Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

EUROJACKPOT Benkovačkim udrugama bespovratno 5,3 milijuna kuna

01.07.2020. 08:00


Na Trgu domovinske zahvalnosti u centru Benkovca jučer je na temperaturi od točno 30 stupnjeva Celzijusa održana početna konferencije projekata Sudjeluj – poticanje socijalne inkluzije kroz šport, #nauči #primijeni #promijeni, Lov na znanje i Bokun ure kulture.
Riječ je o četiri projekta ukupne vrijednosti od 5.330.396,00 kuna koja su u 100-postotnom bespovratnom iznosu sufinancirani od strane Europskog socijalnog fonda, a namijenjeni su benkovačkim kulturno-umjetničkim, humanitarnim i športskim udrugama.
– Kad sam prije tri godine na lokalnim izborima izabran za gradonačelnika Grada Benkovca moram priznati da sam bio nepovjerljiv prema udrugama i njegovim zahtjevima. Međutim, ispostavilo se da su udruge i društva žila kucavica našeg grada. Nepravedno bi bilo isticati bilo koju od njih, s obzirom na to da sve rade u skladu s mogućnostima te se trude životni prostor činiti zanimljivim i boljim, što me iznimno raduje. Ostvareni su mnogi respektabilni rezultat, kazao je gradonačelnik Tomislav Bulić, umirovljeni zapovjednik počasne Predsjedničke garde, uspješni poljoprivrednik.
Grad Benkovac je provoditelj Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pet malih gradova na ratom pogođenim područjima koji se financira iz dvaju fondova: Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Europskog socijalnog fonda (ESF). Kroz provedbu Intervencijskog plana vrijednog 180 milijuna kuna Grad Benkovac generira poboljšanje socioekonomskih i životnih uvjeta ovog područja.


Grad budućnosti i perspektive
– Građanima Benkovca želim poslati poruku da je grad Benkovac grad budućnosti, perspektive i da je pred njim svijetla budućnost i želimo pokazati našim mladima da smo tu zbog njih, kazao je gradonačelnik Tomislav Bulić, dodavši kako je riječ o povijesnim ulaganjima u Grad Benkovac na ukupno 12 projekata putem Intervencijskog plana.
Projekt Sudjeluj – poticanje socijalne inkluzije kroz šport, #nauči #primijeni #promijeni, Lov na znanje i Bokun ure kulture ima dvoje zaposlenika Suzanu Šimunac i Tinu Bačić, a koordinatori su Ivana Mamić i Matej Mikulić iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA.
– Projektu »SuDjeluj«, poticanje socijalne inkluzije kroz šport za 70 osoba, djece i mladih do 29 godina (od čega je 10 njih s teškoćama u razvoju) i 50 osoba starijih od 54 godine, čiji je nositelj benkovačko Društvo sportske rekreacije Talent, a partneri Hrvački klub Zadar i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA do 3. travnja 2022. godine namijenjeno je 1.499.900 kuna, rekao je Matej Lebo, predsjednik Društva sportske rekreacije Talent.
Projektu »#nauči #primijeni #promijeni« čiji je nositelj Udruga studenata Bukovice i Kotara (Udruga BiK), a partneri benkovačka Udruga Mali koraci i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA do 3. listopada 2021. godine namijenjeno je 1.343.793,50 kuna.
– Projektom će se stvoriti infrastruktura podrške razvoju civilnog društva čime će se osnažiti uloga OCD-a za društveno ekonomski razvoj i stvoriti pozitivno investicijsko okruženje te povećati zapošljivost 30 osoba s područja Grada Benkovca, naglasio je Josip Katuša, predsjednik Udruge BiK.


Lov na znanje
Projektu »Lov na znanje« čiji je nositelj Lovačka udruga Benkovac, a partner Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije do 3. travnja 2022. godine namijenjeno je 1.155.802,00 kuna.
– Kroz provedbu programa neformalnog obrazovanja, razvojem nove profesionalne figure po načelu cjeloživotnog učenja i primjene ECVET sustava te razvojem specifičnih stručnih znanja i socijalno interpersonalnih vještina kroz provedbu »po mjeri« izrađenih programa, stvorit će se pozitivan poduzetnički okvir te povećati zapošljivost 25 osoba s područja grada Benkovca kao i razvoj ostalih gospodarskih dionika kroz selektivne oblike turizma, rekao je Neven Jurjević, predsjednik LU Benkovac.
Projektu »Bokun ure kulture« nositelja klape Asseria Benkovac i partnera KUD-a Branimir Benkovac i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA do 3. listopada 2021. godine namijenjeno je 1.280.900,50 kuna. Projektom će se kreirati nova socijalna usluga i sadržaji na području Grada Benkovca za 50 osoba i to 40 starijih od 54 godine i 10 mlađih od 54 godine.
– Provedbom radionica pjevanja, ojkanja, sviranja, plesa, scenskog nastupa itd. kreirat će se kulturni program kojim će se povećati socijalna uključenost kroz kulturu, umjetnost i vokalnu baštinu. Kroz projekt će se također ojačati kapaciteti OCD-a s naglaskom na kulturno umjetnička društva. Deset članova OCD-a steći će znanja i vještine kroz individualne tečajeve pjevanja, individualne tečajeve sviranja i potpore u međusektorskoj suradnji za razvoj novih inicijativa, kazao je gradski službenik Mile Marić iz klape Aseria.




Koordinatori Ivana Mamić i Matej Mikulić
Uz gradonačelnika Bulića nazočnima su se obratili i koordinatori projekta Ivana Mamić i Matej Mikulić te Davor Lonić, pomoćnik županijskog pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, Josip Katuša, predsjednik udruge studenata Bukovice i Kotara, Tina Bačić, koordinatorica, Neven Jurjević, predsjednik LU Benkovac i Karla Martina Kalcina, koordinatorica projekta Lov na znanje.
Osim navedenih između ostalih nazočili su i dogradonačelnica Paulina Kulaš, voditeljica tima za Intervencijski plan Grada Benkovca, Vladimir Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Damir Perić, ravnatelj županijske Javne ustanove Natura Jadera, Ksenija Čirjak, Ivan Baričić i prof. Jordanko Miloš iz KUD-a Branimir Benkovac, Marija Mijić i Josipa Rubelj iz Udruge Mali koraci, Suzana Šimunac, koordinatorica, Karmen Galac iz Društva športske rekreacije Talent, i drugi.
Program je vodila Danijela Rimanić, za veseli štimung se brinula klapa Asserija i KUD Branimir. Borilačke vještine prikazao je svjetski prvak u kickboxingu Matej Lebo s mladim članovima Društva športske rekreacije Talent.
 


Spektakularna revija lovačkih pasa


Točka na »i« ovog svojevrsnog spektakla na Trgu domovinske zahvalnosti pored štandova s domaćim proizvodima i osvježavajućim pićima te brojnim znatiželjnicima bila je vrhunska Mala revija vrsnih lovačkih pasa. Na reviji ispunjenoj emocijama i pozitivnim ozračjem sa svojim ljubimcima sudjelovali su ponosni članovi LU Benkovac.
– Kad se spoje ljubav psa i čovjeka, ostane spektakl za sjećanje, poručio je Polde iz Tinja.