Blagdan sv. Petra svečano proslavljen u župi sv. Petra na Ploči

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Večernje misno slavlje predvodio je umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas
Autor: 
Isusu nije bilo lako s Petrom, s njegovim temperamentom i njegovom vjerom. Zato nam je Petar tako simpatičan, drag i blizak. Kao da se rodio na obali našeg Galilejskog mora, hrvatskog dijela Jadrana, kazao je mons. Ivas
Svoj su doprinos dali i najmlađi

Blagdan sv. Petra svečano je proslavljen u župi sv. Petra na Ploči u Zadru. Svečano večernje misno slavlje i procesiju s kipom sv. Petra kroz taj gradski predio predvodio je umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.
Govoreći o osobnosti apostolskog prvaka Petra, mons. Ivas je rekao da »Isusu nije bilo lako s Petrom, s njegovim temperamentom i njegovom vjerom. Zato nam je Petar tako simpatičan, drag i blizak. Kao da se rodio na obali našeg Galilejskog mora, hrvatskog dijela Jadrana. Petar, priprosti ribar, s rukama ispucanima od mora i sunca, žuljevitima od vesla, konopa i mreža. S iskustvom oluje i utapanja, umoran često i od uzaludnog ribolova« rekao je mons. Ivas o tom vrsnom ribaru koji je bio i brz na jeziku. Kad mu je Isus rekao da baci mreže na drugu stranu lađe, poslušao je i učinio to na Isusovu riječ.

Drage i utješne istine

»Petar je bio spreman ispraviti svoje izjave, priznati i pokajati se za svoje grijehe, za svoju brzopletost, samouvjerenost, pa i ponizno i gorko zaplakati. Isus je znao da će Petrova vjera rasti i sazrijevati. Zato je za njega molio Oca, vodio ga je sa sobom na brdo Tabor da vidi njegovo preobraženje i u Getsemanski vrt da vidi njegove krvave suze. Petar je jedini od apostola rekao ‘Ti si Krist, Spasitelj!’ na što mu je Isus rekao: Blago tebi, Šimune, jer ti je to objavio Otac moj, a ti povjerovao« istaknuo je mons. Ivas, rekavši da »Petar nije imao snage ići za Isusom do Kalvarije, ali nije bježao iz Jeruzalema i prvi je ušao u prazan grob Isusova uskrsnuća. I povjerovao«.
»Draga je i utješna istina da se Isusu jako svidjelo sve što se sa Šimunom i njegovom vjerom događalo, pa je upravo njemu, a ne Ivanu, što bismo možda očekivali, rekao da će na njemu sagraditi svoju Crkvu. Nakon njegovih suza pokajnica, Isus će mu dati najveće poslanje i službu u njegovoj Crkvi - da je učvršćuje i vodi, podiže, da ljudi ne padaju u zablude i krivovjerja, da hodaju uspravno, spremni podnijeti protivljenja i osude, izrugivanja, ideološke i političke udarce i ići putem križa, jer to je jedini put do uskrsnuća, do spasenja svijeta i života vječnoga« rekao je mons. Ivas, istaknuvši da nam Petar svjedoči kako materijalno u svijetu čovjeku nije dostatno. Čovjek treba susreti živoga Boga. Biskup je upozorio na kulturu smrti, lažnih sloboda i na potrebu poštivanja naravnih zakona upisanih u život čovjeka stvorenoga na Božju sliku i spašenoga njegovom ljubavlju u Isusu. Potaknuo je vjernike da u skladu sa svojom savješću izađu na predstojeće izbore i podrže one koji promiču neprolazne vrijednosti bračnog i obiteljskog života, zrelog odgoja mladih, zajedništva i suradnje.

Vrsni glazbeni talenti

Tijekom procesije, svećenici među kojima i pločanski župnik fra Žarko Relota i puk zaustavili su se na četiri mjesta, a biskup Ivas je tada molio zaštitu od vremenskih i drugih nepogoda i blagoslov plodova zemlje. Pjevanje je predvodio župni zbor sv. Petra predvođen vrsnim glazbenim talentima, Martinom Stipčević Petani i Zdenkom Stipčevićem, inače katedralnim solistom. Taj otac i kćer su pločanski župljani koji sebedarjem obogaćuju život župe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno