[FOTO] Sahranjen jedan od najpoznatijih zadarskih gospodarstvenika, Božo Jusup. Ispratili ga Gotovina, Skoblar, Kalmeta, Longin, Dukić...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na Gradskom groblju
Dino STANIN/PIXSELL
Pogreb na Gradskom groblju

Na Gradskom groblju u Zadru, danas u 15 sati, u nazočnosti obitelji, brojnih prijatelja, poznanika i suradnika sahranjen je jedan od najpoznatijih gospodarstvenika grada Zadra, dugogodišnji direktor i vlasnik Tankerkomerca, Božo Jusup. 

Uz mnogobrojnu obitelj, Jusupa su na posljednji počinak ispratili Ante i Dunja Gotovina, Frane Skoblar, Božidar Kalmeta, Božidar Longin, Branko Dukić, Radoslav Bobanović te mnogi drugi. Pokopan je uz vojne počasti, a u dirljivom govoru od njega se oprostio njegov prijatelj, zadarski župan, Božidar Longin.

Božo Jusup, preminuo je u jutarnjim satima proteklog ponedjeljka u svojoj 84. godini. Iako je stalno govorio da će doživjeti „sto jednu i pol“ teška i neizlječiva bolest ga je shrvala. Otišao je na onaj svijet, a iza njega ostaje impozantna karijera, kakvu mogu ostvariti samo rijetki, iznimno sposobni, poduzetni i uporni.

Jusup je rođen 22. veljače 1937. godine u Briševu. Osnovnu i srednju ekonomsku školu završio je u Zadru, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Stručno se usavršavao u Londonu 1970./71.

Poslovnu karijeru počeo je 1955. godine u Tvornici mreža Boris Kidrič. Dolaskom u tadašnju Radnu organizaciju Jugoslavenska tankerska plovidba (današnja Tankerska plovidba d.d.) radio je na komercijalnim poslovima. Kao uspješnom ekonomistu i rukovoditelju s organizacijskim i stručnim sposobnostima, povjereno mu je osnivanje Tankerkomerca, poduzeća koje je imalo zadatak preuzeti i obavljati poslove uvoza i izvoza tada udruženih radnih organizacija (RO Turisthotel, RO Brodogradilište i RO Jugotanker) SOUR-a Jugotanker. Unatoč tadašnjoj dirigiranoj ekonomskoj politici, inicijativnošću i angažiranjem Bože Jusupa Tankerkomerc je postupno objedinio veći dio vanjskotrgovinske djelatnosti tadašnjih gospodarskih organizacija Zadra i zadarske regije. Broj zaposlenih je rastao, a treba istaknuti da su zaposleni mnogi mladi stručnjaci koji su postali važni čimbenici razvoja Tankerkomerca. Tankerkomerc je postao jedna od najvećih zadarskih tvrtki pod čijim je okriljem, osim primarnih djelatnosti trgovine, marine, opskrbe brodova, agencije i kasina, djelovali i pršutana, proizvodnja i servis brodova te uzgoj tuna. Tankerkomerc je proširio svoju djelatnost na nautički turizam, otvorio je slobodne carinske prodavaonice na cijelom zadarskom području te po cijeloj Hrvatskoj i u Hercegovini. Vanjsko-trgovinsku djelatnost upotpunio je otvaranjem vlastitog poduzeća u Rotterdamu koje se bavilo opskrbom brodova i poslovima uvoza i izvoza raznih roba.

Za vrijeme Domovinskog rata sva su zadarska poduzeća, pa tako i Tankerkomerc, stavila na raspolaganje svoje potencijale, posebno pružajući logističku podršku. Isto tako, podržavao je gotovo sve humanitarne i kulturne aktivnosti, posebice one vezane za zdravstvo i one koje su uključivale promidžbu Zadra i Zadarske županije.

U svojoj uspješnoj i plodnoj poslovnoj karijeri obavljao je i funkcije dopredsjednika Udruge trgovine i Udruženja menadžera Croma bio je član Udruge poslodavaca, ISSA-e, Upravnog odbora NK Zadar i skupštine KK Zadar. Član je i Upravnog odbora HGK-a u četiri mandata, a s Tankerkomercom je bio osnivač Croatia Airlinesa i član Nadzornog odbora Croatia Airlinesa od njegova osnivanja do 2008. godine.

Godine 1984. Božo Jusup je kao predsjednik poslovodnog odbora Tankerkomerca dobio Nagradu Grada Zadra, i to za predan stručni rad i društvenu-političke aktivnosti. Na prijedlog Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Zadar 2008, dobio je Nagradu Zadarske županije za životno djelo  2008. godine. Godine 1999. upisan je u Zlatnu knjigu najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, navedeno je u Leksikonu zadarskih laureata, autora Romana Segarića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)