer ne bi morali doma raditi s djecom.
Prema tom planu djeci bi se u školama omogućio i kuhani obrok dok bi poslijepodnevna nastava bila rezervirana za izborne predmete te razne izvannastavne aktivnosti.
Sve ovo vrlo dobro podsjeća na američke filmove, koje smo imali priliku gledati, a u kojima su djeca do poslijepodne u školama gdje imaju nastavu, pišu zadaće, bave se glazbom, glumom, sportom te potom dolaze kući.
Mnogi se s pravom pitaju koliko je ovaj plan daleko od ostvarenja uzimajući u obzir kako u Zadru od osam javnih osnovnih škola, tek njih dvije imaju nastavu organiziranu u jednoj smjeni, dok ostale rade u dvije, a jedna škola u čak tri smjene.

1.108 učenika u tri smjene

Razgovarali smo s Draženom Adžićem, ravnateljem najveće zadarske osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, koja radi u tri smjene.
- Podržavam organizaciju nastave u jednoj smjeni jer bi tada djeca mogla kroz jutro i rano poslijepodne obaviti sve školske zadatke i obveze, a ostatak dana bi bila slobodna za druženje s obitelji i prijateljima. Međutim, ovo je u našoj školi nemoguće ostvariti. Naime, mi imamo 1.108 učenika i radimo u tri smjene u školi koja ima 24 učionice. Također, upisujemo po šest odjeljenja u kojima je prosječno do 25 učenika, rekao nam je Adžić dodavši kako neki osmi razredi imaju i po 30 učenika. Naglasio je kako bi za uvođenje rada u jednoj smjeni morali nadograditi još gotovo pola škole čime bi udovoljili minimalne uvjete za organizaciju nastave u jednoj smjeni.
- Trenutno o radu u jednoj smjeni možemo samo sanjati. Naime, ove godine imamo novi problem, a to je izborni predmet informatika. Imajući na umu da imamo samo jednu učionicu informatike, mogu samo reći da će satničar imati težak posao u organiziranju nastave, rekao je Adžić.

Nema prostornih kapaciteta

Naglasio je kako vjeruje da će se situacija poboljšati kad se izgradi škola na Bokanjcu te ona planirana na području Crvenih kuća, ali kako se izgradnjom tih škola njima opet neće ništa promijeniti jer to nisu škole kojima bi mogli gravitirati učenici koji idu u OŠ Š.K. Benje.
- Škola na Bokanjcu bi mogla rasteretiti OŠ Bartula Kašića, koja također svake godine ima sve veći broj učenika. Međutim, nama bi trebala još jedna škola u ovom dijelu grada kako bi se nas rasteretilo, zaključio je Adžić.
Katica Skukan, ravnateljica OŠ Bartula Kašića, škole koja svake godine broji sve veći broj učenika zbog brojnih stambenih zgrada koje su se izgradile na njenom području, rekla nam je kako također podržava model cjelodnevnog boravka u školi. Kao i Adžić navodi da bi na taj način djeca u školi kroz jutro učila, ručala, bavila se izvannastavnim aktivnostima i poslije išla kući gotovo bez školskih obveza. Međutim, i Skukan ističe iste probleme nedovoljnih prostornih kapaciteta za održavanje nastave na taj način.
- Mi radimo u dvije smjene i treba nam dodatnog prostora kako bismo organizirali nastavu u jednoj smjeni. Nadam se da ćemo se izgradnjom škole na Bokanjcu rasteretiti, rekla je Skukan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)