Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Austrian Airlines od 10. srpnja leti za Zadar

01.07.2020. 18:59


Austrijski nacionalni prijevoznik Austrian Airlines ipak će u ovogodišnjem ljetnom redu letenja uvesti liniju Beč – Zadar, koja je bila najavljena od kraja ožujka s jednim letom dnevno.
Kako smo ranije najavili, Austrian trenutačno prometuje iz Beča prema Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, a uvest će i novu liniju prema Zadru.
Uvodi se linija Beč – Zadar koja će prometovati tri puta tjedno i to od petka, 10. srpnja. Zrakoplovi tipa 195 prometovat će na ovoj liniji svakog ponedjeljka, četvrtka i subote, izuzetak će biti prvog dana operacija kada će Austrian na ovoj liniji prometovati i u petak. Kao što smo spomenuli, linija je originalno trebala prometovati svakodnevno, zrakoplovom većeg kapaciteta od samog početka ljetnog reda letenja, no zbog pandemije se uvodi tek sada, u srpnju.
Iako je Austrian objavio red letenja za srpanj, došlo je do određenih promjena i značajnog povećanja broja tjednih letova prema Hrvatskoj.


Više linija za Dubrovnik i Split
Linija Beč – Dubrovnik najavljena je četiri puta tjedno kroz srpanj, no došlo je do promjene i linija će prometovati čak šest puta tjedno (od 10. srpnja), svakog dana osim utorkom.
Linija Beč – Split trebala je prometovati svega tri puta tjedno, kompanija je modificirala red letenja prema ovoj zračnoj luci te povećala broj tjednih letova na čak šest (svakog dana osim srijedom).
Linija Beč – Zagreb imati će osam tjednih rotacija sa svakodnevnim letovima, uz iznimku da će četvrtkom na liniji biti dva leta dnevno.
Inače, zadarskoj Zračnoj luci nakon teških zadnjih mjeseci kada su isprva svi letovi otkazani zbog pandemije covida-19, tijekom zadnjih tjedana ipak je stiglo i još uvijek stižu dobre vijesti. Nakon što je Croatia Airlines počeo održavati domaće linije za Zagreb i Pulu, 20. lipnja konačno je krenuo i međunarodni promet i to letom nacionalnog prijevoznika Luksemburga, Luxaira, u okviru njihove ponovne uspostave redovnih letova prema destinacijama u Europi. Linija Luxaira do Zadra održava se jednom tjedno, svake subote.
Ovoga četvrtka vraćaju se i letovi irskog niskocjenovnog zrakoplovnog prijevoznika, Ryanaira iz Bruxellesa i Berlina. Ryanair je nedavno izradio svoj ljetni red letenja i značajno reducirao broj polazaka prema destinacijama u Hrvatskoj. Od 1. srpnja ova će kompanija ponovno letjeti svega 40 posto planiranih letova.


Linije LOT-a i Lufthanse
Što se tiče hrvatskih zračnih luka daleko najveći gubitnik novog reda letenja je Zračna luka Zadar koja je i najznačajnija u ovdašnjem poslovanju Ryanaira. Od čak 32 linije najavljene linije u ovosezonskom ljetnom redu letenja, irski avioprijevoznik zadržao je samo deset.
Poljska nacionalna aviokompanija, LOT i najveća njemačka aviokompanija, Lufthansa objavile su prije nekoliko dana red letenja za srpanj koji donose povratak brojnih starih linija za Hrvatsku, ali i gotovo jednak broj novih linija. Među najvećim dobitnicima je Zračna luka Zadar koja će ukupno dobiti sedam linija, pet iz Poljske i dvije iz Njemačke.
Prema Zadru uvode se po jedna linija tjedno iz Gdanska, Szczecina, Rzeszowa, Krakowa i Bydgoszcza. Na linijama prema Zemuniku najavljeni su zrakoplovi tipa DashQ400 kapaciteta 78 putnika i E195 kapaciteta 108 putnika.
Njemačka Lufthansa od 4. srpnja uvodi liniju Frankfurt – Zadar tri puta tjedno, srijedom, subotom i nedjeljom. Od istog datuma uvodi se i linija Muenchen – Zadar, jednom tjedno, dok će od 12. srpnja na liniji biti dva tjedna leta, svake subote i nedjelje.
Njemačka niskotarifna zrakoplovna kompanija Eurowings je u svojem redu letenja za srpanj, uz postojeću liniju Koln – Zadar koja prometuje jednom tjedno, subotom, uvodi i liniju Stuttgart – Zadar i to od 5. srpnja, jednom tjedno koja će od druge polovice srpnja prometovati dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom. (Croatian Aviation/G.Š.)